Aan het lezen
De Alkmaarse rookworstentest

De Alkmaarse rookworstentest

Avatar foto

Buiten is de zomer overgegaan in de herfst en de winter staat al bijna voor deur. Tijd voor stamppotjes, snert én rookworsten!

De rookworst, een typisch Nederlands product vanuit grootmoeders tijd? De worst is minder oud dan de meeste mensen weten of denken. Hij stamt namelijk uit de Tweede Wereldoorlog. HEMA wilde een vleesproduct dat betaalbaar was, want vlees was door schaarste zeer duur. Wellicht was het de eerste vegetarische worst ooit, want vlees zat er niet in. Pas na de oorlog werd er vlees aan toegevoegd.

Tegenwoordig worden de meeste rookworsten verkocht in de supermarkt. Deze worsten zijn al voorgegaard en hier wordt vaak rook-aroma aan toegevoegd. Er zijn echter uitzonderingen, voor degenen die nog een échte rookworst willen eten zijn er gelukkig onze ambachtelijke slagers!

Shuffle ging op bezoek bij alle slagers van Alkmaar om hun worsten te testen, samen met niemand minder dan Michel Rekers, wereldkampioen stamppot en snert maken, uit… Alkmaar!

Het testen was meer dan een cadeautje. Niet één worst scoorde onvoldoende! De worsten werden getest op smaak, structuur, vet, rook en het vel. Alle worsten zijn tegelijk en op dezelfde manier opgewarmd tot net onder het kookpunt.

 


Keurslagerij Louter

Een mooie ambachtelijke slagerij op de N. G. Piersonstraat met zeer vriendelijk, gastvrij en deskundig personeel. De worst is prima van smaak, heeft een goed vetgehalte en alleen het vel is wat taaier. De rooksmaak is niet heel sterk, maar wel aanwezig. Een meer dan gemiddelde worst.

Cijfer: 7.5

 


 De Groene Slager

Duurzaamheid staat voorop bij de biologische slagerij en dat spreekt ons aan. De toonbank wordt gesierd door diverse bekroonde producten. We hebben de keuze uit drie soorten rookworst, waarvan wij zeker de lamsrookworst eens willen proberen. Voor de test nemen we de varkensvariant, net als bij alle andere slagers. Wat ons opvalt, is dat de worst wat minder vet is en daarom wellicht in de smaak wat tegenvalt. Ook missen wij de echte rooksmaak.

Cijfer: 6.5


Jeroen de Vries uw slager

Worsten maken is waar de “oude” Jeroen beroemd mee is geworden en tijdens 8 oktober mag heel Alkmaar genieten van de rookworsten (met zuurkool) van de mooie zaak uit de binnenstad. Je krijgt hier als klant altijd het gevoel belangrijk te zijn; prima gastheerschap dus.
De structuur en de geur van de worst zijn gewoon goed. De “bite” is ook fijn, evenals het vetgehalte. De smaak valt wat tegen, door een te zoute nasmaak.

Cijfer: 7


Slagerij Heinis

Verstopt in de supermarkt zit al drie decennia deze slager in Oudorp. Ook hier pronken diverse bekroonde producten in de toonbank. De worst is zeer aangenaam om te eten. Een iets grovere structuur zorgt voor een goed mondgevoel. Een goed vetgehalte en een mooie rookgeur maken deze worst een feestje om te eten en daarom is het terecht de nummer twee uit deze test!

Cijfer: 8


Sandra de Groot, uw slager

Een professional in een mannenwereld die haar vak meer dan goed verstaat. Eerlijk vlees en een ambachtelijke bereiding van de producten. Zo ook de rookworst. Een lekkere worst, goede vetverhouding, een heerlijke rooksmaak en een velletje dat knakt. Voor deze worst rijd je graag even naar De Mare waar deze prachtige zaak zit.

Cijfer: 7.5


Slagerij Eeken

De druk bezochte en oudste slager aan één van de mooiste grachten van Alkmaar; slagerij Eeken staat al sinds het einde van de negentiende eeuw voor kwaliteit en ambacht. Een vriendelijke bediening die je ook de nodige tips geeft hoe je de worst het beste kan bereiden. De worst heeft een zeer duidelijke geur van rook, maar dit is niet in de smaak terug te vinden. De worst is een beetje flauw en de structuur geeft ook minder dan gemiddeld mondgevoel. De worst is niet slecht, maar kan zeker beter.

Cijfer: 6


Keurslager Peter Groot

Alkmaar kent twee broers die ieder een prachtige zaak runnen. Gelukkig ver van elkaar vandaan, zodat ze niet elkaars vaarwater zitten. Peter Groot is gevestigd in de Hoef, waar hij met zijn enthousiaste team de klanten bedient. De worst die we testen is een pareltje. Een prachtige balans van geur, vet, rooksmaak en textuur. Deze worst maakt de stamppot of erwtensoep écht af. Peter Groot is bij deze test dan ook de terechte winnaar!

Cijfer: 9 


Keurslager Richard Groot

Helemaal achter in het winkelcentrum van Daalmeer zit Richard Groot, de broer van Peter. Vorig jaar won hij onze filet americain test met glans en daarom zijn wij erg benieuwd naar de testresultaten van zijn rookworst. Een oké worst met dito structuur, maar niet heel bijzonder. De rooksmaak is wat licht en de smaak is gemiddeld.

Cijfer: 7


 

View Comments (28)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online