Aan het lezen
Games komen tot leven in het Regionaal Archief Alkmaar

Games komen tot leven in het Regionaal Archief Alkmaar

regionaal archief shuffle header 2

Het Regionaal Archief Alkmaar houdt zaterdag 9 november een Open Dag. Van 11 uur tot 16 uur is het pand aan de Bergerweg 1 toegankelijk voor het grote publiek. Er worden deuren geopend die anders gesloten blijven en je kunt deze dag zomaar tegen gameheld Pac-Man aanlopen!

Tekst: Annemieke August   Beeld: Rianne Kole

“Van Perkament tot Pac-Man”

Het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) is een inspirerende plek. Shuffle Magazine is al vaker langs geweest in dit gebouw waar de geschiedenis van Alkmaar e.o. wordt verzameld en bewaard. Daarnaast heeft het RAA een geweldige studiezaal, waar je in alle rust kan werken of studeren. Bij de Open Dag van 9 november is er echter nog veel meer te bewonderen en te beleven. Deze dag heeft dan ook niet voor niets de titel “Van Perkament tot Pac-Man” gekregen. Dat het RAA meer is dan enkel honderden jaren oude documenten bewijzen ze met de geplande activiteiten voor deze dag.

Regionaal archief Mark en Annemieke

Collectie en de floppy disk

Op de Open Dag zal er in het RAA van alles te zien en te beleven zijn. Zo beschikt het RAA over het gehele AZ-archief. Ook zijn er foto’s te zien waarbij het moderne Alkmaar gelinkt wordt aan het Alkmaar van vroeger, de Toen & Nu foto’s. Je kunt door de archieven lopen en vragen stellen aan de restauratoren van het RAA. Hoe kun je bijvoorbeeld je foto’s het beste bewaren? Of die ene liefdesbrief van een oude geliefde? De restauratoren beantwoorden al je vragen over het behoud van dit soort documenten. Een leuke mix van historie over onze stad Alkmaar en over het Alkmaar van nu.

Maar geschiedenis is soms vrij recente geschiedenis. Zo groeiden veel van ons nog op met een vaste telefoon (een wat?), een vaste computer zonder internet (geen internet?!), en floppy disks (floppy?!). Voor deze generatie is er ook iets geweldigs; als je thuis nog floppies hebt liggen kan je deze laten uitlezen bij het RAA. Neem je floppy mee en ga op zoek naar die verborgen schatten.

reionaal archief games

Gamen

Het allerleukste aan deze open dag is misschien wel de link met games. Zo krijgen de eerste 90 bezoekers een tof cadeau. Een pasje dat een USB-stick is, met daarop twee spellen. ‘Paradudes’ van de Alkmaarse game-ontwikkelaars M2H (bekend van het first-person shooter game ‘Verdun’) en  ‘Rollerboard’ van Joost Honig. Er zijn diverse apparaten aanwezig waarmee retro-games gespeeld kunnen worden. Denk aan een Nintendo 64, maar ook de Commodore 64. Flash-backs naar urenlang Super Mario spelen! Wie deze dag de hoogste scores behalen met het spel Pac-Man kunnen ook nog leuke prijzen winnen. En de troostprijs? Pac-Man loopt rond in het RAA, dus misschien krijg jij deze zaterdag de kans om Pac-Man eigenhandig te vangen!

Wat: ‘Van Perkament tot Pac-Man’
Waar: Bergerweg 1, Regionaal Archief Alkmaar
Tijd: 11 uur – 16 uur
Meer info: website 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online