Aan het lezen
7x de stad als huiskamer

7x de stad als huiskamer

Alkmaars Koffiehuis

Thuis is het warm en knus. Die fijne huiselijke sfeer kun je ook heel goed op een aantal plekken buitenshuis vinden. Droom weg bij een kop koffie, voer een goed gesprek, drink een biertje, lees een boek of klap je laptop open. Onze stad kent een aantal hele fijne tweede huiskamers, waar wij vaak te vinden zijn. De meest bekende in onze stad is natuurlijk De Binnenkomer, een hele fijne spot. Zo heb je er nog een paar, stuk voor stuk gerund door bevlogen mooie mensen. Ga dus ook zeker eens een kijkje nemen bij één van deze fijne plekken. Warm aanbevolen!

Tekst: Dionne Pekel & Maxime Zippora

Foto header: Alkmaars Koffiehuis 

Alkmaars Koffiehuis

Afgelopen augustus hebben kroegvrienden Marco en Gert-Jan Alkmaars Koffiehuis overgenomen. De naam blijft hetzelfde, hier en daar wordt het interieur wat aangepast, maar de grootste verandering is toch wel dat ze tot later open zijn. Het is niet langer alleen een dagcafé, maar ’s avonds verandert het koffiehuis in een gezellige kroeg. Zo hebben zij 65 biertjes in hun assortiment. Niet gek, want Gert-Jan is ook een van de brouwers van Zeglis. Het Alkmaars Koffiehuis is dus ook een proeflokaal.

Verder is er van alles te doen in. Zo is er o.a. elke zondag live muziek, elke eerste vrijdag van de maand een jamsessie en elke derde vrijdag spellencafé. Je kan dus gezellig met vrienden naar het koffiehuis komen, of alleen. Voordat je het weet zit je met een stel onbekenden een bordspel te spelen of te kaarten. Marco: “Wij hebben een heel gemêleerd publiek, van jong tot oud. Het is belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt”.

Gedempte Nieuwesloot 42, wo – zo
Website · Facebook · Instagram

Sencha

Als je ergens voor omfietst in de stad dan is het wel om één van de overheerlijke huisgemaakte taarten van eigenaresse Loan te verslinden in het stijlvolle Sencha. Heel even had deze zaak nooit bestaan, want toen Loan (ooit werkzaam in de zorg) op reis ging door Australië, zag zij het licht. “Ik ga doen waar ik echt gelukkig van word. Een lunchstore met een echt huiskamergevoel.” Loan heeft er twee jaar over gedaan om haar ideeën uit te werken. Niet zonder een slag of stoot. Na bijna vier jaar open te zijn, kan ze volmondig zeggen dat het echt goed gaat.

Een lange tafel, krukjes bij het raam waar het stadsleven aan je voorbijtrekt of meer achterin even bijpraten of werken. Het is hier fijn. Kijk niet gek op als iemand vraagt om even op te staan, zodat hij of zij je stoel beter kan bekijken. Alles is hier namelijk te koop. De vintage spulletjes zoekt Loan zelf uit, het mooie daarvan is dat ze allemaal een eigen verhaal hebben en zo ben je ook nog eens duurzaam bezig. Een pluspunt: ze heeft net verbouwd, haar keuken is vergroot en medio april komt er een serre bij. Nog een nieuwtje: “Eindelijk kunnen we vanaf februari op maandagen open”, aldus Loan. Whoop, whoop!

Koorstraat 19, ma – zo
Website · Facebook · Instagram 

Brownies&downieS

De bevlogen Barbara en Inez trekken hier de kar met veel liefde. Ze werkten eerder in de gehandicaptenzorg en zo ontstond het idee om zelf een fijne werkplek te creëren voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Ze stuitten op het bestaande concept Brownies&downieS en zo werd in een prachtige ruimte aan de Kanaalkade hun droom werkelijkheid. Plof neer op een fijne bank bij het haardvuur of zoek een plekje aan de vele tafeltjes. De ruimte is groot, maar toch knus. Wil je complete rust? Vergeet het maar. In deze huiskamer vind je reuring. Het bedienend personeel is heel nieuwsgierig en maakt graag een praatje met je. Wat dacht je van die heerlijke brownies? “Die maken we zelf in de keuken” vertelt Barbara.

Er hangt een liefdevolle en vrolijke sfeer. Je vindt hier van jong tot oud en met een grote kidshoek is dit voor ouders met jonge kids dé ideale stek om even buiten de deur stoom af te blazen. De zaak loopt goed, maar toekomstdromen hebben Inez en Barbara ook: “We zouden hierboven graag appartementen maken, zodat we niet alleen een werkplek bieden voor ons personeel, maar ook woningen.” Mooi hoor! Wanneer je na je bezoek door de grote draaideur naar buiten loopt, kun je na deze dosis warmte en liefde er weer tegenaan. Een bijzondere spot!

Kanaalkade 17, ma – zo
Website · Facebook · Instagram

Groenlokaal

Dat eigenaresse Romaike jarenlang een eigen bloemen- en plantenwinkel heeft gehad, is vast geen verrassing als je binnenloopt bij het Groenlokaal. Overal waar je kijkt word je omringd door prachtige planten. De planten zorgen voor een hele fijne en ontspannen sfeer. Ideaal om in alle rust even bij te kletsen met een vriendin, of juist even in je eentje weer op te laden. Met bijvoorbeeld een goed boek en een lekker stuk taart.

