Aan het lezen
De verkiezingen van 20 maart – Waar gaat het eigenlijk over?

De verkiezingen van 20 maart – Waar gaat het eigenlijk over?

verkiezingen 2019

35% van de Noord-Hollanders weet niet dat we 20 maart mogen stemmen. Weet jij het en weet je dan ook waarvoor je stemt? Op 20 maart mogen we stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Voor als je geen idee hebt waar dat precies over gaat, lees je hieronder een samenvatting.

Tekst: Shanna Bleeker

Statenverkiezingen

Als Alkmaarder mag je stemmen voor de Provinciale Staten van Noord-Holland als je 18 jaar bent en de Nederlandse nationaliteit bezit. Deze verkiezingen vinden eens in de vier jaar plaats en er doen dit keer 16 partijen mee in Noord-Holland. Je stemt op een kandidaat van een partij en zo worden op basis van de meeste stemmen de leden voor de Provinciale Staten gekozen. Je stemt daarmee ook indirect voor de Eerste Kamer, want de leden van de Provinciale Staten kiezen weer de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

De Provinciale Staten – wat doen ze?

Kort gezegd zijn zij verantwoordelijk voor het provinciale beleid. Dit zijn zaken die de gemeentegrenzen over gaan en te klein zijn voor de landelijke politiek. Hieronder een greep uit de vragen in de stemwijzer om een beetje een idee te geven van de onderwerpen waar je aan kan denken:

  • Moet de provincie zich verzetten tegen de groei van Schiphol?
  • Moet de provincie zich inzetten voor de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort?
  • Moet de provincie stoppen met het opvangen van asielzoekers in Noord-Holland?
  • Moet de provincie de regionale omroep en de regionale kranten financieel steunen?
  • Moet de provincie bouwen aan de kust toestaan?

Stemwijzer

Ook voor deze verkiezingen is er een stemwijzer in het leven geroepen die je kan helpen bij het maken van deze keuze. De stemwijzer bepaalt aan de hand van 30 stellingen wat je politieke voorkeur is. Binnen 5 tot 10 minuten heb je de stellingen doorlopen en krijg je de uitkomst direct te zien. Je vindt de stemwijzer hier: https://noord-holland.stemwijzer.nl/#intro

Waterschapsverkiezingen

In dit geval val je als Alkmaarder onder het werkgebied van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland boven het Noordzeekanaal). Hier mogen meer mensen voor stemmen. Als je 18 jaar bent en in dit gebied woont, mag je stemmen, ook als je een geldige verblijfsvergunning hebt. Het verschil is dus dat je niet de Nederlandse nationaliteit hoeft te bezitten. Deze verkiezingen zijn er omdat we waterschapsbelasting betalen en daarmee recht hebben om mee te beslissen over hoe dit geld wordt besteed. Er doen dit keer negen partijen mee. Op basis van de meeste stemmen wordt er een nieuw bestuur aangesteld. Leuk weetje: Wij zijn het enige land ter wereld dat stemt voor de waterschappen.

De waterschappen – wat doen ze?

Waterschappen zijn verantwoordelijk voor veilige dijken, maar bijvoorbeeld ook voor het zorgen voor schoon water en hoe we omgaan met afvalwater. Ook hier weer een greep uit de vragen uit de stemhulp:

  • Ben je het eens/oneens met het plaatsen van zonnepanelen op dijken?
  • Ben je het eens/oneens met het kwijtschelden van de waterschapsbelasting voor minima?
  • Ben je het eens/oneens met het verhogen van de zuiveringsheffing om medicijnresten uit afvalwater te zuiveren?
  • Ben je het eens/oneens met het vrijmaken van extra geld voor het behoud van historisch erfgoed?
  • Ben je het eens/oneens met het investeren in campagnes om mensen bewuster om te laten gaan met water?

Stemhulp

De waterschappen hebben geen stemwijzer, maar een stemhulp. Er zijn 24 vragen, waar je ook weer binnen 5 tot 10 minuten doorheen bent. Vervolgens krijg je te zien met welke partij je de meeste overeenkomsten hebt. Er staan hier wel wat woorden in die je niet dagelijks tegenkomt. Gelukkig kun je er dan op klikken en wordt kort uitgelegd wat bijvoorbeeld een dijkgraaf is. Je vindt de stemhulp hier: stemhulp

Stemmen maar!

Op 20 maart kun je op 1 stembureau (tussen 07.00 en 21.00) stemmen voor beide verkiezingen. Je krijgt hiervoor wel 2 verschillende stempassen thuisgestuurd. Ook gaan de stempassen in 2 verschillende stembussen. Via waarismijnstemlokaal kun je zien waar de dichtstbijzijnde plek voor jou is. (bron Nu.nl, Hhnk.nl, alkmaarsweekblad.nl, noord-holland.nl)

Hopelijk hebben we hiermee de toch wat taaie stof een beetje behapbaar voor je gemaakt! Shuffle gaat stemmen op 20 maart. Jij toch ook?

(bron Nu.nl, Hhnk.nl, alkmaarsweekblad.nl, noord-holland.nl)

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online