Aan het lezen
De Alkmaarse oliebollenkramentest

De Alkmaarse oliebollenkramentest

Avatar foto

Sinterklaas is weer in het land en zo langzamerhand nadert 2015 het einde. Naast alle culinaire hoogstandjes rondom de feestdagen, doet deze periode ons ook weer in die bekende bol happen: de oliebol! Bij Shuffle hebben we daarom ‘de enige echte Alkmaarse Oliebollentest’ gehouden onder alle vaste oliebollenkramen die Alkmaar rijk is. Dit blijken er een stuk minder te zijn dan verwacht. Slechts vier in totaal.

Waar voldoet een goede oliebol of krentenbol aan? De bol heeft een regelmatige ronde vorm met een goudbruine kleur. Bij het inknijpen mag er geen of nauwelijks olie naar boven komen. De structuur moet open en veerkrachtig zijn, terwijl bij de krentenbol de vulling goed verdeeld is. De ‘bite’ is licht krokant, met een korte afbeet en dus niet taai of rubberachtig. In de smaak mag de olie niet overheersen.

Wendelaarstraat, AH XL

Op het parkeerterrein van de bekendste super van Alkmaar staat al jaren een oliebollenkraam. Deze mooie en strategische plek nodigt uit om na het shoppen een zakje bollen mee te nemen voor bij de koffie. Wat meteen opvalt, is dat de krentenbol wat vettig is. Bij het inknijpen komt er toch te veel olie naar buiten, wat ook te proeven is. De vulling kan naar onze mening beter verdeeld worden. De oliebol is een echte teleurstelling: geen smaak, niet luchtig en vooral zo taai als een zeemleren lap. Wij hopen dat deze bakkers nog even goed hun best gaan doen voor de naderende feestdagen.

Oliebol: € 0,90, cijfer 3.5
Krentenbol: € 0,90, cijfer 5.0

Omval, Ranzijn Tuin en Dier

De plek voor degenen die van planten, dieren of klussen houden. Alles is hier te vinden. De kerstbomen zijn tijdens het afnemen van de test nog niet te koop, maar de oliebollenkraam staat er wel. De gebakken producten vinden gretig aftrek. Het zijn de goedkoopste bollen uit de test en het resultaat is voldoende. De krentenbol is knapperig, heeft een goede smaak en een mooie ronde, grote vorm. De krentenvulling zou wel wat meer mogen zijn. Van de oliebollen is er één niet gaar, wat jammer is, want dat staat een hoog cijfer in de weg. De andere bollen zijn namelijk luchtig, knapperig, mooi van kleur en vorm. De smaak is een beetje flauw. Samenvattend: een redelijk goede bol en indien er beter wordt gelet op de gaarheid, meer dan voldoende.

Oliebol: € 0,80, cijfer 6.5
Krentenbol: € 0,80, cijfer 7.0

Winkelcentrum De Mare

Centraal in het winkelcentrum staat op een prachtige plek sinds jaar en dag een oliebollenkraam. Dat is ook te zien aan de aanloop bij de kraam. Wij kunnen de drukte niet plaatsen; zo tegenstrijdig is het resultaat. Dit is voor het testpanel één grote wanvertoning! De olie druipt letterlijk uit de bollen, de vette melige smaak zal nog een tijd blijven hangen. De bollen zijn allesbehalve rond. We hebben de geteste oliebollen en krentenbollen niet volledig opgegeten. De krentenbol heeft wel voldoende vulling, maar dat maakt eigenlijk niets meer goed. We adviseren deze exploitant nog een cursus oliebollen bakken te volgen, want dit kan echt niet.

Oliebol: € 1,00, cijfer 2.0
Krentenbol: € 1,00, cijfer 2.5

Kerkplein, Alkmaar centrum

In nog geen anderhalf jaar tijd is dit plein bij de Grote Kerk veranderd in een horecaplein met inmiddels vijf eet- en drinkgelegenheden. Voor ieder wat wils. Op deze plek staat ook een schitterende oliebollenkraam. Misschien wel de beste commerciële plek met het vele winkelende publiek of de fietsende passanten. Maar maken ze het waar? Ja, dat doen ze. Zowel de oliebol als de krentenbol hebben een mooie kleur. Ze zijn knapperig van buiten, luchtig van binnen en hebben een mooie structuur. Voldoende vulling van de krentenbol en vooral goed van smaak. Wij roepen deze mooie kraam uit tot Beste Oliebollenkraam van Alkmaar 2015!

Oliebol: € 1,00, cijfer 8.0
Krentenbol: € 1,00, cijfer 8.0

 

 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online