Bierbrouwende broers: op bezoek bij De Moersleutel
Imperial stout, double roasted porter, IPA… Zomaar wat bierstijlen die het hart van de ‘beergeek’ harder laten kloppen. Precies het soort bieren waar de broers Pim, Rob, Tom en Max Zomerdijk hun brouwerij De Moersleutel mee groot hebben gemaakt. Inmiddels trouwens ook gewoon verkrijgbaar in Australië, leuk feitje. Die knetterharde bieren worden gewoon in Alkmaar gebrouwen! Shuffle ging in gesprek met broers Pim en Rob over waar het allemaal begon, het succes en de toekomst van Brouwerij Moersleutel.
Tekst: Annemieke Augustus
Broers Pim en Rob leggen uit dat zij het brouwersvak hebben kunnen leren met hun vader. Vader Sjaak maakte al bieren onder de naam Vriendenbier. In de voormalige keuken op het GGZ terrein in Heiloo werd ruim 200 liter bier per maand geproduceerd. De broers gingen echter voor meer en anders: “Het bier van Vriendenbier is toch meer normaal, wij wilden de meer extremere bieren brouwen.” De eerste gistkuip werd bij vader in de brouwerij geplaatst en per maand kwam daar zo een 700 liter bier uit. De eerste bieren kwamen gitzwart de ketel uit. De broers maken nog steeds voornamelijk imperial stouts; vol, alcoholisch en met tonen van koffie, chocola, vanille en kokos. En dat bier slaat aan bij de liefhebber van zware bieren.
“Met ons eerste bier reden wij zelf langs 11 adressen. We waren na dat rondje al het bier kwijt. Daarna deed de mond-tot-mondreclame zijn werk”. Zo konden de broers steeds een stapje verder met als uiteindelijke resultaat een brouwerij aan de Diamantweg in Alkmaar. Onder de rook van de vuilverbranding is de capaciteit hierdoor vier keer zo groot geworden. Inmiddels is het bier door heel Europa te vinden en is er zelfs een slijterij in Australië die bieren van De Moersleutel verkoopt.
De (Moer)sleutel tot succes
Nederland telt inmiddels honderden brouwerijen. Om de biermarkt te veroveren moet je dan ook van goeden huize komen. “Wij kregen in het begin een waarschuwing; de biermarkt zou al overvol zijn en ons eerste bier veel te gewaagd!” Toch weten de broers snel een trouwe schare fans op te bouwen. Pim en Rob zijn er van overtuigd dat een deel van het succes te verklaren is door de passie die zij hebben voor bier. “Wij brouwen bier die we zelf willen brouwen, zelf lekker vinden en ook zelf zouden kopen. Het zijn geen lichte bieren, maar bieren voor ‘beergeeks’”. Met volle overtuiging staan de broers achter hun product en zodoende hebben zij een plekje veroverd op de biermarkt.
Total world domination?
Bier liefhebbend Nederland is lyrisch en op ratingsites alleen maar lof. Hoe zien de broers de toekomst? Total world domination? Pim: “Het is nu heel belangrijk om kritisch te blijven op ons eigen product en onze productie constant te houden”. Rob: “Wij willen blijven produceren. Het bedrijf groeit nog steeds na drie jaar en het succes kan ook tijdelijk zijn”. Kritisch en innovatief kijken de broers naar de toekomst. De Moersleutel zal blijven werken aan heerlijke bieren voor de liefhebber. Er komen meer vatgerijpte bieren aan, wellicht een eigen ‘brewpub’ (een Moersleutelbierwalhalla in de vorm van een eigen kroeg) en ook hopen de broers uiteindelijk een eigen energieneutraal pand te bezitten met zonnepanelen op het dak. En wat er nog meer in het toekomstvat zit? In ieder geval iets met heel veel bier!