Aan het lezen
Energie stroomt weer door verlaten gasfabriek

Energie stroomt weer door verlaten gasfabriek

Als je over de Helderseweg rijdt, kun je hem niet missen: de oude gasfabriek te midden van een groot braakliggend stuk grond. Het ziet er al jaren vervallen en verlaten uit. Vroeger was dit echter een belangrijke plek voor de gemeente Alkmaar. Stichting Behoud GAS!fabriek wil de energie weer door het pand en de stad laten stromen.

De gasfabriek werd gebouwd in 1915 en was jarenlang een belangrijke plek voor Alkmaar. In de fabriek werd zelfstandig gas geproduceerd voor de hele stad. Na de ontdekking van aardgas werd de fabriek gebruikt als opslagplaats. Na jaren trouwe dienst kwam de fabriek leeg te staan.

In 2011 woedde er een brandje in het pand. De gemeente saneerde in 2013 het hele terrein. Toen viel het oog van Claire Bruin op het pand. “Ik liep vaak samen met Nicolette De Wandeler de hond uit te laten in het park De Oude Kwekerij. Toen de gemeente in 2013 het gebied rond de gasfabriek aan het saneren was, kwam dit pand tevoorschijn”, zo vertelt Bruin.

Hoe zijn jullie dit project gestart?

“Vanuit de Werkgroep De eetbare tuin werd ons door de gemeente gevraagd iets met de grond te gaan doen. Wij vroegen toen ook direct naar de fabriek, maar die zou gesloopt worden. Het oude pand had ook geen monumentenstatus. We hebben toen de stoute schoenen aangetrokken en een voorstel geschreven en naar de gemeente gestuurd. De gemeente vond het een goed plan, maar zei ook dat wij het gebouw dan zelf moesten aankopen.”

Dat was niet voor een symbolisch bedrag. “We moesten in een kort tijdbestek aan de slag om geld binnen te halen.” Hoewel het pand sinds 2015 officieel van de stichting is, is de volledige financiering nog steeds niet helemaal rond. Omdat het pand volledig gesaneerd is, moeten alle nutsvoorzieningen opnieuw aangelegd worden. Met grote groepen vrijwilligers wordt er flink geklust aan het pand.

 

Wat kunnen mensen straks verwachten van de gasfabriek?

“Met onze betrokkenheid bij het oude pand en de ideeën om de industriële omgeving optimaal te benutten, bouwen we samen aan een activiteitenlocatie voor de buurt. Het pand, het terrein, de locatie en het opgebouwde netwerk maken het mogelijk om cultuur, ambacht, leerwerkplekken, puur eten, techniek, zorg, scholing, buitenschoolse activiteiten, sport, stadslandbouw en diverse lokale en sociaal maatschappelijke initiatieven bij elkaar te brengen. Zodat iedereen zich hier straks kan verbazen en verwonderen.” De locatie kan verder verhuurd worden voor allerlei evenementen en bijeenkomsten.

Wat is de planning?

“Van 9 tot 11 september gaan we allerlei dingen organiseren in en rond de gasfabriek”, zo meldt Bruin. “Met dit event willen we nog wat geld ophalen. En als die laatste hobbel genomen is, willen we in januari 2017 officieel open. En tot die tijd kan iedereen helpen met klussen, maar ook een moestuinbak leasen, of vriend worden van Stichting Behoud GAS!Fabriek.

Stichting Behoud GAS!Fabriek organiseert van 9 tot en met 11 september een markt met lokale producten met een verhaal. Bezoekers kunnen ook genieten van muziek, kunst en streekgerechten. De opbrengst van het event komt het behoud van de voormalige gasfabriek ten goede.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online