Aan het lezen
Alkmaarse zzp’ers in de coronarollercoaster

Alkmaarse zzp’ers in de coronarollercoaster

Alkmaarse zzp-ers Coronarollercoaster - Debby Wegman

Eerder las je op Shuffle al hoe de Alkmaarse horecatoppers zich staande proberen te houden in de coronarollercoaster. Inmiddels zijn de maatregelen iets versoepeld en mogen sommige branches (onder bepaalde voorwaarden) weer aan de slag. Tijd om enkele Alkmaarse zzp’ers te vragen hoe zij met de situatie dealen. Shuffle redacteur Hester is zelf zzp’er en vertelt hoe de rollercoaster haar werkzaamheden deze maanden beïnvloedt. Daarnaast spreekt ze met masseur en yogadocente Debby Wegman en installateur Jordy Bergen, ook beide werkzaam als zzp’er.

Tekst: Hester Ozinga

Geen Olympische Spelen

Inmiddels heb ik wel aardig mijn draai gevonden in het nieuwe normaal. Als zzp’er ben ik in de winter en zomer bij of voor grote internationale sportevenementen aan het werk. Daarnaast help ik ondernemers en watersportgerelateerde bedrijven als pr- en online communicatieprofessional. Nu het EK voetbal en de Olympische Spelen niet doorgaan deze zomer vallen er voor mij twee enorme klussen weg en ook de watersportsector ligt veel stil. Maar het biedt ook wel weer kansen.

Lekker naar buiten!

Meer offline

Het klinkt misschien gek, maar terwijl de wereld zoveel mogelijk online probeert door te gaan, merk ik dat ik juist meer offline wil zijn. Wandelen, windsurfen, fietsen, suppen, maar ook netwerken, brainstormen, meetings en mind mappen probeer ik, als het even kan, weer offline te doen. In ieder geval weg van de overload aan prikkels en informatie online. Gelukkig heb ik opdrachtgevers die precies om die reden bij mij aankloppen, dus dat past perfect. Met de versoepeling van de maatregelen komen de sportevenementen deze zomer nog niet terug, maar op anderhalve meter afspreken is nu gelukkig weer goed te doen.

Geen tozo levert me meer op

Ik heb besloten geen beroep te doen op de regeling voor zzp’ers. In mijn hoofd borrelt het altijd van de ideeën en plannetjes en het voelt alsof het me aan alle kanten meer op gaat leveren als ik daarmee aan de slag ga. Dus hop, netwerken, mijn website updaten en bedenken wat ik eventueel anders of beter zou kunnen doen om nieuwe opdrachten binnen te halen. Vrijwel meteen kreeg ik de vraag om een drietal persberichten te verzorgen voor een Nederlands tallship! Daarmee ben ik er niet, maar bovenop de halve dag werk die ik nog had, is dat een fijn begin. Daarnaast heb ik een strippenkaartsysteem ontwikkeld voor sportieve en avontuurlijke ondernemers. Dat lijkt ook aan te slaan.

Linkjes en likes uitdelen

  • Deel dit artikel op social media, wie weet zit er iemand tussen voor wie ik iets kan betekenen.
  • Connecten via Linkedin! Ik woon pas sinds anderhalf jaar in Alkmaar en mijn zakelijke netwerk is hier nog niet heel groot.
  • Met een bijna lege agenda deze zomer heb ik besloten via Eerste Hulp bij Online Media op Instagram tools, tips en tricks te delen. Ken je iemand voor wie dit interessant is? Laat het ze weten!
Debby in India

Debby zat vast in India

Yogadocente Debby Wegman is nu thuis maar zat een maand geleden nog vast in India: “Ik was samen met mijn moeder in India op het moment dat het coronavirus de wereld op z’n kop zette. We zijn vrij snel van ons hotel naar een appartement verhuisd waar we zelf konden koken en de ruimte hadden. Ik ben in India meteen begonnen met het opnemen van yoga video’s voor onder andere de gemeente en diverse yogascholen.”

