Aan het lezen
Cube of Truth Alkmaar – Straatactivisme midden in de stad

Cube of Truth Alkmaar – Straatactivisme midden in de stad

Avatar foto
Cube of Truth Alkmaar

Zaterdag 4 april en zaterdag 4 mei waren de eerste edities van de Cube of Truth in Alkmaar. De Cube of Truth is een vredige demonstratie van Anonymous for the Voiceless. Zij komen op voor dierenrechten. Shuffle ging langs om de sfeer te proeven en te onderzoeken hoe AV (Anonymous for the Voiceless) Alkmaar dit aanpakt.

Tekst: Shanna Bleeker
Foto’s: Marcel Prager

Indrukwekkende verschijning 

Als we aan komen lopen, is het vooral duidelijk dat je er lastig om heen kunt. Er staan mensen met maskers op en zwarte kleren aan in een cirkel met hun ruggen richting elkaar en de maskers richting het winkelend publiek. Ze staan pal voor de Hema in de Langestraat. In hun handen houden ze ofwel een tekst of een zwarte kubus waarin er een laptop staat en een film wordt afgespeeld. Op de achtergrond klinkt muziek. Shanna keek en luisterde mee, sprak met de vrijwilligers en Marcel maakte prachtige foto’s.

Cube of Truth Alkmaar (13

Aanspreken van voorbijgangers

Wanneer er voorbijgangers zijn, die worden aangetrokken tot dit indrukwekkende tafereel, zijn er leden van AV Alkmaar die ze aanspreken. “Wil je eens 30 seconden de tijd nemen om met mij naar wat beelden te kijken?” De meesten zeggen hier geen nee tegen en krijgen beelden te zien van het dierenleed dat gepaard gaat met het eten van vlees, maar ook het nuttigen van bijvoorbeeld zuivel. De beelden zijn hard en hartverscheurend.

Uiteenlopende reacties

De AV-ers gaan daarna in gesprek over wat de beelden met je doen. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die het niets doet. Toch zijn er mensen die dingen roepen als “Heb ik niks mee te maken!” of “Ik ga lekker een hamburger eten” en snel doorlopen. De confrontatie is natuurlijk ook nogal heftig. Ook ik moet zeggen dat ik vlees eet, zuivel drink en niet kan ontkennen dat ik meewerk aan dit dierenleed. Toch durf ik ook niet toe te zeggen dat ik er morgen mee stop. Stijn, één van de vrijwilligers, geeft aan dat het in ieder geval bij iedereen een zaadje plant. Ook als iemand daardoor al één andere keuze maakt, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Cube of Truth Alkmaar (6)-min

De andere kant van de reacties maak ik ook mee. Een visboer stond te kijken, raakte in gesprek en kwam tot de conclusie dat dit hem ook wel eens zijn boterham zou kunnen gaan kosten. Evengoed kwam hij tot de conclusie dat dit niet kan en stond open voor de Vegan Challenge. Dat is waar de meeste gesprekken met voorbijgangers mee eindigen. Durf jij het aan om een maand lang plantaardig te eten en het verschil te maken voor de dieren die je eerder op de beelden zag?

Anonymous for the Voiceless

Anonymous for the Voiceless is een internationale organisatie die over de hele wereld Cube of Truths organiseert. Overal volgens hetzelfde concept en overal met vrijwilligers die op deze manier vreedzaam strijden voor dierenrechten. De (Engelstalige) website van de dierenrechtenorganisatie vind je hier

Cube of Truth Alkmaar (9)-min

De eerste 2 Cubes in Alkmaar hebben nu plaatsgevonden. De bedoeling is om dat van nu af aan elke eerste zaterdag van de maand te gaan doen van 14:00 – 17:00.  Durf jij het ook aan om een keer te gaan kijken en het gesprek aan te gaan?

Meer info over de Vegan Challenge vind je hier.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online