Aan het lezen
Een Pakje Kunst uit de sigarettenautomaat

Een Pakje Kunst uit de sigarettenautomaat

Avatar foto
pakje kunst header 2

Een nostalgisch gevoel van de automaat, een verrassend uniek cadeau vinden, een verzamelobject bemachtigen, een flashback naar de jaren zeventig… Met de middagzon tegen het raam, uitgezakt in een oranje stoel, blijkt de sigarettenautomaat een herintrede te maken in Alkmaar!

tekst: Kimberley Buizer

De ‘reclamezuil voor roken’ staat sinds kort rechts-rechts in de bibliotheek aan het Canadaplein. Een nieuw hoekje geheel gewijd aan het tijdsbeeld van de automaat, maar dan gevuld met kunst! Verrassende kleine werken ter grootte van een pakje sigaretten. Voor 2×2 euro trek je een uniek, willekeurig kunstwerk met een bijlage van de maker uit de ouderwetse sigarettenautomaat. Een podium voor lokale kunstenaars om op een laagdrempelige manier kunst onder de aandacht te brengen in eigen regio.

Een nieuw soort verslaving

Linda Goudsblom, zelf kunstenaar en werkzaam in de bibliotheek, had al eens eerder gehoord van het ‘Pakje Kunst’ en besloot dat Alkmaar nu haar eigen automaat nodig had. In Noord-Holland Noord was er namelijk nog geen te vinden. Geïnspireerd door de automaat zelf, kwam zij op het idee om de hoek onder de grote trap, in sfeer te presenteren. De oranje kleur van de huisstijl van de bibliotheek werd vertaald naar een jaren ’70 hoek, met retro behang en bijpassende stoelen die uitnodigen het getrokken pakje gelijk te openen, of om in gesprek te gaan erover.

Door heel Nederland

Pakje Kunst® is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg. In december 2016 werden de eerste automaten daar in gebruik genomen. Ondertussen is dit aantal gegroeid naar 45 door heel Nederland, en al meer dan 35 kunstenaars hebben zich aangemeld voor het concept in Alkmaar. Voor slechts €4 kun je elke kunstvorm tegenkomen, hiervan ontvangen de deelnemende kunstenaars €3.

“Pas op!

Kunst kan verrassen, verwarren, ontroeren, irriteren, et cetera. Om haar ten volle te bevatten heeft kunst een incubatietijd.”

Ook een Pakje Kunst kopen?

De omgebouwde sigarettenautomaat is al te bewonderen, en aanstaande zaterdag 7 december 15:00 uur, wordt Pakje Kunst feestelijk geopend in de bibliotheek van Alkmaar centrum. Met gezelligheid, muziek van HAPPY ACCIDENTS en een workshop van deelneemsters Nicole en Sylvia ‘maak je eigen Pakje Kunst’.

Vergeet vooral niet 2×2 euro, want in de bibliotheek is geen contant geld aanwezig.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online