Aan het lezen
Alkmaarse GTST-acteur Hamza Othman: “Als ik de deur uit wil in een trainingsbroek, dan is dat gewoon oké.”

Alkmaarse GTST-acteur Hamza Othman: “Als ik de deur uit wil in een trainingsbroek, dan is dat gewoon oké.”

Avatar foto
Hamza Othman staat op het Johan Cruijffveld in Alkmaar

Shuffle-reporter Loen mocht GTST-acteur Hamza Othman interviewen (‘Een BN’er, in míjn huis!’). Shuffle wilde graag weten hoe een Alkmaarse jongen terecht is gekomen bij Nederlands langstlopende soap, welke plek in Alkmaar belangrijk is voor hem, en gewoon, wie Hamza eigenlijk is. Om met die laatste vraag te beginnen…

Tekst & foto’s: Loen van Gulick

Wie is ‘Hamza’?

Ik ben nog op zoek. Ik denk dat ik wel heel spontaan ben, open, goedlachs. Een gemotiveerde, luie jongen, haha. Maar, ik ben echt nog op zoek. Wat maakt mij nou echt tot wie ik ben? Ik ben 22, woon in Alkmaar, ik ben half Marokkaans, half Tunesisch: maar maakt dat dan Hamza?

Vind je het stom als ik vraag naar je geloof? Omdat het misschien meer over je afkomst zegt dan over jou?

Geloof is wel echt onderdeel van mij, dus daar praat ik graag over.

Heb je hetzelfde geloof als Ilyas uit GTST?

Net als Ilyas ben ik Moslim. Ik haal echt mijn rust uit het geloof. Ik zie bidden als mediteren. Als ik bid, thuis of op werk, dan is mijn mind echt helemaal clear. Je bent één met God, en even bestaat er niks anders. Dat vind ik wel superchill, ja.

Hamza Othman wordt geïnterviewd bij Shuffle Reporter Loen thuis

Hoe ben je bij GTST terechtgekomen?

Drie jaar geleden had ik mijn eerste rol in de jeugdserie #forever. Na een paar kleine rolletjes kwam H3L, een serie op Videoland. En toen belde GTST ineens: ‘Kom even auditie doen.’ Superchill! Ik had nooit gedacht dat ik in GTST zou spelen, ik zag het echt als de elite. Het is zo gek gegaan, de laatste drie jaar is echt een film geweest voor mij!

Word je nu ook herkend op straat in Alkmaar?

Ja, en dat is gek! Kids willen altijd op de foto. Ik vind kinderen supervet. Elke reactie is puur, is echt. Een kind zegt gewoon, oh wat ben jij lelijk.

Sinds Goede Tijden word ik ook door ouderen herkend. Zij zeggen dan: ‘Hé, jij bent toch die acteur?’ Dan zeg ik ja, en dan valt het stil, haha! Met ouderen is het, tja, niet awkward, maar ja, wel ánders dan met kinderen.

Houd je er rekening mee als je de deur uit gaat?

Ik ben gewoon mezelf. Als ik een trainingsbroek en slippers aan wil, dan is dat gewoon oké. What you see is what you get. Als ik ook mensen op Instagram zie, die het perfecte plaatje willen laten zien, dan denk ik, nee man, waarom? Ik denk dat mensen daar ook echt ongelukkig van kunnen worden.

Welke plek in Alkmaar is belangrijk voor je?

Vroeger childe ik altijd bij het Johan Cruijffveldje in Daalmeer. Bij dat veldje zijn wel héél veel panna’s uitgedeeld, haha. Toen ik 15 was, was ik daar wel elke dag met vrienden. Soms denk ik wel: heb ik wel genoeg genoten van dat moment? Ik mis het wel, misschien moet ik een groepsapp maken voor die jongens!

Hamza Othman voetbalt op het Johan Cruijffveld in Alkmaar

Wat doe je verder in je vrije tijd?

Ik heb niet zo veel vrije tijd nu! In het weekend draai ik voor H3L en doordeweeks voor GTST. Ik vind films kijken heel chill, en series. En ik kijk best wel vaak First Dates.

Je kunt wel mee doen aan First Dates! Er is een BN’er special!

Ha, ik ben wel single. Maar ik ben ook wel gefocust nu. Mijn prioriteit is acteren, en daarmee ook mijn levensstijl. En direct daarna komt ‘thuis’: mijn moeder, mijn broertje en mijn zus.

Wat bedoel je met levensstijl?

Als ik zelf niet gezond ben, laat ga slapen, en niet goed eet, dan kan ik ook niet acteren.
Ik vroeg me altijd af, waarom mensen als Elon Musk en Jeff Bezos geen burn-out krijgen, terwijl ze volop bezig zijn en maar vijf uur slapen per nacht. Maar zij hebben dus hun hele levensstijl veranderd. Zij doen hun telefoon weg, zij eten gezond, ze sporten. Ze doen heel veel zodat hun lichaam, hun machine, het áánkan. Ik dacht echt, wow, we moeten veel meer investeren in onze levensstijl, zodat we het komende jaar 2021 vol kunnen houden.

Hamza Othman haalt herinneringen op in Alkmaar
Hamza haalt herinneringen op bij het Johan Cruijffveldje in Daalmeer

Wat is er zo zwaar aan 2021?

Vooral de jeugd heeft de druk om heel hard te werken. Tegelijkertijd zien mensen door corona elkaar steeds meer via Instagram. Dus je ziet bijvoorbeeld iemand met een Lamborghini, terwijl je zelf thuis zit zonder werk door corona. En dan ga je vergelijken. Als je mentaal niet oké bent, kan je fysiek ook slecht gaan. Dat is iets waar ik me bewust van ben, en dit moet geen taboe zijn om te bespreken. Dat Instagram niet écht is.

We weten inmiddels allemaal toch wel dat Instagram niet echt is?

De jeugd niet. Ik denk dat de jeugd zichzelf echt nog te vaak vergelijkt met anderen op Instagram. Zij zien influencers en rappers met dure spullen, horloges. Die denken dan: dat wil ik ook.  En de helft van wat ze dragen is niet eens echt! Sommige jochies gaan gewoon verkeerde dingen doen, om dat dan ook te krijgen. Dat hoort toch niet?

Ik denk niet dat je te veel kan waarschuwen over: hé, je moet hiermee oppassen. En: dit is niet echt. En: materiaal is niks! We zijn veel te materialistisch, vind ik.

Ik zei toch dat ik veel praatte? Haha!

Hamza Othman wordt geïnterviewd voor Shuffle Magazine

Ik ga echt maar een tiende van ons gesprek gebruiken voor het artikel, hè.

Prima, helemaal prima! Ik vind het gewoon gezellig.

Nog even over geloof, wat vind je van mensen die iets anders geloven?

Oké, het is heel zweeffie wat ik nu ga zeggen: Alles wat je echt gelooft, is zo.

Als iemand iets vraagt over geloof, dan zal ik er met liefde over vertellen. Maar ik ga niet zeggen wat je moet geloven. Leef en laat leven. Als jij gelukkig bent, en je doet niemand pijn, prima. En als een man een jurk wil dragen, joh, draag lekker die jurk. Ik denk dat mensen te veel op elkaar letten. Laat mensen lekker denken wat ze willen denken, als ze elkaar geen pijn doen, dan is dat toch prima? Tja, geloof… geloof is voor jezelf.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online