Aan het lezen
Bye bye miskoop!

Bye bye miskoop!

Je hebt het vast wel in je kast hangen, dat ene exemplaar dat je móest hebben. Omdat het een ‘once in a lifetime deal’ was, omdat het ‘de laatste’ was en je het niet kon laten liggen of omdat het de ‘trend’ was en jij er dus ook één moest hebben. Blij dat je ermee was! Je hebt het alleen nog nooit gedragen. Een klassiek geval van een miskoop. Vrouwen zijn er iets beter in dan mannen maar we zijn er allemaal weleens schuldig aan. En ik? Ik ben een echte ‘miskoop kampioen’ of liever gezegd: was. Luister, huiver én doe er je voordeel mee.

Gevangen in een cirkel

Het liep de spuigaten uit, mijn kast was eigenlijk een kleine winkel met miskopen. Uiteraard allemaal nog keurig met de kaartjes eraan. Hoe vol mijn kast ook zat, ik had nog steeds niks om aan te trekken. Dit resulteerde dan weer in een nieuwe shopsessie die me het zoveelste zwarte shirtje (heel anders dan wat ik al had natuurlijk), basic hemdje (kun je er nooit genoeg van hebben) en ‘hele feestelijke’ schoenen (voor dat ene feest waarvoor ik uiteindelijk toch wat anders aantrek) opleverde. Een vicieuze cirkel en ik zat er keihard in gevangen. Herkenbaar? Op een ochtend dat ik mijn lievelingsbroek niet kon vinden, werd het me allemaal teveel. Hier stond ik dan, in complete paniek dat ik mijn broek niet kon vinden terwijl tien exemplaren me lachend aan lagen te kijken. Tien exemplaren die allemaal ‘one of a kind’ waren. Tien miskopen! Ik heb die dag mijn lievelingsbroek niet gevonden (lag gewoon onder mijn bed) maar heb wel het licht gezien. Mijn garderobe is sindsdien een oase van rust met perfecte basics en unieke maar draagbare items. Hoe ik mezelf heb weten te bevrijden uit de miskoophel? Ik vertel het je.

Het kaf van het koren scheiden

Zet je meest kritische masker op en neem uitgebreid je kledingkast door. Waarschijnlijk draag je de kleding die bovenop ligt het vaakst. Leg deze dus even apart, dit zijn je favo items. Alles wat je langer dan een jaar niet gedragen hebt, stop je in een vuilniszak. Je gaat dit niet meer dragen, ook niet over een paar jaar. Echt niet. Verkoop het op een rommelmarkt of geef het aan een kringloopwinkel.

De heilige graal: jouw lijstje

Maak een lijstje! Na bovenstaande inventarisatie heb je waarschijnlijk behoorlijk wat ruimte in je kast gecreëerd. Loop even door je favo items en kijk in welke staat ze zijn. Zijn ze aan vernieuwing toe? Zet ze dan op je lijstje. Mis je andere basics? Ook deze zet je op je lijstje. Met een lijstje koop je minder snel kleding die je niet nodig hebt, het staat nou eenmaal niet op je lijstje. Wees sterk! You got this.

Stick to your own style

Koop kleding die bij je eigen stijl past. Rokjes met pailletten zijn heel gezellig maar als je nooit een rokje draagt dan ga je dat hoogstwaarschijnlijk ook nu niet doen. Miskoop alert: het feestelijke rokje hangt met kaartje en al een jaar achter in je kast. Koop liever iets waarvan je weet dat je het vaker gaat dragen. Ook zonder een rokje met pailletten kun je heel feestelijk voor de dag komen.

Trends

Trends zijn heel erg leuk maar op het moment dat je het in je kast hebt hangen ben je er eigenlijk alweer klaar mee. Investeer liever in tijdloze, kwalitatief mooie kleding. Denk aan een mooi zwart jasje of de perfecte jeans. Heb je uiteindelijk veel meer plezier van, trust me.

Heb ik het wel nodig?

Dit zou je jezelf eigenlijk bij alles wat je past moeten afvragen. Natuurlijk heb je bepaalde dingen nodig maar is dat zoveelste zwarte jurkje echt een toevoeging? Check je lijstje, alles wat daar op staat mag je kopen.

Twijfel

Bij twijfel niet doen. Need I say more? De kans dat je spijt krijgt is groot en de kans dat je het draagt heel klein.
Sinds ik me aan deze regels houd, gaat het stukken beter met mijn miskopen. Ik ben heus niet perfect en ga heel soms nog weleens de fout in. De uitverkoop begint over een paar weken weer én ik woon in de binnenstad. Mocht je me dus ergens in een winkel zonder lijstje tegenkomen, wil je me dan alsjeblieft naar huis sturen? Mijn garderobe en ik zijn je eeuwig dankbaar.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online