Aan het lezen
Pluktuin van Geesje, de ideale wereld in het klein

Pluktuin van Geesje, de ideale wereld in het klein

Yoram en Sarai

Ken je dat gevoel? Mijmerend op de bank nadat je een verantwoorde documentaire hebt gekeken. Je beseft dat je ook verantwoordelijk bent voor deze aarde en gaat het vanaf nu echt helemaal anders doen! Dit sterke, idealistische gevoel, duurt meestal zo’n tien minuten en in de praktijk kom je vaak niet verder dan het recyclen van een plastic tas. Echter niet bij Yoram en Sarai, zij werken zeven dagen per week aan het realiseren van hun droom, de Pluktuin van Geesje.

Hoe het allemaal begon

Yoram van de Reep(29) en Sarai de Haan(32) zijn al zeven jaar een stel. Ze hebben elkaar ontmoet op een festival en hebben elkaar onder andere gevonden in hun creativiteit, liefde voor de natuur en ondernemerschap. Sarai heeft de kunstacademie in Amsterdam gevolgd en Yoram heeft aan de Warmonderhof Biologisch Dynamische Landbouw gestudeerd. Tijdens zijn studie volgt Yoram de richting stadslandbouw, het gaat daarbij niet om de locatie, het kan namelijk ook buiten de stad zijn. Het gaat erom dat je niet aan een groothandel levert en vaak een publieke functie vervult.

“We werken aan iets moois en goeds in deze wereld”

En die andere, publieke, functie ervaar je meteen als je langskomt. Het interview vindt plaats op de pluktuin zelf. Je wordt meteen vriendelijk begroet door twee vrijwilligers. Op hun knieën tussen de gewassen verzetten zij al kletsend een hoop werk. Ondertussen leggen Yoram en Sarai hun werk neer en we nemen plaats onder een parasol. Naast ons staat een zitmaaier. We laten ons verrassen of de thee uit de waterkoker nog warm is en dan volgt het interview.

pluktuin tractor

Je zou niet zeggen dat ze elke dag keihard werken. Ik stel me dan zo voor dat je moe en prikkelbaar bent. Maar nee, ze zijn mega relaxt en heel enthousiast over hun plannen. Sarai: “We werken aan iets moois en goeds in deze wereld. Hierdoor ervaren wij het fysieke werken niet als zwaar, we werken aan een groter doel”.

De uitvoering

In januari dit jaar werd de eerste boom geplant. Op het terrein vind je nu een heleboel verschillende fruit- en notenbomen, groenten, en bloemen. Maar daar houdt het niet op. Dit najaar zal er kleinfruit zoals frambozen, bramen en bessen worden geplant. En deze winter zullen ze de dierenverblijven maken, want volgend jaar willen zij ook kippen en varkens gaan houden. De eieren en het vlees zullen zij verkopen, maar de dieren hebben nog een andere functie. Yoram: “De varkens zullen de grond omwroeten, hierdoor hoeven wij geen grote machines aan te schaffen. De kippen bemesten het land en eten de slakken die anders de gewassen zouden beschadigen. Alles heeft hier een functie”.

“Een bruisende plek”

Maar in deze Pluktuin zul je naast dieren, groenten en fruit nog veel meer vinden. Sarai: “We willen een plek in de natuur creëren waar de stad en het land samen komen, een bruisende plek. Dat betekent dat je als bezoeker niet alleen fruit, groente en eieren kan kopen. Maar wij vertellen hier ook graag meer over.” Yoram: “We willen meer bewustzijn rondom voeding creëren.”

Grootse plannen

Dat zullen ze onder andere doen door samenwerkingen met basisscholen aan te gaan en naschoolse activiteiten te organiseren. Sarai: “Net zoals kinderen op zwemmen of voetbal zitten, kunnen zij straks naar de boerderijclub.”

Ook zal Sarai haar creatieve achtergrond niet loslaten maar juist meenemen. Zij zal lessen geven in tekenen, schilderen en druktechnieken en hierbij bijvoorbeeld zelf de inkt maken van bieten of uien uit de pluktuin.
Sarai: “Door alle contacten in de kunst- en muziekwereld die we hebben, willen we hier graag een beeldentuin creëren en muziek en theater in de boomgaard faciliteren.”

Ze hebben grootste plannen, maar zijn tegelijkertijd realistisch. Het hoeft niet allemaal meteen te gebeuren, maar elke dag verzetten ze weer wat werk en komen ze een stapje dichter bij hun doelen.

Samen kom je verder

Zowel Sarai als Yoram zijn nog twee dagen in loondienst. Ook die dagen werken ze tot het donker wordt in de pluktuin. Vanaf het derde jaar hopen ze hun baan op te kunnen zeggen en te kunnen leven van de pluktuin. Maar alleen met zijn tweetjes redden ze het niet. Tijdens het planten van de eerste bomen deden ze een oproep bij vrienden en familie. Die kwamen hen maar al te graag helpen. Sarai: “Iedereen brengt iets van zichzelf in”. Er ontstond een groep van ongeveer veertig vrijwilligers voor de aanplant. De een komt alleen bij zo’n oproep, een ander helpt twee dagen in de week en nog een ander twee uurtjes. Voor iedereen die wil is er ruimte.
Yoram: “Het motiveert ontzettend dat je dit samen doet en uiteindelijk het resultaat van het harde werken kan delen. Zowel met de vrijwilligers als de bezoekers”.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Pak op een mooie dag je fiets, geniet van het fietstochtje en geniet nog meer van deze mooie plek. Pluktuin van Geesje in het Geestmerambacht. In augustus kun je hier prachtige dahlia’s plukken. En ga er vooral het gesprek aan, want het enthousiasme van Yoram en Sarai is aanstekelijk!

Pluktuin welkomstbord

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10:00 t/m 18:00.
In augustus ook op maandag en dinsdag geopend. Voor de actuele openingstijden zie hun website Pluktuin van Geesje

Adres: Wagenweg 6, Oudkarspel (tussen speelpark de Swaan en Manege Beukers)

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online