Aan het lezen
5x waarom het Regionaal Archief Alkmaar the bomb is

5x waarom het Regionaal Archief Alkmaar the bomb is

Avatar foto

Het regionaal wat? Archief hoezo? Ik hoor je denken en ik snap je. Een archief klinkt als een stoffige en saaie plek. Stop met hokjesdenken, want het Regionaal Archief Alkmaar is niet stoffig (want dat mag helemaal niet) en het is er al helemaal niet saai. Integendeel! Gevestigd in een awesome oud schoolgebouw ademt hier alles historie. Jongens wat heeft deze plek mij verrast. Deze verborgen parel is the bomb en ik ga je vertellen waarom.

Regionaal Archief Alkmaar

#1. Jij en ik hebben hier allebei wat te zoeken. Letterlijk.

Ik spreek met Mark Alphenaar. Deze bevlogen Alkmaarder zorgt dat de buitenwereld op de hoogte gebracht wordt van de pareltjes die in het Regionaal Archief opgeslagen liggen. Dat doet hij (samen met enkele collega’s) o.a. via socialmediakanalen en thema-dagen. Rijkt het archief verder dan Alkmaar? Ja. Mark: “Ons werkgebied beslaat 10 gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Je vindt bij ons handgeschreven eeuwenoude boeken, archieven van gemeenten, de polstokbriefjes (gebruikt tijdens het Beleg van Alkmaar in 1573) tot tienduizenden foto’s (zelfs uit 1860) en allerlei andere papieren documenten, waaronder bijvoorbeeld een oud-familie recept van bierbrouwer Zeglis. Je kunt het zo gek niet bedenken.”

Wat wij hier kunnen? Het begint online. Zoek in een database en duik bijvoorbeeld in je familiegeschiedenis.Op zoek naar iets en staat het niet op de site? Geef een belletje of start een chat via de website en de lieve mensen van het archief toveren het (hoogstwaarschijnlijk) voor je boven water, leggen dit voor je klaar zodat jij dit in het ‘echie’ kunt bekijken. Je kunt ook een chat sturen via Facebook. “Je hebt best kans dat je bijvoorbeeld op zondagavond direct een antwoord krijgt. Ik help mensen graag.” Een topper die Mark!

#2. Je mag alles zien, voelen, ruiken, kopiëren, fotograferen en het is graties (afspraak niet nodig!)

Het is gratis, ik herhaal het is gratis (behalve het kleine beetje geld dat wij allemaal aan het archief via de gemeentebelasting betalen). Dus als je iets wilt uitzoeken, of gewoon voor de fun zoekt naar een toffe foto voor aan de muur van jouw huis, straat of een historisch tafereeltje, dan ben je hier aan het juiste adres.  In de beeldbank zijn de foto’s vrijwel allemaal rechtenvrij (zo niet dan staat dit erbij vermeld). Ook kun je de foto’s direct downloaden. Mark: “Een paar weken terug zijn op De Laat de vuilnisbakken beplakt met oude foto’s. Die komen bij ons vandaan. Net als veel andere plekken in de stad waar je oude foto’s ziet hangen. Mensen komen gewoon naar ons toe of downloaden het zelf. Het is echt mega simpel en gewoon heel leuk!”

Shuffle uitje, Regionaal Archief Alkmaar

#3. Locatie = chill. Hier wil je zijn.

Het pand aan de Bergerweg nummero 1 is een chille plek. Het pand ademt geschiedenis, is in zijn geheel gerenoveerd en van alle gemakken voorzien. In de studiezaal kun je stukken uit het archief bekijken. Dan heb je de leeskamer waar je mag werken, studeren of even tot rust kan komen. Hier mag je (in tegenstelling tot de studiezaal) gewoon eten en drinken.Verder heb je een restaurant, een expositieruimte en een kunstuitleen. Kortom, creativiteit en historie gaan hier hand in hand. Mark: “De openbare leeskamer biedt ruimte voor 10 à 15 personen en is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Wees welkom!”

Wil je een rondleiding door het gehele archief met een groep? Dat kan! Geef ze een belletje en maak een afspraak. Wij deden dit met ons Shuffle-teamuitje. Echt mega tof!

#4. Help ze groeien en zij helpen jou

Heb je oude spullen gevonden op de zolder van je oma in de vorm van papier, foto of film? “Dan kunnen mensen altijd hier naartoe komen”, vertelt Mark. “Wij checken of we het niet al hebben en natuurlijk of het past in onze collectie.. Ook kunnen we je verder helpen. Wellicht voor een scholenproject.”

Blijf je wel de eigenaar van de documenten die je afgeeft? Mark: “Daar maken we afspraken over. Onze opslagruimte is niet oneindig, dus kom jij met een steekkarretje vol dozen, ehm, dan gaan we toch even praten. Verder zijn we ook op zoek naar andersoortige bestanden, zoals floppies met oude software zoals computerspelletjes (die Alkmaarders destijd zelf ontwikkelden), mocht iemand dit lezen en dat hebben. Kom langs of neem contact op!”

Kranten uit de Regio, Regionaal Archief Alkmaar

#5. Dit archief heeft ballen en durft voorop te lopen

Helder, en verder? Mark: “We zijn bezig met een e-depot, dit is een online digitaal depot waarin o.a. gemeenten hun te archiveren bestanden kwijt kunnen want werken op papier wordt steeds minder gedaan. We lopen op dit gebied aardig voorop in Nederland. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het gaat op den duur waarschijnlijk ook interessant worden voor particulieren. En we zitten te denken over een thema-middag over bier, waarbij we alles over dit onderwerp uit de archieven trekken en tentoonstellen. We hopen dat we door dit soort acties top of mind worden en dat als jij iets in de geschiedenis zoekt, direct aan ons gaat denken.” Gaan we doen Mark!

Voor wie nog twijfelt. Bedenk dan dat het archief eigenlijk een museum is, waarvan jij de collectie ook kan helpen vormgeven. Jij beslist binnen de kaders wat je wilt zien.

Do we need to say more? Dat is toch the bomb?!

Regionaal Archief Alkmaar:
Bergerweg 1 in Alkmaar. Geopend van dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur
Contact: 072 850 82 00 of info@archiefalkmaar.nl
Bezoek de site

Volg Mark en z’n team op social:

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online