De onontdekte parel aan de Edisonweg 18: pand Nooit Gedacht
Op een druilerigerige dag kwam ik een pakketje afhalen aan de Edisonweg. Niet ver fietsen, maar wel een voor mij onbekende plek. Eenmaal met het pakketje in mijn handen werd mijn aandacht getrokken door een heerlijke eetlucht en ik liep als gehypnotiseerd verder de gang door. En ja mijn neus had gelijk, heerlijke roti werd er verkocht! En wat bleek, in dit gebouw zaten nog veel meer pareltjes! Ik laat je graag met ze kennismaken in dit artikel.
Foto’s: Marcel Prager
Waar het allemaal begon, dartclub Nooit Gedacht
Maak kennis met Bertus(49). Hij begon jaren terug bij Koel 310 als vrijwilliger en bouwde daar ook een klein dartcafé. Bertus: “Het stelde niet zoveel voor, maar het was goed genoeg om een gezellige tijd met elkaar te hebben. Tot 4 jaar terug, Koel 310 zou verhuizen naar een andere locatie. En Bertus ging op zoek naar een nieuw pand. Het werd de voormalige Houthandel aan de Edisonweg nummer 18. Het was een enorm en stoffig gebouw en alles zou gestript moeten worden. Dit keer besloot Bertus het anders aan te pakken, 14 maanden lang hebben ze verbouwd. Met als resultaat: het prachtige café Nooit Gedacht.
Waar ze naast de wekelijkse darttoornooien ook feesten organiseren. Van Reaggae tot voetbalavond. Bertus: “Alleen maar gezellige mensen komen hier”. Zijn grote droom was uitgekomen. En toen, na pas vier maanden open te zijn geweest, moest het café elf maanden dicht door Corona. Eenmaal kregen ze hulp van de gemeente, daarna niet meer. Financieel zat Bert aan de grond. Dat was het moment dat hij besloot andere ruimtes in zijn pand te gaan verhuren. En dat idee bleek een gouden idee. Het is nu een supergezellig pand wat bestaat uit een groep diverse en enthousiaste ondernemers.
The American Company
Rubin (26) werkte vijf jaar lang als croupier op het Leidseplein, maar de nachtdiensten braken hem op. Dan wil hij met een eigen foodtruck op pad om Amerikaanse hamburgers te verkopen. Hij knapt een oude wagen op en begint op 1 februari. En dan breekt op 15 februari Corona uit. Hij heeft nog een tijdje vanuit een partytent bezorgd, maar als die tent eenmaal de lucht in vliegt wordt het tijd voor een plan B: Een pand huren aan de Edisonweg nr 18. Het concept blijft hetzelfde: Echte Amerikaanse hamburgers en ander Amerikaans eten. Vol enthousiasme vertelt Rubin over hoe hij zijn eten bereidt: “Belangrijkste aan een goede hamburger is dat je alle smaken tegelijk kan proeven”.
Wij van Shuffle hebben uiteraard geproefd en kunnen inderdaad beamen dat dit heerlijke hamburgers zijn. Rubin: “Een hamburger is niet gezond, die moet je ook niet zo willen maken”. Er zit dan ook geen sla op maar wel tomaat en augurken, omdat dat de smaak ten goede komt.
Ook zo’n hamburger proeven? Check dan theamericancompany.nl
Hinana’O Art & Tatau
Bij Hina (63) laat je niet zomaar een tatoeage zetten. Zelf is ze afkomstig uit Polynesië en heeft zij daar ook leren Tatoeëren. Bij Hina kies je ervoor om je levensverhaal te tatoeëren. Dat betekent dat je zo’n 2 a 3 keer afspreekt en jouw verhaal vertelt. Dat verhaal vertaalt Hina in een Polynesische tatoeage. Hina: “Het is een reis die je samen aan gaat”. Een unieke stijl van tatoeëren dus.
Aarani’s Kukru
Sagita (33) is Surinaams-Hindoestaans. Sagita: “Thuis werd er de helft van de tijd ongeveer Surinaams gegeten en de andere helft stond er gewoon stamppot op tafel”. Zelf koken vond ze niet interessant, tot ze op zichzelf ging wonen. Sagita: “Ik besefte toen dat koken eigenlijk heel leuk en belangrijk is.
Het is belangrijk omdat goed eten je gezond houdt”. En toen Sagita haar baan verloor in de reiswereld en Bertus vertelde over het pandje wat hij te huur had, was de keuze snel gemaakt. Sagita: “Ik haal veel voldoening uit het koken voor anderen, als zij blij worden van mijn eten ben ik dat ook”.
Ook goed om te weten, alle gerechten die zij verkoopt kan ze ook vegetarisch of vegan aanbieden. Trek gekregen? Neem dan een kijkje op haar website.
Renees Greenies
Renee (26) heeft altijd gewerkt als bloemiste en had als hobby twee volkstuinen. Om de stroom van courgettes en andere groentes in te kunnen perken begon ze met het wecken van groenten. Zo had ze thuis al snel een hele voorraadkast vol met potjes geweckte groenten staan. Vrienden en familie wisten dit ook en kwamen geregeld langs voor een potje lekkers. En zo ontstond het idee om een eigen winkel te beginnen. Met zo laag mogelijke prijzen, zodat biologisch en lokaal eten voor zoveel mogelijk mensen mogelijk is.
Een maand geleden heeft zij haar baan als bloemiste officieel opgezegd. Renee: “Een spannende stap, maar nu kan ik mij volledig richten op mijn eigen winkel”.
Meer weten? Bezoek dan reneesgreenies.nl.
Alt Toys
Deze speelgoedwinkel en pakketdienst wil helemaal niet in de binnenstad zitten. Op de locatie waar ze nu zitten kunnen hun klanten namelijk prima parkeren en heeft Alt Toys ook een magazijn van zo’n 600 vierkante meter. Hierdoor kunnen zij het grotere speelgoed zoals trampolines verkopen. Maar ook voor iets kleins ben je uiteraard hartstikke welkom. Om meer te weten, kijk eens op altoys.eu.nl.