Bruschetta of crostini
In een van mijn favoriete restaurants Mama Peppino* in Alkmaar serveren ze bij de antipasti de lekkerste bruschetta die ik ooit heb gegeten. Italianen zeggen dat je een Italiaan moet zijn om Italiaans te koken, maar toch waag ik mij er als Alkmaarse kaaskop regelmatig aan. Ik adviseer je hetzelfde te doen, want met een klein beetje moeite maak ook jij een heerlijke bruschetta, of misschien wel een crostini.
Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig, maar wel van goede kwaliteit, dat zou een trotse Italiaan namelijk ook doen. Het brood voor de bruschetta haal ik bijv. het liefst bij bakkerij Raat*. Ik kies dan voor zuurdesem-speltbrood, dat noemen ze geloof ik Elzasser desem. Heerlijk stevig brood, en leuk is ook dat er geen rommel zoals broodverbeteraar in zit. De tomaten moeten lekker zoet en rijp zijn en de olijfolie pak je gewoon uit je kast. Zo simpel is het dus, succes!
Bruschetta met tomaat en basilicum (8 stuks)
Ingredienten
– 4 sneetjes stevig brood, bijv. Elzasser desem
– 3 trostomaten
– olijfolie
– 1 teen knoflook
– handje basilicum blaadjes
– 1 eetlepel witte balsamico-azijn
– zeezout
– zwarte peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd de tomaten eerst in vieren. Haal dan de zaadlijsten eruit en snij ze in blokjes. Meng de tomaten met de azijn, twee eetlepels olijfolie, de basilicum (in stukjes gescheurd) en breng op smaak met een beetje peper en zout. Snij de sneetjes brood doormidden en smeer ze in met olijfolie. Leg ze vervolgens in het midden van de oven op een rooster voor ongeveer 5 minuten. Als het goed is zijn de broodjes nu licht geroosterd, maar vanbinnen nog een beetje zacht. Wrijf nu met een gepeld teentje knoflook zacht over het brood en beleg ze met het tomatenmengsel. Bon apetit!
* dit artikel is niet gesponsord