Aan het lezen
Een moment van verstilling: “Het is meer dan yoga, het is hoe je in het leven staat”

Een moment van verstilling: “Het is meer dan yoga, het is hoe je in het leven staat”

Avatar foto

Een ideale wereld, waarin beweging, verstilling en ‘practice’, naast haalbaar, ook juist voelt. Allemaal snakken we naar een moment van rust in de dag, een adempauze. Maar nemen we dat ook? Mariska De Blieck (42) uit Alkmaar is eigenaresse van de online yogaschool Flying Yogi en probeert de drempel van yoga en een moment voor jezelf te verlagen. “Het gaat om verbinden, over bezig zijn met je lichaam en stilstaan, echt stilstaan.” Foto header: Dave Weij

Yoga is meer dan een trend

Steeds vaker zien we yogastudio’s de deuren openen. Wie een rondje proeflessen heeft gevolgd, kan beamen dat in sommige steden eerder een hype dan levensstijl wordt aangehouden. Slanke lichamen, die poseren in de mooiste pakjes, vrouwen of mannen die lachen in een positie waarin de doorsnee persoon verkrampt. Volgens Mariska gaat yoga om meer dan het ‘ideaalbeeld wat er bestaat’. “Het gaat om acceptatie van ieder lijf, om wat vaker nee te zeggen tegen dingen en wat meer ja tegen onszelf”, benadrukt zij terwijl ze chocolaatjes op tafel zet. “Die horen erbij en zijn gezellig, pak lekker.”

Vliegende start

Het bedrijf van Mariska bestaat sinds 2014. Daarvoor vloog zij letterlijk 12 jaar ‘van hot naar her’ als stewardess bij KLM. “Op een bestemming voor werk raakte ik voor het eerst in aanraking met yoga en dacht ik; Dit moet ik elke dag gaan doen. Dat deed ik daar ook. Toen ik terug kwam in Nederland ben ik naast lessen ook een opleiding yoga gaan volgen.” 

En dat viel in de smaak, want tijdens de opleiding gaf Mariska al les en voelde ze dat ze dit fulltime wilde doen. “Ik kreeg mijn zoontje Boris (3) en besloot full-time mama en yogalerares te zijn. Eerst begon ik met een kleine, bekende kring van vrienden en familie en daar kwamen steeds meer klanten bij.” 

En zelfs met een verleden als stewardess wist Mariska altijd wel een moment van regelmaat in de dag te passen. “Ik wist hoe belangrijk dit is en had altijd wel vaste ritueeltjes of ritmes in mijn vliegdiensten en ochtenden in het buitenland. Zo rende ik bijvoorbeeld altijd hard voor het ontbijt, dan had ik ook meer honger en had ik mijn beweging al gehad”, lacht ze. En ook in haar dagelijkse vorm van leven is er sprake van een ritme: ”Om 6.00 uur gaat mijn wekker, dan drink ik eerst brandnetelthee uit mijn thermosfles die op mijn nachtkastje staat en vervolg ik mijn ochtend met een wandeling. Dan ben ik even geen mama of yogajuf. Deze routine maakt mij een fijner mens.”

Bodyneutraalheid

Zelf benadrukt Mariska in haar online yogalessen en op haar socialemedia-kanalen dat elke vorm lichaam er mag zijn, dat jij er mag zijn. Dat zorgen voor je lichaam geen grenzen kent en dat verstilling meerdere vormen kent. “Het gaat bij mij om meer dan bodypositivity. Een mooie beweging, dat is niet mijn uitgangspunt. Ik zie het eerder als bodyneutraalheid.” Daarmee doelt zij op een lichaam an sich, maar benadrukt ze tegelijkertijd ook dat er wel een grens hangt aan die neutraalheid. Want; elk lichaam is anders en kan andere dingen. “Ik baseer mijn lessen onder andere op functionele yoga, waar je houdingen en posities van het lichaam kunt aanpassen aan jouw lijf!”

Net zoals velen bevindt de auteur van dit stuk zich ook schuldig aan het te weinig of geen tijd vrijmaken voor het lichaam en de geest. Opgeslokt door de drukte en de dagelijkse sleur, zonder het stilstaan. Waarom dat is, vraag ik Mariska. “Stilstaan is je lichaam voelen. Veel mensen voelen óf een drempel óf willen onbewust die confrontatie met zichzelf niet aangaan. Hoe je je voelt in je lichaam en geest, is er altijd al, maar als je stilstaat ga je het pas voelen.”

‘Omarm jezelf nou zoals je bent’

Maar waar begin je? En is het niet gewoon een kwestie van levensfase en beschikbare tijd? Volgens Mariska is dat niet waar. “Allemaal kunnen we wel vijf of tien minuutjes in de dag vinden om tijd voor onszelf vrij te maken”, vertelt ze. “Het gaat om kleine babystapjes. We denken vaak: Dit is niet goed genoeg. Maar je bent wel genoeg!” 

Je te dik, te stijf of niet mooi voelen gaat er bij Flying Yogi dan ook niet in. Want ‘omarmen’ is het uitgangspunt, van jezelf, van elkaar en van alles om je heen. “We worden vaak ook zo beïnvloed door de media en het dagelijks beeld om ons heen. Maar zelf kun je hier ook zeker een rol in spelen: maak bijvoorbeeld keuzes in wie je volgt op sociale media. Laat mij maar het echte leven zien.” 

‘Kijken naar wat wel allemaal kan’, lijkt het uitgangspunt te zijn van zelfacceptatie en het laten verdwijnen van de denkbeeldige drempel. De drempel die ervoor zorgt dat we yoga en de tijd voor onszelf uitstellen of niet vrijmaken. “Omarm jezelf nou zoals je bent.”

Nieuwsgierig geworden naar de lessen van Mariska? Neem dan hier een kijkje.

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online