Aan het lezen
De Alkmaarse Friettest 2019

De Alkmaarse Friettest 2019

Avatar foto
Alkmaarse Friettest Shuffle Magazine 2019

Voor een lekker patatje wil je best omfietsen, want echt goed gebakken frieten = genieten. Drie jaar geleden voerden wij al eens een friettest in Alkmaar uit, echter zijn er de afgelopen jaren een aantal nieuwe patatzaken uit de grond geschoten, met name in de binnenstad. Tijd voor een nieuwe friettest door het Shuffle Testteam! 

Het Shuffle Testteam wordt geleid door onze nieuwe aanvoerder: Thijs. Deze Alkmaarse jonge hond is afgestudeerd kok, werkte in diverse horecazaken en is zelf inmiddels culinair ondernemer (Thijs Thuis in Eten). Samen met twee Shuffelaars dook hij op een zonnige zaterdag de stad in, want jongens wie heeft toch dat lekkerste patatje van de stad en waarom dan wel? Voor deze test laten we de grote ketens links liggen en hebben we overal een kleine friet met de (standaard) mayonaise besteld. De uitslag vind je hieronder.

Alkmaarse Friettest 2019 - Vlaamse hoek

Friethuis De Vlaminck – 9,3

Wie aan verse friet en Alkmaar denkt, denkt aan De Vlaminck. Deze zaak aan de Voordam is al jaren een begrip in de stad. Onze verwachtingen zijn daarom hoog. Waargemaakt? Zeker weten! De friet is heerlijk vers, krokant van buiten, zacht van binnen, goed op smaak, lekker gezouten (niet te). De patat wordt in een papieren puntzakje geserveerd met een flinke dot mayonaise die met een klein zuurtje erin lekker smaakt, maar die we wel een beetje dun vinden. Een kleine friet is bij de Vlaminck best nog een flinke portie. Waar voorheen de meeuwen de friet onder je neus vandaan kaapten, is er nu een meeuwenverschrikker geplaatst tussen de bankjes aan de gracht. Goed opgelost en een dik verdiende ruime 9.

Prijs: €2,35

Vlaminck

’t Friethuys – 9,5

Gevestigd in de charmante Magdalenenstraat zijn onze verwachtingen bij deze zaak ook hoog. We krijgen een prachtig goudgeel en vers frietje voorgeschoteld in een mooie stevige papieren puntzak met een flinke dot mayonaise. De presentatie is top en het water loopt ons meteen in de mond. De patat is licht krokant van buiten en van binnen vol romig. Je proeft echt aardappelpuree, die is heel smaakvol en dat is genieten. De friet is goed gezouten, wat luchtiger dan de Vlaminck en de saus is stevig en smaakt lichtzoet. Heel erg lekker en daarom een zeer hoge score!

Prijs: €2,50 

De Goudgele Patat – 8,5

Op zaterdag vind je op de markt de frietkraam De Goudgele Patat. Hier krijgen wij vers gebakken friet met schil. Met 2 euro het goedkoopste patatje van alle testlocaties, maar het formaat is dan ook iets kleiner dan bij de rest. De kraam doet zijn naam eer aan, want de friet is mooi goudgeel gebakken en heeft een fijne eigen aardappelsmaak. De friet is krokant van buiten en zacht van binnen. Kleine minpunten, dit frietje is een stuk vetter en de mayo is vrij zoet, maar in zijn totaliteit een prima stek om eens een frietje te halen op zaterdagmiddag!

Prijs: €2,-

Alkmaarse Friettest 2019 - Goudgele patat - Shuffle Magazine 2019

Vlaamse Hoek – 9,1

Tussen al het winkelgeweld vind je op een hoek in de Langestraat de Vlaamse Hoek. Ook hier kun je terecht voor een heerlijke portie verse friet. De friet is krokant, luchtig, romig en heel smaakvol. De patat is wel vrij zout en de mayo vrij zoet. De presentatie (slap papieren puntzakje) zou een upgrade niet misstaan. Maar dat terzijde, dit is echt nog steeds een prima spot om een frietje te bestellen en dus een ruime negen!

Prijs: €2,70 

Par Hasard – 9,7

Ja een gekke naam hé? Dat vonden wij ook. Par Hasard betekent in het Frans: per toeval. Deze nieuwe zaak aan De Laat is pas geopend in de binnenstad en naast friet en snacks vind je hier ook volop bier, wijn en kunst (zelfs aan het plafond). Een totaal andere beleving dan de andere patatzaken. We hebben hier wel te maken met een kleine keten, want in Amsterdam en Scheveningen opende Par Hasard ook al een frietzaak. Over naar de friet. We kunnen er kort over zijn, want we hebben hier de winnaar van deze test te pakken en dat is toch wel verrassend vinden wij!

