Aan het lezen
Einde van een tijdperk: deze F(e)ijne boekhandel sluit haar deuren

Einde van een tijdperk: deze F(e)ijne boekhandel sluit haar deuren

voorkant boekhandel Feijn

Op 24 augustus sluit boekhandel Feijn na 12 jaar haar deuren. Het huurcontract loopt ten einde en eigenaar Michael Buizen kan met vroegpensioen. Helaas heeft Buizen niemand gevonden die de winkel wil overnemen. Om deze afgelopen 12 jaren feestelijk af te sluiten is iedereen op 24 augustus van harte welkom voor een laatste borrel met live muziek. Maar voordat het zover is wilden wij Michael nog een aantal vragen stellen.

Tekst: Ezra Swinney

Hoe bent u erop gekomen om een boekwinkel te beginnen?

“Ik werkte bij Zwaan en Ter Burg. De eigenaar wilde een commerciële Bruna-draai geven aan de winkel en daar was ik het niet mee eens. We zijn uit elkaar gegaan en ik besloot mijn eigen boekenwinkel te beginnen in Alkmaar. Een echte.”

Wat was de inspiratie voor de naam van de winkel?

“Een collega stelde voor om de naam Fijn te gebruiken. Het is een warme naam en je kan er veel mee uitdrukken: zo is lezen bijvoorbeeld fijn of het luisteren van muziek is fijn.
Vervolgens hebben we de letter e nog toegevoegd, omdat het zonder een te gewoon woord is. Op deze manier konden we het eigen maken en werd het dus boekhandel Feijn.”

Michael Buizer
Eigenaar Michael Buizen

Als u de Shuffle-lezers een boek zou moeten aanraden, welke zou dat dan zijn?

“Oblomov. Het gaat over de meest luie man ter wereld. Een Russische landeigenaar heeft het tot een kunst verheven om nooit van zijn bed af te komen. Maar er verschijnen verschillende mensen in zijn leven, waardoor het even lijkt alsof hij weer in actie komt. Hoe het afloopt moet je zelf maar lezen, het is een leuk en zeer vermakelijk boek.”

Wat waren de mooiste momenten in de winkel?

“Absoluut de mensen. De gesprekken die je hebt met zoveel verschillende mensen is het leukst. Ook heb ik altijd erg genoten van de evenementen die ik organiseerde. Verschillende bandjes hebben opgetreden en auteurs die hun boeken kwamen promoten in de winkel.”

U gaat nu met vroegpensioen. Hoe zal een ideale dag er nu uitzien?

“Daar heb ik nu nog werkelijk geen idee van. Eerst maar eens de winkel verkopen en op vakantie gaan en daarna zie ik wel weer verder. Ik kan maar een ding tegelijk, dus ik maak me nooit zo’n zorgen.”

“Je kan je dag zo vol inplannen als je zelf wilt”

“Het voordeel van ouder worden is dat je niet meer zoveel hoeft. Het is een kunst om daarvan te leren genieten. Je kan je dag zo vol inplannen als je zelf wilt. Als mensen die gepensioneerd zijn zeggen dat ze het zo druk hebben, dan kiezen ze daar zelf voor.”

Wat is de gouden tip voor het openen van een eigen boekwinkel?

“Het gaat om een combinatie, het liefhebben van boeken, verstand ervan hebben en commercieel inzicht. De combinatie van die drie dingen moet aanwezig zijn.

Als je een boekenwinkel hebt zit je op de rand van cultuur en commercie. Je moet niet alleen boeken inkopen omdat je ze zelf zo mooi vindt, maar je moet de boeken ook weer kunnen verkopen. Dat is wat het ook zo spannend maakt. Net als theater, je maakt iets omdat je het mooi vindt, maar het is geen succes als er niemand naar komt kijken. Want dan is het snel gedaan met je theatershows.

Mijn advies zou dus zijn: doe niet alleen maar dingen omdat jij het zo mooi vindt, denk soms commercieel. Maar draaf daar niet in door, want dan blijft er niks meer van je idealen over. Het gaat allemaal om de juiste balans.”

Zien wij jou ook op de afscheidsborrel op 24 augustus om 16:00?
Locatie: Boekhandel Feijn, Laat 47 in Alkmaar

View Comments (2)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online