Aan het lezen
Gij zult niet-anno NU

Gij zult niet-anno NU

Mijn grootste irritaties? Onaardige mensen, egoïsme, desinteresse en (helaas soms) onwetendheid. Soms fantaseer ik over een Apocalyps en dat een hele knappe, lieve jongen en ik dan de enige overlevende zijn. Wij maken een nieuwe wereld en schrijven de tien geboden met de kennis van nu. Zo zien ze er dan uit:

Gij zult zuinig zijn met de natuur

Ik snap werkelijk waar níet waarom we allemaal weten dat het goed fout zit met het milieu en dat het overgrote deel zijn schouders ophaalt. ‘’Het beest is al dood. Als ik het niet koop, dan doet een ander het. Ach, ik ben er dan toch niet meer om het mee te maken.’’ Flikker op. Kijk, het kan zijn dat je simpelweg niet wéét wat er aan de hand is. Maar neem dan op z’n minst de moeite om jezelf te informeren en ga dan pas stoere opmerkingen lopen maken. Dank je wel.

Gij zult het merendeel nuchter en fit foor het leven gaan (drugs is zó 2015)

Er is een tijd geweest in Alkmaar waar coke, pep, GHB en pillen overal te krijgen was en het leek wel of iedereen er mee bezig was. ‘Afteren’ werd als running gag voor vrijmibo’s gebruikt en geinige plaatjes met teksten die verwijzen naar afteren en gebruiken gingen rond. Ik ben ook geen engeltje hoor, zeker niet, maar drugs is niet iets voor alle dagen en alle weekenden. Het is niet iets leuks of iets om trots op te zijn. Je gaat eraan kapot en je functioneert niet meer naar behoren. Mensen raken verslaafd, relaties gaan kapot, mensen verliezen hun werk en raken steeds meer verwijderd van de droom die ze hadden toen ze opgroeiden. Ik las eens: ‘’Techno isn’t just a music style, it’s a way of living.’’ Haha, sukkels. Techno is wel just a music style en hartstikke leuk dat je er goed op gaat, maar een beetje jammer dat dat pilletje er altijd maar bij hoort.

Gij zult nieuwkomers verwelkomen en open staan voor wat zij brengen

Ja, wij zijn mensen. Ja, wij zijn racistisch. Ja, de slavernij is daar wellicht het ergste voorbeeld van, maar bewijst wel dat het in ons zit. In mijn nieuwe wereld omarmen we verschillen en benaderen we deze als rijkdom. Dat broodje kebab en je kerriemayonaise had jij nooit gegeten als er geen contact was met ‘anderen’. FF normaal dus, want kebab vreet je bijna ieder weekend en you like it!.  We hebben voldoende hersenen om te wéten dat nieuw soms moeilijk en gek is, maar laten we met die hersenen dan ook bedenken dat nieuw en gek is ook went en hartstikke leuk kan zijn.

Gij zult niet je oma verwaarlozen

Hier kan ik heel kort over zijn: ga gewoon zo vaak mogelijk naar je ouders en grootouders. Op een dag kan het niet meer. Je weet het wel, maar je doet het niet. Dude, dankzij hun besta jij.

Gij zult uw stemrecht gebruiken (juist nu zo belangrijk)

Dat eeuwige gezeik over dat het niet uitmaakt wat je stemt, omdat er toch niet naar je geluisterd word ben ik ook heel zat. Het maakt wél uit wat je stemt en dat er soms dingen worden beloofd of voorgenomen die niet waar worden gemakt, daar moet je mee dealen. Als je je inleest in politiek, dan weet je dat die ene partij waar jij op gestemd hebt (gelukkig) niet altijd alles alleen kan bepalen. Politici zijn machtslustige mensen, maar doorgaans zijn ze hartstikke slim en werken ze hard om ons land (volgens hun) beter te maken. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar daarom moet je juist stemmen op de partij waar je het het meeste mee eens bent.

Gij zult naar theater, concerten en exposities gaan (oppervlakkig persoon dat je bent)

Oké, dat je niet alles van cultuur interesseert, dat snap ik. Ik ben ook niet zo’n musical fan en moderne dans sta ik soms ook heel raar van te kijken. Ik kan overigens de inzet van de performers, het licht en geluid en het decor altijd wel waarderen. Ik ben vaak naar culturele happenings geweest, ik heb het niet altijd leuk gehad, maar ik heb nooit het gevoel dat ik er slechter van ben geworden. Ik probeer het in ieder geval wel en dat is dus waar ik mij aan stoor; mensen die het niet eens proberen en het wel een soort van ‘eng’ lijken te vinden. Stop daarmee. Interesseer je in kunstvormen en onderzoek wat jij wel of niet leuk vindt. Ik beloof je; er gaat een wereld voor je open.

“Kunst is de stem die de werkelijkheid influistert wat zij worden kan.’’ Ozan Aydogan, Alkmaarse kunstenaar

Gij zult niet pesten Pesten (heeft ook nooit gekund eigenlijk)

Pesten ja. Wat is dat eigenlijk en waarom in godsnaam? Waarom groeien mensen als ze anderen kleiner maken? Ver-schrik-ke-lijk. Op mijn basisschool zat een jongetje dat de naarste en stomste dingen naar zijn hoofd kreeg. Als ik daaraan terugdenk heb ik gewoon pijn in mijn buik. Bah! Pesten is not done. We weten het, we vinden het allemaal en toch doen we het. Niet doen. Doe lief.

Gij zult niet niks meer van je laten horen als je iemand toch niet zo leuk vindt (zo triest)

Tinder, Hppn, Badoo, weet ik ’t allemaal. Maar ook gewoon real life ontmoetingen en nummer uitwisselingen. Waarom is het toch zo dat we als we iemand toch niet zo zien zitten niks meer terugsturen? Ben je te bang om te zeggen dat je afhaakt? Wil je de ander niet kwetsen? Nou, ik zal je vertellen (maar dat weet je zelf ook wel, want als het jou overkomt baal je ook), mensen worden alleen maar onzekerder als ze niets meer horen. Je kunt beter gewoon aangeven dat het toch niet iets voor je is, zodat de ander door kan. Als de ander dan behoefte heeft aan uitleg, dan moet je die gewoon geven. Dat zou je zelf toch ook willen?

‘’Het mes der waarheid geeft een schone wond die beter geneest.’’ Mooie uitspraak, een van mijn lieflings.

Gij zult normaal kijken op foto’s

Serieus. What is up met die extreme hoeveelheid duckface en ‘permanente knipoog en open mond’ foto’s!? Is daar al een naam voor? Lollie-in? Dat is namelijk wat ik denk als een meisje permanent met haar mond open staat en als ík dat al denk, wat denken mannen dan? Maar dat is juist het probleem. Vrouwen weten dat mannen het denken en tóch willen ze zo op de foto. Meisjes willen sexy zijn. Ja, we know. En er is ook niks mis met hier en daar een verleidelijk fotootje, maar het kan te gek ook. Soms heb ik zin om meiden hun profiel te plunderen en al hun stomme foto’s in een filmpje achter elkaar te plakken. Gewoon om de belachelijkheid ervan aan te geven.

 

 

 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online