Aan het lezen
Festival KUUB, doorbreek je creatieve grenzen

Festival KUUB, doorbreek je creatieve grenzen

KUUB_banner2

Terwijl ik dit schrijf hoor ik steengoede muziek door mijn oortjes. Ik zit in Bibliotheek Alkmaar en word omringd door hardwerkende studenten, examenstressers, lezers en onderzoekers. Het is mijn ‘freelancedag’ en ik mag voor Shuffle schrijven. Mijn vingers dansen over het toetsenbord. Een artikel over doorbreken: creatieve grenzen, muren, buiten de lijntjes kleuren, ontmoeten en verder kijken. Over KUUB Breekt Door.

Tekst: Nina Bakker
Foto’s: Keith Montgomery

Canadaplein vol creatieve uitspattingen

Ik kijk uit het raam en zie het Canadaplein. In juni stroomt het daar vol met culturele uitspattingen. Dansers, schilders, musici, theater, kunst en bands die het publiek flink doen dansen. Mensen die om zich heen kijken, verwonderd over wat er allemaal gaande is. Vaders en moeders, kinderen en pubers, creatievelingen of gewoon nieuwsgierige aagjes die nieuwe mensen ontmoeten. Dat is festival KUUB. Dit jaar voor de vijfde keer. En ik mag me ervoor inzetten als publiciteitsmedewerker!

Festival KUUB Breekt Door

KUUB is een gratis festival op 15 juni op het Canadaplein en in de omliggende culturele instellingen. Je kunt genieten van de heerlijke muziekvibes van talloze bands, kunst, creatieve workshops en rake woorden. Jong, oud: iedereen is welkom. Pak een terrasje, kijk je ogen uit. Omring je door ‘bewegende kunstmuren’ of ontdek het storytelling circuit. Er is voor ieder wat wils.

Festival KUUB

Dit jaar vieren we het vijfjarig jubileum van het festival met het thema KUUB Breekt Door: 80 acts en activiteiten op 8 podia en ‘pop-ups’ op het plein. Doorbreek je creatieve grenzen, ontmoet cultuurbeoefenaars, -makers,  en –liefhebbers uit allerlei disciplines.

Workshops

Om je alvast een glimp van het programma te gunnen: voorafgaand én tijdens het festival kun je verschillende gratis workshops volgen. Soms is er maar beperkt plek en moet je je opgeven! Zo is er voor de muzikale liefhebbers een workshop van Looping Good, waarin je alles leert over het loopstation en beatboxen. In de workshop Spoken Word breng je jouw zelfgeschreven verhaal over op het publiek.

Ook Shuffle is aanwezig op het festival! In de bibliotheek kun je bij het Shuffle Persbureau aanschuiven om samen een handgemaakt magazine te maken dat die dag zelf nog wordt uitgegeven.

Ben je bovendien een groot liefhebber van linnen tassen? Pimp dan op KUUB je Prachtstraatjes-tas en je hebt weer een nieuwe voor in je collectie!

Hoe zit het trouwens met kunst en Virtual Reality? Ook daar hebben we bij KUUB aan gedacht. Hoe zou het zijn om je eigen droomwereld te creëren, waarbij echt álles mogelijk is? Probeer het uit met de workshop VR schilderen. Hiervoor hoef je je niet van tevoren op te geven. Benieuwd hoe dat werkt? Dat zie je in dit filmpje:

Expositie

Ik werk veel samen met Stichting Talent And Dreams, ook aanwezig op het festival. STAD helpt jongeren met het realiseren van dromen, ideeën en projecten. Ook lastige onderwerpen, zoals depressie, maken jongeren op hun eigen manier bespreekbaar. Ontdek  tijdens KUUB De Bovenkamer van STAD: een expositie waarbij je in de huid kruipt van jongeren met mentale problemen.

Er gebeurt van álles tijdens KUUB. De komende weken worden steeds meer programmaonderdelen bekendgemaakt. De kans is groot dat je een aankondiging van mij op Facebook of Instagram tegenkomt. Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers (de KUUB KLUB), medewerkers, maar ook de culturele instellingen uit de regio, maken we een fantastisch festival. Zet het maar vast in je agenda. Want het wordt episch: 15 juni op het Canadaplein.

Verhalen voor het oprapen

En dit is precies waar ik van houd: anderen enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ik deel verhalen om te inspireren, zodat anderen weer tot nieuwe ideeën komen. Naast KUUB doe ik dat ook op mijn blog De Culturista. 

Kijk om je heen. Verhalen zijn overal, gewoon voor het oprapen. Kijk en ontdek, leef je uit, beleef en vertrek naar bijzondere bestemmingen. Je hoeft niet eens ver te zoeken. Je moet alleen soms even een muur doorbreken.

Festival KUUB is op zaterdag 15 juni van 12.00 tot 21.00 uur op het Canadaplein, in Bibliotheek Kennemerwaard, het Stedelijk Museum Alkmaar, Artiance | Centrum voor de Kunsten en TAQA Theater De Vest. Volg ons op Facebook en Instagram.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online