Alkmaar verdient een indoor skatepark


Dat Alkmaar een levendige skate scene heeft was al bekend. Dit kon je onder andere lezen in ons artikel van vorig jaar. Bij droog en mooi weer puilen de skateparken uit met skaters, steppers en al het andere dat rolt. Maar waar kan je heen als het donker, koud en nat is buiten? Als het aan stichting STRAAT! ligt, kun je aankomende winter al terecht bij indoor skatepark ‘’STRAAT!’’. Initiatiefnemer Davy Akkerman pleit al jaren voor een plek waar de urban cultuur en sport van Alkmaar een thuisbasis vindt. En die droom lijkt steeds dichterbij te komen, maar daar is wel financiële steun bij nodig…
Foto’s: Rick Akkerman
”Er is een bepaalde rauwe aantrekkelijkheid aan urban cultuur”
Ik sprak met Davy, voorzitter van stichting STRAAT!, op de plek waar het allemaal moet gaan gebeuren: een voormalige laad- en los hal van De Drukkerij. Aan de andere kant van de hal zijn de freerunners van Munki Motion al druk bezig met het bouwen van een freerunhal. En ook voor het skatepark ligt er al materiaal klaar voor de bouw. Het moet dus dé plek worden voor urban sports in Alkmaar. Het enthousiaste bestuur van stichting STRAAT! is al een tijdje bezig met het promoten en faciliteren van urban sport & cultuur in Alkmaar. Maar wat houdt dat precies in, urban?
”Urban is een brede en populaire verzamelterm. Freerunning, skaten, steppen en BMX vallen hier allemaal onder. Maar ook street art, graffiti, hiphop en punk vallen onder urban cultuur. Het zijn bezigheden die ontstaan zijn in stedelijke omgevingen met een bepaalde rauwe aantrekkelijkheid. Ook voor mensen die daar niet in zitten. Zij hebben vaak de associatie: ”dat is stoer of relaxed, no nonsense en schijt aan alles.” ‘’Alles wat daar onder valt, bijvoorbeeld rap of spoken word, kan daar ook een plek in vinden. Dat zou ik hier graag willen.’’

Een skatepark voor iedereen
Verschillende disciplines en leeftijden zullen samenkomen in het park. Van jonge steppers, tot skateboardende twintigers, maar ook boven de 40 wordt er fanatiek aan urban sports gedaan!
‘’Als je samen skate, mooi! Of je nu 15, 25 of 50 bent. Dat maakt verder niet uit. Je probeert hetzelfde, bent met dezelfde dingen bezig en deelt een cultuur. De cultuur die je omarmt rond je adolescentie, de stijl, de muziek die je luistert, dat blijft vaak bij je voor de rest van je leven en legt de basis van je identiteit. Maar we denken ook na over aparte tijden voor alleen steppers of alleen skaters. Als je het af en toe even scheidt, lopen die disciplines elkaar niet in de weg en blijft de plek voor iedereen toegankelijk.”

Naast verschillende obstakels, een pool en ramps, kun je als bezoeker ook gebruik maken van het terras, een bar en kleedkamers. Davy hecht hierbij veel waarde aan de inbreng van de skaters, want zij weten als geen ander wat wel en niet werkt in een skatepark.
‘’We willen samen met de skaters het park opbouwen. Als je een middagje komt bouwen, kun je een dag gratis hier naar binnen. Dat vinden skaters leuk, want dan wordt de plek van henzelf. Ze willen voor hun plek zorgen. Als je een omgeving voor jongeren hebt waar ze graag komen. Dat is voor de skaters fijn, want zo kunnen ze zich ook weer inzetten voor hun scene. Zoals onderhoud en verbeteren van outdoor parken. Daar willen wij hen als stichting graag bij helpen.’’
Meer dan alleen een skatepark
Naast het openstellen van het park, zal STRAAT! ook skateworkshops gaan aanbieden onder andere in samenwerking met scholen, maar er wordt ook nagedacht over kleinschalige evenementen voor de scene.
‘’In samenwerking met Koel 310 of Victorie zouden we af en toe een evenement of festivalletje kunnen opzetten. Maar we willen ook eens een podium midden in het park zetten met een punkband en hier een feestje bouwen. De skaters geven aan dat ze een plek willen waar ze kunnen samenkomen en kunnen chillen. En dat wil ik hen bieden.’’

Fundraiser
Een skatepark bouwen kost natuurlijk geld. Daarom heeft STRAAT! een online inzamelactie opgezet om de eerste stappen te kunnen zetten, zoals het leggen van een skatebare vloer. Je kunt hier een bedrag naar eigen keuze doneren aan de stichting zodat ze hun uiteindelijke doel van €30.000 kunnen behalen.
‘’Vanaf dit bedrag kunnen we beginnen met bouwen. Als het park dan open is, kun je toegang vragen en inkomsten genereren. Want we hebben een huur te betalen. Ik zal zelf in het begin ook wat moeten inleveren. Ik hoop nog op steun van de gemeente. En als dat niet lukt… Ik ga niet zo maar opgeven!’’

Nu hoeft er voor iedereen die het skateboarden een warm hart toedraagt, niet uitgelegd te worden waarom het zo belangrijk is dat het indoorpark er komt. Maar als je (nog) niks met skateboarden of andere urban sports hebt, wil Davy je dit meegeven:
‘’We creëren hier een plek die interessant genoeg is, door alles wat hier we willen doen, waar zeker wel iets bij zit dat je aanspreekt. Dat kan muziek zijn of een andere sport die je interesseert. Of je vindt ook dat het tijd is voor een plek waar weer contact gemaakt kan worden om samen op een positieve manier te werken aan de toekomst.’’
Je kunt doneren via: https://www.gofundme.com/f/skatepark-straat-alkmaar