Aan het lezen
Ga eens solo! Dingen ondernemen in je eentje

Ga eens solo! Dingen ondernemen in je eentje

Avatar foto

De mens is een gezelschapsdier. Uit onderzoek blijkt dat we zo’n 80 procent van onze ‘’waaktijd’’ samen met anderen doorbrengen. Toch hebben we ook tijd voor onszelf nodig. Dat kan thuis op de bank, maar sporten of winkelen kunnen we ook prima alleen. Als het aankomt op meer ‘’sociale’’ activiteiten als uitgaan of naar de bios, is het voor velen toch minder vanzelfsprekend om er alleen op af te gaan. Maar waarom eigenlijk? Wat nou als je echt die ene band wilt zien die je vrienden niet kennen of waar ze even geen tijd voor hebben. Maar, je wilt toch wat leuks gaan doen… Juist! Dan ga je lekker solo!

Wij verzamelden een aantal ervaringen over ondernemen van activiteiten in je eentje, zodat jij dit misschien ook eens kunt proberen. Hoe is dat en wat zijn de voordelen? Laten we vooral deze vragen eens beantwoorden en vragen als ‘’waarom zit iemand in zijn eentje in een restaurant?’’ eens lekker achterwege laten. Want dingen solo doen is niet vreemd! Lees mee over de ervaringen van een aantal Shufflelaars!

In je eentje naar een concert

Voor de coronapandemie ging ik graag en regelmatig naar concerten. Maar omdat ik toen een vrij brede muzieksmaak had, waren er wel eens concerten waar ik niemand voor kon optrommelen. Dus dan ga je nadenken of je er maar alleen naar toe moet gaan. Ik bedacht mij dan al snel dat ik gewoon moest gaan, dan maar alleen. Het waren ook altijd buitenlandse artiesten waar ik heen ging en die treden niet elke maand op in Nederland. Gelukkig waren al mijn ervaringen fijn. Ik vond het lekker om er alleen naar toe te reizen, alleen snel ergens een hapje te eten, gewoon op geen enkel moment aan een ander te hoeven denken. Gewoon een avondje voor jezelf.

Toch ben je op zo’n avond nooit alleen, er zijn altijd wel momenten dat mensen jou of jij hen aanspreekt. Zo stond ik eens in de rij voor de Melkweg en raakte ik aan de praat met een stel. Ze vonden het knap dat ik alleen er was en vroegen dan ook of ik die avond anders bij hun wilde staan. Ik weet nog precies wat ik toen dacht: “Heel lief, maar ik wil het alleen meemaken. Daar heb ik me tenslotte op voorbereid…”. Ik sloeg het aanbod af.

Mijn tip dus voor mensen die twijfelen om alleen ergens heen te gaan: Ga! Wil je een speciale collectie zien in een museum of die artiest waar je zo’n fan van bent, ga er heen. Spijt kan je niks mee, maar met een mooie herinnering wel.

Sam Epke

In je eentje naar een workshop: verhalen vertellen

“Zoeken naar verhalen die we met elkaar delen”, staat er in de omschrijving van de workshop. Dat spreekt mij meteen aan! Verdere info die ik heb: Er wordt een begintijd genoemd, maar geen eindtijd. De plek waar het wordt gegeven wordt gerund door kunstenaars, dat zegt mij dat ik van alles kan verwachten. De man die de workshop geeft ‘Google’ ik, want ik merk aan mezelf dat ik graag weet wat ik kan verwachten. En tot slot vind ik het vooral een spannend idee dat de rest elkaar misschien wel allemaal kent en ik dan een buitenbeentje ben.

Maar he, als je altijd in je comfortzone blijft, gebeurt er ook weinig. Dus hup, op het fietsje naar de workshop verhalen vertellen.  

Na de introductie van de workshop, moesten we meteen in tweetallen aan de slag. Ik vormde een koppel met Judith, die ik 10 minuten geleden voor het eerst had ontmoet. Terwijl de workshopgever langs liep om te kijken of onze opdracht goed verliep en hij ons zo hoorde praten. Vroeg hij: “Kennen jullie elkaar al?”.

De rest van de workshop was heel leuk en later die middag ben ik nog langs gegaan bij mijn nieuwe kennis Judith in haar atelier. Iets wat denk ik niet was gebeurd als ik samen was gegaan, je legt namelijk veel makkelijker contact als je ergens alleen heen gaat.

Workshopgever Peter Asbeek Brusse en Shufflelaar Maxime Zippora

In je eentje naar de bios

Naar de bioscoop gaan is een van die dingen die veel mensen samen doen, maar het grootste deel van de tijd eigenlijk niet met elkaar praten. Je kijkt namelijk naar een film! Tuurlijk, vooraf, in de pauze en achteraf heb je tijd om te babbelen. Toch gebeurt het meeste voor je eigen ogen en in je eigen hoofd. Daarom was ik benieuwd hoe het zou zijn om dit eens echt alleen te ervaren. Want je beleeft dingen echt anders als je alleen bent. Zo vind ik het namelijk heerlijk om even alleen over een festivalterrein te lopen en bandjes te bekijken. Je hebt de vrijheid en hoeft geen rekening met anderen te houden!

Op een donderdagmiddag keek ik eens wat er die avond in het Filmhuis Alkmaar draaide. Ik hou van arthouse films, maar niet iedereen. Daarom kon ik zelf wat uitzoeken zonder daar iemand voor te vinden om mee te gaan of te overleggen over welke film. Ik bekeek wat trailers en koos voor ”Splendid Isolation”, een thrillerachtige Nederlandse film (in het Engels) over isolatie en de dood. ”Gezellig” hoeft het namelijk toch niet te worden. Ik ging lekker op mijn eigen tempo eropaf en haalde vooraf een biertje.

Shufflelaar Niels in de bios

Heel relaxed allemaal. Je groet wat mensen, maar je hoeft geen gesprekken te voeren (mag wel natuurlijk!). Zo ook toen ik de zaal binnenkwam, zat er al een meneer. Met een ”goedenavond” en een knikje zoals in de wachtruimte van de huisarts, ging ik zitten.

Waar de film nou precies over ging en of het nou echt goed was, ben ik nog steeds niet helemaal over uit, maar visueel was het allemaal erg mooi gedaan. Toch ging ik op de terugweg anders over de film denken dan dat ik dat met iemand anders zou bespreken. De mening van een ander beïnvloedt namelijk altijd wel een beetje hoe je er zelf over denkt.

En nu jij!

We kunnen wel een duidelijke conclusie uit deze ervaringen trekken: de vrijheid en het treden uit je comfortzone, zorgen voor een andere (nieuwe) ervaring. Je kiest eens voor jezelf! Wij dagen jou uit dit ook eens te doen. Wat zou jij eens alleen willen beleven? Twijfel niet en ga eens solo!

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online