Aan het lezen
Het eerste kattencafé in Alkmaar

Het eerste kattencafé in Alkmaar

Elke grote stad heeft tegenwoordig een eigen kattencafé. En sinds kort Alkmaar ook! Doenja heeft op de Ritsevoort namelijk het eerste kattencafé van Alkmaar geopend, waar maar liefst 10 katten rondlopen, spelen en… slapen. Ook als digibeet kan je er terecht. Hoe het precies zit met deze combinatie, lees je in dit artikel.

Een digibeten- en kattencafé, een opvallende combinatie.
Waarom heb je hiervoor gekozen?

Er werd bij Reaal gereorganiseerd toen ik daar werkzaam was als it’er. Er waren al veel reorganisaties geweest en elke keer zeiden ze ‘zorg dat je je plan B klaar hebt’.

Mijn passie ligt bij dieren. Ik heb thuis vier katten, vier kippen en vier papegaaien. Daar wilde ik meer mee bezig zijn. Even heb ik nog aan een omscholing tot dierenartsassistente gedacht, maar dan zou ik alleen maar met zieke dieren in aanraking komen.

Daarnaast deed ik ook veel vrijwilligerswerk voor gehandicapten. Mijn zus was gehandicapt, zij is helaas zes jaar geleden overleden. Ik hielp haar en vervolgens haar vrienden en uiteindelijk veel cliënten van stichting De Waerden, waar zij bij was aangesloten, graag. Ik hielp hen met de pc om hun netwerk zo uit te breiden. Vaak zijn ze niet zo mobiel, maar willen ze, net als iedereen, ook graag een sociaal netwerk. Die mensen moeten ook aan de computer dacht ik toen. Dit alles was nog voor het internet-tijdperk. Ik ben toen begonnen met het verzamelen van tweedehands pc’s die ik vervolgens naar de mensen bracht en hielp ze bij het gebruik ervan. Zo kwam ik dus aan deze combinatie, het zijn mijn twee hobby’s.”

Vind de technische hulp ook plaats in het kattencafé?

“Als mensen een vraag hebben dan help ik ze op maat. Soms kan het zelfs al aan de telefoon worden opgelost. Maar meestal ga ik zelf naar de mensen toe.”

Hoe is het gelukt om hiervoor de financiering rond te krijgen?

“Ik zat in het sociaal plan en mijn idee was dat ik iets met katten en techniek wilde combineren. Een kattencafé leek mij super tof om te doen, maar alleen van de horeca kan je niet rondkomen omdat je veel extra kosten hebt van de dieren. Elk kattencafé doet er wel wat naast.

Het sociaal plan gaf mij negen maanden de tijd om iets uit te werken en gaf mij een opleidingsbudget. Van dat opleidingsbudget heb ik een bedrijf ingehuurd dat startende ondernemers helpt.

Dat bedrijf ondersteunt mij nu nog steeds. Met hun hulp heb ik een goed businessplan weten te schrijven. Vanuit het sociale plan kreeg ik geld mee en daarnaast heb ik privé van mensen kunnen lenen. Al mijn eigen geld zit erin.”

Je hebt er dus echt 100% vertrouwen in!

Volmondig ja!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Om acht uur begin ik met de voorbereidingen in de keuken; het opstarten van alle apparatuur en het maken van de verse jus d’orange en tonijnsalade. Daarna schep ik alle kattenbakken uit, het mag natuurlijk niet gaan stinken!

Verder sta ik de hele dag in de horeca en help ik klanten. Om half zes sluit de deur en na het stofzuigen en het afsluiten van de kassa ga ik zelf om half zeven naar huis. Elke dinsdag houden we een grote schoonmaak en daarna doe ik de administratie.”

En op maandag ben je dus echt vrij?

“Dan heb ik eindelijk tijd om alles thuis schoon te maken!” zegt ze lachend.

Krijg je ook hulp?

“Er is een vaste vrijwilliger die mij elke dag helpt, daar ben ik heel erg blij mee. Een heel tof mens en ze werkt heel hard. Verder vindt er doordeweeks dagbesteding plaats via De Waerden, dat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat gaat heel goed, er is nu zelfs een wachtlijst om hier dagbesteding te doen.”

Vinden de katten het niet vervelend om de hele dag geaaid te worden door onbekenden?


“Dat vinden ze geen probleem. Het zijn zwerfkatten uit Griekenland die daar altijd zelf de toeristen opzochten bij een restaurant of hotel, omdat de toeristen goed te paaien waren voor eten. Ze hebben hierdoor mensen geassocieerd met eten en vinden mensen dus erg leuk.

Maar je kan ook net op het verkeerde moment komen, als ze allemaal slapen. Al vind ik het zelf best leuk om naar een slapende kat te kijken. Maar als je echt komt om een kat te aaien, dan mag dat dan helaas niet; je mag ze niet wakker maken.”

Wat voor mensen bezoeken het kattencafé?

“Op dit moment nog best wel uiteenlopend, veel uit nieuwsgierigheid denk ik. Veel gezinnen met kinderen. Dan is er bijvoorbeeld één gezinslid allergisch, maar de rest van het gezin zou wel graag een huisdier willen. Die komen dan hier. Maar ook mensen met autistische kinderen, zij komen vaak op de wat rustigere momenten. En we hebben ook al veel vaste klanten.”

Jullie zijn eind november open gegaan, loopt het nu zoals je zou willen?

“Het is drukker dan ik had verwacht. Ik ga het allemaal in mijn eentje doen dacht ik, maar daar is het veel te druk voor. Vanaf de opening liep het erg goed. Nu loopt het wat terug, maar het is januari, dat hoort erbij. En ondanks dat het doordeweeks soms wat rustig is, heb ik op de zaterdag en zondag nog steeds regelmatig het ‘gereserveerd’ bordje nodig”

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online