Aan het lezen
Alkmaarse bierbrouwerij Astronaut bruist van ambitie: ‘Het gaat niet onaardig’

Alkmaarse bierbrouwerij Astronaut bruist van ambitie: ‘Het gaat niet onaardig’

Avatar foto
Brouwerij Astronaut header
Bierbrouwerijen. Ze vliegen nog net niet als paddenstoelen uit de grond, maar dat de populariteit van thuis bier brouwen een hoge vlucht heeft genomen staat buiten kijf. Ook in Alkmaar zijn enkele brouwerijen actief. De een wat ambitieuzer dan de ander. Astronaut is een brouwerij die geen geheim maakt van haar ambities. We spreken met Annemieke Augustus en Kees Jong. “Er is veel eenheidsworst. Daar zitten wij niet graag tussen.”

Tekst: Pieter Visscher | Foto: Rianne Kole
Met Kees’ broer Sjaak en Jasper Bleeker is Brouwerij Astronaut een vriendenkwartet aan bierliefhebbers. Want dat is wel de basis wanneer je een brouwerij begint; liefde voor het heerlijke gerstenat. Is het lastig dat bierbrouwen? Kees legt dat uit in een notendop: “Je start met een pan op het vuur en hoopt dat het goedkomt.” Annemieke kijkt glimlachend zijn kant op en vertelt dat het daar wel zo ongeveer op neerkomt. Zo eenvoudig lijkt het dus. Net zoals het eenvoudig lijkt een pastaatje in elkaar te flansen. Maar je hebt bier en bier en pasta’s en pasta’s. Daarnaast spiegelt Kees het natuurlijk allemaal net even te eenvoudig voor. Wie een goed en smakelijk biertje wil brouwen, gaat echt niet over één nacht ijs. Zonder gedegen kennis van het product kom je misschien wel tot iets wat op bier lijkt, terwijl het in de praktijk aan slootwater doet denken.
bierflesjes brouwerij

Het was maar een grapje

Ze begonnen met z’n vieren met bierproeverijtjes. Gekocht bier dat soldaat werd gemaakt bij een van de vier thuis. Annemieke: “Soms koppelden we een thema aan zo’n avond, soms niet. Steevast heel erg gezellig en van het een komt het ander. Dat kunnen we misschien zelf ook wel, dachten we. In 2017 startten we met experimenteren bij bakkerij Fermento waar Kees en ik beiden werkzaam waren. Eigenlijk begon het als een grap, totdat we ontdekten dat we er bedrevener in raakten en de biertjes begonnen bovendien steeds lekkerder te smaken.” Kees knikt.
brouwerij 1

Ook het etiket is belangrijk

Er is ondernemersgeest binnen het bierbrouwkwartet en dat helpt. “Jasper is megacreatief,” vervolgt Annemieke, “het is bijvoorbeeld van belang dat etiketten aanspreken. We brainstormen met z’n allen en Jasper werkt het dan uit. We proberen een stuk herkenbaarheid te bereiken en zijn op de goede weg. Neem het etiket van Gingerbitch, waar verse gember in is verwerkt. Het is prachtig uitgewerkt door Jasper en past uitstekend bij de gewaagde naam van het bier. Het is een bier dat ontstaan is door te experimenteren. In Nederland wordt sowieso veel geëxperimenteerd.”
ginger bitch foto

Toekomstgericht

Ze zijn er per persoon zo’n dag per week mee bezig, wat wel aangeeft dat Brouwerij Astronaut aardig in de steigers wordt gezet. “We proberen bij allerlei zaken in het assortiment te komen. Bijvoorbeeld op plekken waar specifiek wordt gevraagd om Alkmaars bier. Er is veel eenheidsworst en daar zitten we natuurlijk liever niet tussen”, zegt Annemieke. Inmiddels zijn de bieren van Astronaut verkrijgbaar bij onder meer King’s Inn, Aloha, Steak, de Alkmaarse Bierwinkel, Spar, Stadsstrand De Kade, Spotlight, de Kleine Deugniet en Koffiehuis Alkmaar.

Kees: “We hebben allemaal een bepaalde rol binnen het proces en zijn complementair aan elkaar. We proberen een bepaalde balans te vinden in de werkzaamheden. Uiteindelijk zouden we in Alkmaar een bierproeflokaal willen openen, met de brouwerij ernaast. We denken dat daar ruimte voor is in de stad. We willen herkenbaarheid creëren onder Alkmaarders. Alle vier hebben we die net geschetste droom. Binnen dat geheel willen we dan voor een brouwbeleving zorgen. Met een vriendengroep een middag bierbrouwen? Dat soort dingen willen we faciliteren. We bestaan nu een jaar en hebben inmiddels drie bieren in de markt. Daar moet voor de zomer van 2020 een nieuw bier bijkomen.
bierviltjes
Naast pale ale Gingerbitch, met 5,1 procent alcohol, voeren we Spacequad, een quadrupel met 10,5 procent alcohol. Een echte krachtpatser. De Bocksternaut is een dubbelbock met 9,5 procent alcohol.” Karakteristiek bier met een karakteristieke smaak mocht de schrijver van dit artikel proeven. Het smaakt naar meer.
De Spacequad werd voor het eerst officieel gepresenteerd tijdens het Happy New Beer Festival afgelopen weekend (4 januari) in Heiloo. Annemieke: “We hebben ’m bij biercafé De Boom laten testen door klanten en hij is erg goed ontvangen. We gaan er 2000 liter van brouwen. We proberen bieren te maken met een twist. Het gaat niet onaardig.”
View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online