De friet is perfect gebakken, heel krokant, goudgeel, luchtig en zacht en romig van binnen. Erg lekker is dat er een schilletje om de friet heen zit, dat zorgt voor extra smaak. Prima gezouten, niet te vet, portie ruim voldoende, de mayonaise heerlijk dik en romig. Pluspuntje: er zit een fijn terrasje bij. Een kritisch puntje: dit frietje is de duurste is van alle testlocaties. Maar een absolute aanwinst en hoewel de top 3 dicht bij elkaar ligt, een verdiende winnaar!

Prijs: €3,25 

Par Hasard winnaar Alkmaarse Friettest 2019

Fresh Potato – 5,8

Ruim een jaar is deze zaak aan De Laat nu geopend. Het ziet er prachtig uit en er is goed nagedacht over de uitstraling. De presentatie is top en we krijgen een stijlvol puntzakje gepresenteerd op een bordje. Het schilletje nog zichtbaar, maar wat opvalt is dat deze verse friet een stuk donkerder is van kleur. Eerlijk gezegd valt de smaak helaas tegen. De friet heeft te lang in het (zo lijkt) oude vet gelegen en is daardoor wat taaier, vetter en droger. Zo hebben wij ons verse frietje liever niet. Is ‘ie vies? Nee dat niet. De patat is goed gezouten en de mayo is met een licht zuurtje lekker van smaak. Het zaakje biedt genoeg zitplekken en heeft een fijn terrasje om je frietje op te peuzelen. Wel is dit frietje aan de dure kant. Alles bij elkaar opgeteld vinden wij dit een krappe voldoende waard.

Prijs: €3,-

Dan nu over naar een aantal locaties die geen verse huisgemaakte friet verkopen. Qua beoordeling hebben we hier rekening mee gehouden. Je kunt tenslotte geen appels met peren vergelijken. Nieuwsgierig namen we ook hier de proef op de som en bestelden we ook hier een kleine patat met mayonaise.

Hap-Wat – 7

In deze tradionele snackbar op het hoekje aan De Gedempte Nieuwesloot vind je dus geen verse friet. We verwachten dus niet de kwaliteit van de bovengenoemde zaken. Toch zijn we benieuwd, want bij deze zaak kun je ook tot in de late uurtjes nog terecht. De patat wordt geserveerd in een papieren puntzakje, is mooi goudgeel, aardig krokant en goed gezouten. De mayonaise is lekker vol en romig. We zijn verrast, want voor een ‘standaard’ frietje smaakt het prima! Een ruime voldoende dus en een prima stek voor de late trek.

Prijs: €2,40

Kroky – 6,5

Vlakbij de Hap-Wat op de hoek Gedempte Nieuwesloot/Kanaalkade vind je deze herkenbare gele snackbar / cafetaria die ook tot laat geopend is. Ook hier geen verse friet dus. We krijgen ons patatje met mayonaise in het witte traditionele plastic bakje voorgeschoteld. De patat is krokant en goed gezouten, maar verder niet boeiend van smaak. Een typisch zwembad- of pretparkfrietje vinden wij. De mayonaise is lekker dik, lichtzoet en doet dit patatje goed (zonder zou wij niet aanraden). Pluspuntje van deze zaak: genoeg zitplekken. Wel jammer van het plastic. Alles bij elkaar opgeteld goed voor een 6,5.

Prijs: €2,40

Snackworld

Snack World – 6

We nemen ook een kijkje in deze ouderwetse snackbar aan de Langestraat. Ook hier weten we dat we geen huisgemaakte verse friet krijgen, maar de standaard snackbarpatat. We krijgen de patat geserveerd in een oldskool plastic bakje. De patat is goed gebakken, de frieten zijn vrij groot. De patat heeft naar onze mening weinig smaak (o.a. te weinig zout) en mist iets. Vergeleken met de andere twee testlocaties die geen ook verse friet serveren vinden we deze het minst lekker. De mayonaise is overigens prima. Kortom, niet vies, maar een beetje laf. En ook hier jammer van het plastic. Alles bij elkaar goed voor een zes.

Prijs: €2,50

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online