Aan het lezen
Alkmaar en het bruggenfiasco

Alkmaar en het bruggenfiasco

Avatar foto

Stel, je staat te wachten voor een brug die open staat. Kies dan eens voor rust in plaats van het bekijken van digitale onzinnige prikkels. Wachten voor een brug in Alkmaar is niet zo moeilijk, even niets doen is lastiger. “Rust is goed, maar de verveling is er nauw mee verwant.” ― Voltaire

tekst: Vincent Verburg 

Victoriebrug

Sinds 2016 wacht ik al voor de Victoriebrug, je hebt haar vast wel eens gezien bij de bios. In 2014 stond ze al een paar maandjes extra “met de klep open”. Al staand kon ze de redelijk rommelige aanleg aanschouwen van het geheel waar zij onderdeel van is, de fietsstraat tussen het Horizoncollege en het station. Sinds de omleg van de autoweg langs het spoor zijn de problemen daar wél opgelost.

De Victoriebrug dus, het was op papier een prima project. Erg duurzaam in elkaar gezet en daarna geplaatst door de aannemer met de pontontechnieken zoals gebruikt bij de brug in Alphen aan de Rijn. Dat ging daar niet helemaal lekker en ook in Alkmaar lijkt een vloek te rusten op een brug.

Hitte

In de zomer van 2016 werd het warm. De brug kon in eerste instantie niet open vanwege uitzetting. Vervelend maar ach, kan gebeuren met de gemiddelde brug. Daarna kon de brug, toen zij eindelijk open stond, niet meer dicht. De mechaniek was kapot gegaan door de warmte en vervolgstappen zouden voor nog meer schade (lees kosten) zorgen. Daarna is het feest der verbazing begonnen. Zoals ik heb begrepen kent iedereen wel een anekdote. Meld het via #victoriebrug, dan lach ik graag mee.

Een voorbeeld zijn de verkeersbegeleiders die daar een tijdje hebben gestaan. Zij moeten ook gewoon een gegeven opdracht uitvoeren, maar welke fietser of wandelaar zou daar wanhopig hebben gestaan en zich hebben afgevraagd: “Wat nu? Help mij!” Zet een hekje voor de brug met de woorden: “Het spijt ons, fiets/wandel even om en realiseer je dat deze opstopping echt niet het einde van de wereld is. We zijn druk bezig met een oplossing. Fijne dag”. Uiteraard moesten ook de automobilisten met ál hun stress hulp krijgen bij het passeren van alle kilometers hekwerk die om de brug heen staan.

Instabiel

Ondertussen bleek uit onderzoek dat de oevers instabiel zijn. Kon er ook nog wel bij, een waardeloze brug op een waardeloze oever. Aardig feitje; dat onderzoek was al uitgevoerd vóór het plaatsen van de brug. Makkelijker gezegd dan gedaan: van fouten maken leer je het meest. Maak een spoorbrug 2.0 zonder spoor, het voorbeeld staat ernaast. De gemeente denkt daar anders over en gooit er een kleine 900K tegenaan. In de planning staat dat de brug in 2020 weer werkt. Qua planning en bruggen in Alkmaar tellen we er nog een jaartje bovenop. Het bruggenfiasco kreeg onlangs landelijke bekendheid en werd besproken in Kanniewaarzijn (een programma op NPO 1 voor de mensen met een televisie in huis).

Victoriebrug Alkmaar

Leeghwaterbrug

Een goed fundament, waar heb ik dat nog meer gezien? Een paar minuten verderop uiteraard bij de Leeghwaterbrug. Deze brugdelen bestonden in 2017 uit oud ijzer. Tijd voor een opfrissing en zodoende is in 2017 gestart met de renovatie. De bedoeling was om eind 2018 klaar te zijn, maar helaas rust ook een vloek op deze brug. De aannemer van deze klus kwam in eerste instantie met een bouwconstructie die niet voldeed aan allerlei richtlijnen. Nogmaals: van fouten moet je leren. Team gewijzigd en alles lijkt daar weer verder te gaan.

Wat is gebleven is de wortelvorming richting Heerhugowaard. Het is de bedoeling daar 50 te gaan rijden op één rijstrook met aan de rechterkant een stukje extra rijstrook voor de liefhebbers. Tja dan komen dus veel heel erg gestreste automobilisten bij elkaar die heel graag en heel snel naar Heerhugowaard willen. Extra stress ontstond overigens al ter hoogte van Akersloot, want daar mocht je in het najaar van 2017 al aansluiten.

Onrust

De foto’s via #leeghwaterbrug zeggen ook wat over de onrust die constant heerst. Een foto maken van een file en dan zeuren, of is het een zucht naar aandacht? ”Mijn leven is mislukt omdat ik een half uur later thuis ben”. De media gooien graag met termen als chaos en ergernis, kijk maar eens goed naar de berichtgeving. Als in de file staan al chaos is dan kan je vrij weinig hebben in de rest van je leven, lijkt mij.

Met een kleine voorbereiding is er niet zo veel aan de hand. Aan het begin van de dag weet je dat je over deze brug heen moet en dat dat even kan duren. Zet een leerzame podcast klaar en steek iets nieuws op, of iets leuks. Zet dat nieuwe album klaar en luister eens rustig. Mocht je nu denken, wat een onzin allemaal; laatste tip, neem jezelf eens onder de loep.

 

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online