Duurzaamheid in de Alkmaarse horeca
Wat is duurzaamheid nu eigenlijk, en hoe duurzaam is de Alkmaarse horeca?
Shuffle vond dat het tijd was om eens te kijken hoe het eigenlijk zit met de duurzaamheid in de Alkmaarse horeca. Duurzaamheid is niet iets nieuws, maar er wordt wel steeds vaker mee geadverteerd. Zijn we echt bewuster aan het worden over onze voetafdruk op de aarde en wat wij in onze mond stoppen? Of is de term toch vaak een mooie manier om mensen naar binnen te krijgen en past “duurzaamheid” heel mooi binnen een marketingconcept?
Wat is duurzaamheid eigenlijk?
Eerst maar eens onderzoeken wat duurzaamheid precies is, want als je het woord te vaak leest en hoort lijkt het steeds leger te worden. Letterlijk betekent het: voor een lange tijd, weinig aan slijtage of bederf onderhevig. Ofwel weinig belastend voor bijvoorbeeld milieu, (je) gezondheid, dierenwelzijn en mensenrechten. Dat is niet niks! Als we rekening willen houden met al deze dingen zullen we heel bewust keuzes moeten maken in het dagelijks leven. Ook – of misschien wel vooral – als het gaat om eten. Want duurzaam eten komt toch echt neer op biologisch, lokaal en vooral plantaardig eten.
Waarom vooral plantaardig eten?
Voor het produceren van een stukje vlees is een enorme hoeveelheid plantaardig materiaal en water nodig, het zorgt voor broeikasgassen en dierenleed. En omdat de vleesindustrie zo intensief is en dieren in grote aantallen in kleine ruimtes worden gehouden ontstaan er regelmatig uitbraken van ziektes. Om dit te voorkomen worden de dieren volgepropt met antibiotica. Dit creëert ook een bedreiging voor de gezondheid van mensen.
Ook zuivel heeft een hoge milieubelasting, zeker door de hoge mate waarin we dat consumeren. Wil je meer weten over de vlees- en zuivelindustrie kijk dan even bij Wakkerdier.
Waarom biologisch?
Een andere mogelijke bedreiging van duurzaamheid is de manier waarop landbouw bedreven wordt. Gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie heeft een grote achterkant. Zoals vervuiling, uitputting van de grond en bedreiging van natuur en het bestaan van bijen en andere insecten. Om deze redenen is biologische landbouw een duurzamere keuze. Wil je hier meer over lezen, kijk dan eens op deze campagnesite van Greenpeace. Waar koop je biologische producten? Gelukkig is het aanbod in de supermarkten steeds groter en hebben we in Alkmaar ook een biologische supermarkt.
Waarom lokaal?
Ook het eten van zoveel mogelijk lokaal eten is een logische keuze als je graag duurzaam wilt leven. Als je eten uit de buurt komt is er veel minder milieuvervuilend transport nodig voor het eten op je bord ligt. En als je lokaal eet, eet je ook wat bij het seizoen past. Er zijn steeds meer leuke initiatieven te vinden in Alkmaar waarbij dit toegankelijker wordt voor iedereen. Kijk maar naar Van Boer tot Bord.
Hoe zit het met de Alkmaarse horeca?
Nu we weten wat duurzaam is, en hoe we daar zelf aan bij kunnen dragen, willen we natuurlijk wel weten welke horeca in Alkmaar dat ook belangrijk vinden. Een paar zaken die hier zeker in opvallen zijn volgens ons ECHT Alkmaar, Soepp, Thup’s, Fermento en Sencha. We hebben hierbij gelet op de hoeveelheid biologische producten die ze gebruiken, in welke mate vlees en zuivel een rol spelen op de menukaart en of er gebruik gemaakt wordt van lokale producten.
Bij Soepp is alles biologisch, ze gebruiken weinig zuivel en vlees.
SOEPP heeft heerlijke zelfbereide soep, goed brood en duurzame koffie. Wat Soepp nog een beetje extra duurzaam maakt is dat bijna alles in deze zaak, zoals het vintage meubilair, te koop is.
ECHT Alkmaar gebruikt zoveel mogelijk biologische producten, bereidt het meeste zelf en maakt gebruik van producten uit de buurt. Net als Soepp schenken ze eerlijke, biologische koffie. En er is meer dan genoeg keuze voor mensen die geen vlees en/of zuivel willen eten.
Fermento, die een uitgebreid aanbod brood en gebak uit eigen bakkerij verkoopt, is ook helemaal biologisch. Daarnaast gebruiken ze bij Fermento lokale producten, zoals het meel van een meelmolen uit de buurt. In hun producten gebruiken ze wel vlees en zuivel. Wat bijzonder is aan Fermento is dat hier mensen met een beperking kunnen werken, wat op zichzelf natuurlijk ook weer een duurzame manier is om met de mensen in onze maatschappij om te gaan.
Bij lunchstore Sencha in de Koorstraat kun je lunchen en hierbij iets kiezen uit een vitrine met heerlijke huisgemaakte taarten en andere lekkernijen. Daarnaast hebben ze ook allerlei artikelen om je huis mee te verfraaien. Het grootste deel van de ingrediënten die er worden gebruikt zijn biologisch en komen deels van lokale leveranciers.
Bij Thup’s, de pizzabakkerij waar ze echte Italiaanse pizza’s maken, gebruiken ze ook zoveel mogelijk biologische producten. Heel goed natuurlijk, maar ook hier vinden we minder duurzame ingrediënten in de gerechten, zoals vlees en zuivel.
Dus: Hoe staat het met de duurzaamheid in Alkmaar?
Het zijn er nog niet zo veel, maar je ziet ook in Alkmaar dat er steeds meer eetgelegenheden zijn waar veel of alleen biologische ingrediënten gebruikt worden, dat is goed nieuws. In Alkmaar kun je lekker biologisch lunchen. Maar duurzaamheid gaat veel verder dan biologisch, vlees en zuivel zijn nu eenmaal niet zo duurzaam. Of duurzaamheid nu binnen een marketingconcept past of uit idealisme wordt toegepast, het is hoe dan ook een goede zaak dat steeds meer mensen zich hiermee bezighouden. Een leuk vegetarisch restaurantje zou in Alkmaar wel erg welkom zijn, ook om ’s avonds te kunnen eten want de in dit artikel genoemde cafés en winkels zijn vooral op lunch gericht.