De Alkmaarse Vegaburger test!
Vanuit de redactie komt op verschillende vergaderingen het verzoek om iets vegetarisch te testen. Dat kan en daarom draait de test dit keer om… de vegaburger!
De geschiedenis van de vegaburger gaat misschien wel véél verder terug dan die van de vleesvariant. Tenminste, als we falafel als een vegetarische variant beschouwen (maar dan wel een platte uitvoering). Die werd al geconsumeerd door de kopten zo rond het jaar 300.
Wie? Juist, de kopten, ofwel de christelijke Egyptenaren. In hun opvatting was de mens van oorsprong vegetarisch. Zij maakten de falafels van gedroogde witte tuinbonen. Tegenwoordig worden ze gemaakt van kikkererwten, net als veel vegaburgers die heden ten dagen te vinden zijn in de verschillende restaurants.
Voor Shuffle Magazine ga ik op pad met mede Shufflelaars Miranda en Rosa, vanwege hun voorliefde voor vegetarisch eten. Per slot van rekening ben ik een carnivoor en let ik mogelijk op andere zaken. Het is juist van belang de beleving van een vegetariër te ervaren. Dat wil overigens niet zeggen dat je vegetariër moet zijn om het te eten, want wat worden we af en toe aangenaam verrast.
Opvallend genoeg zijn er maar 6 zaken in Alkmaar waar je een vegaburger kunt eten. Wij testen er zoals gewoonlijk vijf en zijn benieuwd naar de resultaten.
1. Vers eten & drinken
Al anderhalf jaar geleden heeft Vers eten & drinken de deuren geopend en de zaak is inmiddels niet meer weg te denken uit Alkmaar. De ruimte lijkt met ieder bezoek iets te zijn veranderd en nog gezelliger geworden. Wat ten eerste noemenswaardig is bij deze mooie zaak aan de Stationsweg, is dat ze niet één, maar drie vegetarische burgers in het assortiment hebben. De vegaburger van de vegetarische slager, the Dutch Weedburger en de huisgemaakte bietenburger. Wij kiezen de vegaburger, gemaakt van onder andere soja, ei en gist.
De burger heeft een stevige bite en met name de garnituur van bietenkiemen, rucola, gegrilde paprika en ui in combinatie met de truffelmayo, maken dit zeer smaakvol om te eten. De Italiaanse Milano-bol is lekker knapperig. Al met al een goede balans van alle ingrediënten. Als deze burger ook nog een zuurtje (pikkel) krijgt, heeft het een perfecte balans. Meer dan de moeite waard om de ‘gewone’ burger hier eens te vervangen voor deze vegetarische variant. Voor de prijs krijg je echt waar voor je geld.
Prijs: € 6,00
Cijfer: 8.5
2. Burgers & Zo
Sinds een jaar of twee is deze ‘luxe’ snackbar gevestigd aan de Paardenmarkt. We kunnen er niet omheen om met deze test ook bij een zaak langs te gaan wiens naam alleen al zegt dat ze hier serieus met burgers bezig zijn. Maar liefst 13 verschillende burgers laat de kaart zien, met gelukkig ook een vegetarische, de Vegetariër genaamd. Deze burger komt uit de streek en is gemaakt van knolselderij.
De burger is knapperig door de paneer en is gefrituurd of in de olie gebakken. Niets mis mee, maar de inhoud heeft weinig structuur. Het is eerder een platte knolselderijkroket. De saus (aioli?) past er niet bij en brengt de smaak uit balans. Het garnituur bestaat verder uit augurk, paprika, tomaat, mais (uit blik!) en rucola. Wat storend is, is dat de burger aanzienlijk kleiner is dan het broodje. Dit maakt dat je meer brood en garnituur eet. Het geheel is redelijk oké, in combinatie met de prijs.
Prijs: € 5,50
Cijfer: 6
3. Restaurant Abby’s
Lilian Kops en Alex op de Weegh zijn misschien wel de grootste horecaondernemers van Alkmaar. Zij zijn ook verantwoordelijk voor De Buren, Mojo’s en recentelijk de Vestibule. Voor de vegaburger gingen wij testen bij hun mooie restaurant Abby’s aan het begin van de Ritsevoort, onder de Molen van Piet. Sfeervol en met een mooie serre. Hier staat de zeewier-kikkererwtenburger op de kaart.
Het is de enige burger uit de test die zonder broodje wordt geserveerd en aanvankelijk vinden wij het ook wat aan de dure kant. Maar wat weet chef Harrit Tolsma hier een zeer bijzonder smaakvol gerecht van te maken! Een explosie van smaken in een prefecte balans. Het rijke buffet aan groenten is absoluut een aanvulling: snijboon, sperzieboon, bimi, avocado, cress en als verassende knappertjes taugé en gefrituurde lotus (!). Verder wordt het gerecht gecomplementeerd met wakame en okonomiyaki-saus (een fruitige saus). Dit gerecht is het omfietsen absoluut waard en voor ons is het de terechte winnaar van deze test.
Prijs: € 16,50
Cijfer: 9
4. Eetcafé De Binnenkomer
De huiskamer van Alkmaar, dat is wat De Binnenkomer uitstraalt. Je voelt je er direct thuis. Of je nu wilt eten of alleen borrel wenst, je zit hier goed en wilt eigenlijk niet meer weg. We treffen er een leuke en overzichtelijke kaart met daarop ook een vegaburger. Het blijkt een variant met portobello.
De heerlijke geur van dit gerecht gaat de bediening vooruit bij het uitserveren. Wat wij krijgen is een krokant broodje met een schijf portobello en feta en een garnituur van courgette, rucola, oregano, basilicummayo, een subtiel pepertje en olijven. Wat het gerecht afmaakt is een vleugje citroen. Het gerecht is nieuw op de kaart en van ons mag deze variant op de vegaburger een blijvertje zijn. Het is geen straf om als carnivoor dit te eten, laat staan als vegetariër. De balans is goed en zeer smaakvol.
Prijs: € 12,50 (inclusief friet en salade)
Cijfer: 8.5
5. Rivers Club & Restaurant
Zittend op het terras van deze zaak op de Turfmarkt heb je als gast een mooi uitzicht op het water en de Oudegracht in het verlengde ervan. Een mooie plek om lekker te genieten van een lunch of diner. Voor onze test nemen we de Dutch Weed Burger.
Deze burger is gemaakt van een keur aan ingrediënten waaronder dus zeewier (wakame) en waarschijnlijk linzen, verschillende zaden en diverse kruiden. Toch heeft deze burger niet veel smaak en moet dit van het garnituur komen. Dit bestaat uit grof gesneden tomaat, komkommer, sla, rode ui en licht aangemaakte wakame. Een saus is helaas niet te herkennen en dat had deze burger goed kunnen gebruiken. Nu is het een redelijk flauw geheel en mist het ook een zuurtje. Het broodje is licht geroosterd en smaakt meer dan prima.
Prijs: € 14,50 (inclusief friet en salade)
Cijfer: 6.5