Aan het lezen
De Shuffle-crew tipt: de 6 vega favorieten van Alkmaar

De Shuffle-crew tipt: de 6 vega favorieten van Alkmaar

Avatar foto

Tijdens een van onze vergaderingen wisselden wij Shuffelaars uitgebreid tips uit over lekker vegetarisch eten in Alkmaar. Hartstikke handig, want zo leer je nog eens wat nieuwe adresjes kennen. En omdat Shuffle van delen houdt, delen wij deze tips nu ook met jou.

Geschreven door: Lianna, Lonneke, Ben, Kimberley, Maaike & Maxime

Het meer dan perfecte broodje

Lianne: “Als je als vegetariër echt eens vet, maar dan ook vet lekker wilt eten, dan is de ‘pita pulled chicken’ van Sencha echt de perfecte keuze. Dit broodje is juicy, goddelijk en stiekem ook nog best gezond. De zachte pita – die verrukkelijk smaakt – zit stampvol met heerlijkheden. En, dat is de kunst, er is nergens teveel van, de balans is perfect! Frisse veldsla, sappige en smaakvolle jackfruit, sojaboontjes, komkommer en een ondeugende semi-zongedroogde tomaat geven een smaakvolle sensatie.

Na dit broodje heb je vieze handen – mijn mes en vork blijven schoon – en een tevreden gevoel. Verzadigd als na een bak nacho’s, maar zonder een overvolle buik met een after-lunch dip in het vooruitzicht. Perfecte keuze dus! Spoiler alert: voor een zelfde verzadigd gevoel, maar mét intense vlees beleving is er de beyond burger bij Sencha, al is het verstandig daarbij een half uurtje te reserveren om, onder je thuiswerk bureau, even je ogen dicht te doen.”

Pulled chicken Sandwich: €8,95 @ Sencha Lunchstore

Weer eens wat anders dan nacho’s: Papa Pachos!

Lonneke: “Papadums zijn grote, knapperige, dunne Indiaase ‘chips’ van linzenmeel met een vleugje komijn. De Binnenkomer serveert ze losjes opgestapeld in een groot bord met toefjes zoete mangosaus, pickled uien, licht pittige tomaat-koriandersalsa en ‘green goddess’ saus. Dat laatste is een soort raita (yoghurtsaus). Mijn ogen lichten op en mijn smaakpapillen tintelen van deze krakend frisse sauscombi’s. Lekker als snack om te delen bij een glas huisgemaakte gember-citroen limo of één van de heerlijke cocktails. Gewoon doen alsof het zomer is!

Ps. Ik weet het: koriander verdeelt de mensheid in twee kampen en deze snack is voor kamp ‘liefhebber’. Voor de niet liefhebbers: vraag of ze het groene kruid weg willen laten en geniet.”

Papa Pachos: €8,50. @ Eetcafé De Binnenkomer. Snack bij de borrel, of als voorgerecht. Om te delen, of niet 😉

De underdog underweg naar huis

Kim: “Vroeger moest mijn broertje altijd aan tafel blijven zitten om zijn groenten op te eten, ik voor mijn vlees. Sinds 7 jaar ben ik vegetariër, al heb ik nooit veel vlees gegeten. Ik kook allerlei groentevariaties en experimenter graag. Vleesvervangers vind ik niet altijd lekker, dus die gebruik ik niet vaak. Áls ik dan mijn persoonlijke Vega Fave afhaal (niet populair bij iedereen in de Shuffle-kring), is dat omdat ik het niet in eigen keuken kan maken.

Een echte guilty pleasure is de lekkere vette vegaburger van BURGERS & ZO op de Paardenmarkt. Het is een gefrituurde kroketburger op basis van knolselderij met daaronder groenten en truffelmayonaise. De burger heeft een krokante laag en een ragoutachtige inhoud. De knapperige, rauwe paprika geeft de burger nog meer bite. Als ik een menu bestel (zoals op de foto) gooi ik die salade er bovenop. Groot bijkomend voordeel voor mij, en misschien de reden dat het éxtra goed smaakt, is dat ik de burger kan afhalen op de route van werk naar huis.”

Vegaburger: €7,95 @ BURGERS & ZO

Ode aan de patat zonder

Ben: “Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen vegetariër ben. En ik ben ook niet iemand die per se op zoek gaat naar een vegetarisch gerecht. Toch is er een goeie ouwe klassieker voor jong en oud, ongeacht of je vlees eet of niet: een puntzak patat. Deze goudgele staafjes van genot zijn het beste wanneer ze komen van de Alkmaarse frietgrootheid, de Vlaminck. 

Technisch gezien is dit gerecht het allerlekkerst in zijn veganistische vorm, zonder saus. En dit is niet alleen vanwege alle narigheid die saus met zich meebrengt: natte hompen aardappel, vingers waar je niets meer mee kunt omdat ze glibberig zijn geworden, of erger: saus op je shirt. Maar de meest groteske crime die er is, is dat je de puurheid en liefde die de frietbakker in zijn product heeft gestopt, niet meer proeft. 

Zonder saus, zonder excuses, de smaak van de aardappel en de techniek van de bakker. Zó kun je het best genieten van je patat. Nu heb je nog maar één probleem: zorgen dat de meeuwen je puntzak niet jatten.”

Middeltje zonder: €2,75 @ Friethuis De Vlaminck

Omdat geitenkaas altijd een goed idee is

Maaike: “Mijn favoriete salade van Oogst is de Tempeh bowl met kokoscurrylimoendressing. De mango die er overheen zit, geeft de curry een zoete smaak. Ook de tempeh smaakt een beetje zoetig. De bowl is goed gevuld met broccoli, wortel, courgetteslingers en quinoa. Ik vind het geheel erg lekker, elke hap proef ik iets nieuws. Je kunt de salade afhalen, maar ook bestellen via Thuisbezorgd.nl. Heel fijn als je geen zin hebt om te koken! Naast deze salade is de Geitenkaaswrap mijn favoriet. Easy, lekker en gezond!”

Tempeh Bowl: €9,80 @ Saladebar Oogst

Als je geen zin hebt om te koken

Maxime: “Als ik alleen eet vind ik het vaak zonde om te koken voor 1 persoon, want dan houd ik altijd veel boodschappen over. Toegegeven, als ik iets creatiever zou zijn, dan kan ik het best. Maar soms heb ik gewoon geen zin om te koken. Het is dan heel verleidelijk om voor een ongezonde, snelle hap te gaan. En dat gezond eten vaak duurder is dan ongezond, helpt ook niet mee. Daar heb ik nu wat op gevonden: Daya! Voor €6,- heb je al een heerlijke wrap. Officieel is dit een lunchgerecht, maar het voldoet ook prima als avondmaaltijd. Op de foto zie je de Mana wrap. Of je nu voor de Mana, de Oemni of de Madre wrap gaat, verkeerd kiezen kan niet. Ik heb ze allemaal geprobeerd en ze waren allemaal lekker.”

Manap wrap: €6,50 @DAYA

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online