Massages geven kan weer

“Na een hoop geregel konden we uiteindelijk begin april naar huis met een repatriëringsvlucht. Eenmaal thuis heb ik me echt twee weken in de rondte gewerkt om online lessen op te nemen. Als yogadocent moet je nu ineens ook video’s monteren, een online platform bouwen en je eigen webdesigner worden. Dat is niet niks! Gelukkig mag ik de locatie waar ik voorheen yoga gaf voor de opnames gebruiken. Pas sinds een week of twee heb ik de tijd om op adem te komen en te bedenken hoe ik ook via mijn eigen website yogalessen aan kan bieden. Ik heb nu echt nauwelijks inkomsten. Inmiddels mag ik gelukkig wel weer massages geven. Ik merk dat veel mensen daar wel aan toe zijn maar het tegelijkertijd ook spannend vinden. Ondanks dat het mag, is het echt nog rustig.”

Online yogalessen opnemen in een studio met uitzicht!

Yoga toegankelijk voor iedereen

“Als gevolg van een ongeval op mijn 13e moest ik een flinke periode revalideren. Ik kon niet meer fanatiek sporten zoals dat ik daarvoor deed. Yoga heeft mij echt de liefde voor bewegen teruggegeven. Dat gun ik meer mensen. Met de Zenfabriek maakt ze yoga het liefst toegankelijk voor iedereen, op basis van bijvoorbeeld een donatiesysteem, of een 1-plus-1. Dat houdt in dat één persoon betaalt en daarmee tegelijk voor iemand anders yoga ook mogelijk maakt. Maar dat moet allemaal nog worden opgezet.”

Wat kunnen we doen om jou te helpen?

Debby is momenteel druk bezig om haar online yogaomgeving in te richten. Op dit moment kun je haar helpen door:

  • Goed voor jezelf zorgen en via haar website een linkje aanvragen naar de Yoga Nidra sessie die ze heeft opgenomen en je helpt om je angsten en zorgen los te laten. Je mag zelf bepalen of je iets wil doneren in ruil voor de les.
  • Een massage boeken voor een stukje ontspanning
  • De Zenfabriek volgen op Instagram, waar Debby je van de nieuwe ontwikkelingen en online yogalessen op de hoogte houdt!

Jordy: “Het is druk in de installatiebusiness”

Als ik installateur Jordy Bergen bel krijg ik hem niet te pakken. Even later bericht hij me via WhatsApp dat ik beter morgen even terug kan bellen. Hij heeft het druk. De dag erna is hij een schutting aan het plaatsen bij zijn zus. “Ja, ik ben wel een beetje een workaholic,” geeft Jordy toe. “Laat mij maar lekker klussen.”

Jordy aan het werk

Jordy werkt als zzp’er en is installateur. Van de coronatoestanden krijgt hij weinig mee: “Veel kantoren en bedrijven zijn nu leeg. Dus ventilatiesystemen, koelingen, verwarmingssystemen, alles kan nu mooi worden gefikst. Ik heb op veel dagen eerder stress of we al het werk wel af krijgen dan dat ik niet genoeg te doen heb. Maar ik klaag niet. Ik ben hele dagen aan het werk en buiten dat we hier en daar wel rekening moeten houden met de maatregelen, krijg ik verder van alle toestanden eerlijk gezegd niet zo heel veel mee.”

“Mensen kunnen mij altijd bellen”

Naast de klussen die Jordy doet via een installatietechnische aannemer werkt hij ook veel voor particulieren: “Het is ook daar niet per se rustiger. Sommige mensen zijn wat schichtig, maar als iemand me nodig heeft bellen ze. Ik ben zelf niet zo bang maar ik snap wel dat sommige mensen daar anders in staan. Dus dan houden we daar extra rekening mee.”

Jordy met z’n vader, die hem altijd door dik en dun steunt.

Wat kan Jordy voor jou doen?

Heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe schutting of het vervangen van een dakgoot, dan kun je Mountain Support bellen op 06-23744509 en komt Jordy je helpen!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online