Aan het lezen
5 Tiny Tips die goed zijn voor de wereld en voor jezelf!

5 Tiny Tips die goed zijn voor de wereld en voor jezelf!

Avatar foto

Tijdens het feest dat de Shuffle Schrijfmarathon heet, stond voor mij zaterdagmiddag het inspiratiebezoek aan het tiny house gepland. De avond ervoor was het nogal gezellig. Iets te veel gedronken en iets te weinig geslapen. De broodjes tijdens de lunch gingen er dan ook moeizaam in. De brakheid was zo erg dat ik zelfs tegen de fietstocht richting het tiny house opzag. Tot zover de negativiteit van dit stuk, want wat deed het bezoek me goed! Zowel mentaal als fysiek voelde ik me daarna ronduit geweldig!

Beeld en tekst door Shanna Bleeker

Marjolein, de eigenaresse van het eerste tiny house van Alkmaar, heette ons welkom. We namen buiten in de gezamenlijke tuin plaats op de moestuinbakken en ze vertelde ons over het ontstaan van deze 5 tiny houses op het terrein naast de Gasfabriek. In de tuin was alles groen, er scharrelden gezonde, grote kippen rond en de kat kwam af en toe even kijken wie er nu op bezoek waren. Er heerste wat mij betreft een geweldige, relaxte sfeer.

Vervolgens zijn we het tiny house ingegaan. De oppervlakte van dit huisje bedraagt iets minder dan 20 vierkante meter. Dit klinkt natuurlijk ook echt klein, maar hoe langer we daar zaten, hoe meer ik het mee vond vallen. Ik zie mezelf er eigenlijk ook wel wonen! Marjolein gelooft dat wij als mensen uiteindelijk echt gelukkig worden van de verbinding met elkaar en de verbinding met de natuur. Ik kan me daar wel in vinden en denk ook echt dat je zo blij kan worden van het uitzicht dat zij daar geniet, tezamen met de kippen, vogeltjes en stilte.

tiny house FOTO buiten

Het doel van het kiezen voor een tiny house (in ieder geval die van Marjolein) is ook om duurzaam en grotendeels zelfvoorzienend te leven om onze aarde zo min mogelijk te belasten. Zij geeft dit vorm op allerlei mooie manieren. Ze vangt regenwater op dat van haar dak valt in een tank. Dat is het enige water dat zij heeft en ze is dan ook niet aangesloten op voorzieningen als het waternet, stroomnet en gasnet zoals wij gewone huizenbezitters uiteraard gewend zijn. Stroom wekt zij op met 3 zonnepanelen op haar dak en haar huis wordt verwarmd door een houtkachel. Voor warm water heeft ze een geiser.

Bewust zijn wat je gebruikt en verbruikt is noodzakelijk als je zo leeft. Wanneer de dagen korter worden in de winter, wekt ze minder stroom op en op is op. Ook de droge zomer vorig jaar met 2 maanden zonder regen betekent dat je dan dus geen nieuw water binnen krijgt en het alleen maar opmaakt. Zo vangt Marjolein bij het doen van haar afwas eerst het koude water op voor het warme water in haar gootsteen terecht komt om echt niets te verspillen. Haar motto in dit opzicht is dan ook: Gebruik niet meer dan wat je nodig hebt en verspil niets.

tiny house FOTO binnen

Er is in Alkmaar een wachtlijst van meer dan 400 mensen die graag ook een tiny house zouden willen. De vergunning is er nu voor 5 stuks tot 2021 en dan wordt heroverwogen. De ruimte in Alkmaar is beperkt en wordt ook door projectontwikkelaars ingenomen om bijvoorbeeld appartementengebouwen neer te zetten. Ook hier valt natuurlijk iets voor te zeggen, gezien de huidige woningnood. Kortom: op grote schaal in tiny houses gaan wonen zit er voorlopig niet in. Jammer, maar dat is de realiteit. Dit zette mij aan het denken. Wat kunnen wij dan wel doen om toch een bijdrage te kunnen leveren aan onze aarde en daarbij zelf ook gelukkiger te worden? Om in het thema te blijven, zet ik daarom 5 tips op een rij, die volgens mij makkelijk haalbaar zijn en wel een verschil maken!

5 Tiny Tips:

1. Vang regenwater op

Een ouderwetse regenton zien we eigenlijk bijna nooit meer ergens. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, stonden ze in veel tuinen. Zonde dat we dat niet meer doen toch?
Ikzelf woon in een appartement en zou daar op mijn balkon niet de ruimte voor hebben, maar een flinke emmer kan ik wel neerzetten. Met dit water kun je planten water geven, je moestuin (zie tip 5) en het schijnt dat regenwater perfect streeploos werkt als je je ramen hiermee lapt door de zuurtegraad van het water. Waarom zouden we hier schoon drinkwater voor gebruiken?

2. Verspil geen voedsel
Koop wat je nodig hebt en niet meer. Gebruik dit dan ook daadwerkelijk voordat het niet meer goed is of geef het anders weg! Je kunt ook voedsel “redden” met de Too Good To Go-app. Winkels bieden hier een magic box aan. Je weet nooit wat er in zit, maar het zijn altijd houdbare producten zoals vlees, groenten en zuivel die tot die dag goed zijn. Anders zou het weggegooid moeten worden. Je koopt bijvoorbeeld een magic box voor 4 euro, maar de waarde is dan altijd minimaal 3 keer het bedrag dat je besteedt, dus in dit geval minimaal 12 euro. Download de app en probeer het gewoon eens een keer.

3. Douche niet langer dan nodig is.
Laten we eerlijk zijn. Soms staan we zo lekker onder de warme douche, dat we er niet onder vandaan willen en staan we er gewoon langer onder dan nodig is. Verspilling van schoon drinkwater. Ben je gewassen? Stap er dan onder vandaan.

4. Bespaar energie.
Bijna elke elektriciteitsprovider heeft tegenwoordig een app waarin je je stroomverbruik kunt bijhouden. Stel jezelf als doel om minder te gaan verbruiken! Wat haalbaar is zal voor iedereen anders zijn. Denk aan: staan er wel eens lichten aan in ruimtes waar je op dat moment niet bent? Staat de tv wel eens aan als je bijvoorbeeld aan het koken bent en eigenlijk niet eens kijkt? Is je wasmachine elke keer wel vol als je een was draait? Kleine veranderingen kunnen echt al een verschil maken!

5. Neem een moestuin of een moestuinbak!
Persoonlijk lijkt het me ook nog eens leuk, maar we kunnen best in een klein deel van ons eigen voedsel voorzien toch? Voor balkons zijn er al dit soort bakken te verkrijgen vanaf 1 vierkante meter en dat past volgens mij bijna overal! Zo kun je je eigen fruit/groenten of in ieder geval kruiden planten en hoef je er ook nog eens niet voor naar de winkel. Doordat je de zaden vaak weer kunt hergebruiken voor de volgende oogst, ben je ook nog eens heel voordelig uit!

tiny house FOTO buiten 2

Bekijk ook: De helden van de marathon

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online