De planten staan en hangen er niet alleen omdat Romaike het mooi vindt, maar ook omdat zij ervan overtuigd is dat planten om je heen hebben gezond is. “Ik wil mensen er graag van bewust maken dat er zonder planten geen leven is”. Dat groene karakter vind je ook terug op de menukaart. “Wij hebben bewust een kleine menukaart, zodat we alles zelf vers kunnen bereiden. Naast de vaste menukaart zijn er dagelijks wisselende gerechtjes buiten de kaart om verkrijgbaar”.

Hekelstraat 21, wo – zo
Website · Facebook · Instagram

De Koffiemolen

In de Koffiemolen heerst een hele relaxte sfeer. In het interieur vind je veel hout en planten terug. Maar wat deze plek vooral leuk maakt zijn de twee enthousiaste eigenaren: Roelof en Jacqueline.

Zo maakt Roelof vol enthousiasme voor mij een bietencappuccino; het is geen thee en geen koffie staat erbij. Roelof: “Het staat sinds vandaag op de kaart en jij bent de eerste die ik hem serveer”. Terwijl Roelof de koffie maakt vertelt hij over de oorsprong ervan en voordat ik heb geproefd, ben ik er al enthousiast over. Zo werkt het bij de Koffiemolen, hun enthousiasme werkt aanstekelijk!

Het is dus niet alleen de ideale plek om samen met iemand koffie te drinken of te lunchen, dat kan ook prima in je eentje. Want een van de eigenaren komt altijd wel een praatje met je maken.

Gelukkig was de bietencappuccino ook nog eens echt lekker. Wat ook heel lekker is zijn de zelfgemaakte taarten, die worden gemaakt door Jacqueline en Jasmijn. Roelof maakt eigenlijk maar één taart, maar die is in én rondom de Koffiemolen wel al een beetje beroemd. Elke vrijdag maakt hij namelijk een bokkenpootjestaart. Wil je de week dus goed afsluiten, breng op vrijdag een bezoekje aan de Koffiemolen. O ja, je krijgt bij de koffie (of bietencappuccino) een gelukspoppetje!

Ritsevoort 26, ma – za
Website · Facebook · Instagram

King’s Inn

De huiskamer van dit hostel heeft een internationaal tintje en dat brengt een fijne ongedwongen laid-back sfeer met zich mee. Bedrijfsleidster Bo, begonnen als weekendhulp, sprong een paar jaar geleden in het gat dat ontstond toen haar toenmalige leidinggevende vertrok. Ze runt de toko hier inmiddels met veel succes. Van backpackers, koffieslurpende jonge dames, pensionado’s tot zakenmannen, de bezoekers vormen een mooie mix. Je kunt hier prima even een krantje of boek gaan lezen of achter je laptop kruipen met een lekkere kop koffie, thee of een biertje (waarom niet). Op vrijdagavond is er steevast akoestische muziek te horen van een lokale held.

Van 07.00 tot 00.00 uur kun je hier eten en drinken bestellen en kijk niet gek op als je een keer in de avond door het personeel mee gevraagd wordt om even samen een biertje te drinken. “Verbinden, daar staan we voor”, zegt Bo enthousiast. Blijven slapen kan natuurlijk ook. Je hebt hier al een bedje voor 20 euro. Tijdens de Schrijfmarathon hebben we hier met Shuffle een weekend vertoefd en we kunnen niet anders zeggen: het is hier chill. Heel chill.

Koningsstraat 61, ma – zo
Website · Facebook · Instagram

Soepp

Even helemaal weg van alles? Dan ben je bij Soepp aan het goede adres. Alles ademt hier jaren 70. Het hele interieur is vintage; van de schattige schilderijtjes aan de muur, de stoelen tot een ouderwetse typemachine, er is genoeg te zien. Ook de dames die er werken zijn in stijl gekleed met hun bloemetjesjurken. Eigenaresse Sophie begon hiermee en ondanks dat het geen verplichting is, draagt iedereen die hier werkt deze jurken waarvan je instant vrolijk wordt.

Het enige wat niet vintage is, zijn de maaltijden, taartjes en drankjes die je in Soepp kunt bestellen. Ze hebben een klein keukentje waar ze alles vers voor je klaarmaken. Sophie “Hier geen driesterren-eten, maar wel eerlijk eten met liefde bereid”, vertelt Sophie. Ze houden ook met gemak rekening met je allergieën of dieetwensen. Zo kan je hier zonder schuldgevoel een lekker broodje shoarma eten, een vegan broodje shoarma wel te verstaan.

Hekelstraat 31, ma – zo
Website · Facebook · Instagram

Bedankt Loan (Sencha), Barbara & Inez (Brownies&downieS), Romaike (Groenlokaal), Sophie (Soepp), Bo (King’s Inn), Roelof & Jacqueline (Koffiemolen), Marco & Gertjan (Alkmaars Koffiehuis) voor jullie gastvrijheid. Tof dat jullie Stichting Shuffle willen steunen. Jullie zijn awesome! 

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online