Aan het lezen
Granola; lekker gezond en lekker zelluf doen!

Granola; lekker gezond en lekker zelluf doen!

Laten we het even hebben over de food-trends van 2015.

Eten is sinds een aantal jaren op zich al heel hip. Maar de afgelopen paar jaar maakte gezond eten een flinke opmars. De quinoa en gojibessen waren niet aan te slepen. De zogenaamde superfoods nemen nu iets in populariteit af en we gaan weer gewoon boerenkool eten, of broccoli. Mijn oma deed dat vroeger ook al en het is nog steeds gezond.

Gezond eten is niet alleen een trend, maar iets blijvends. Vanaf nu maken we ons eten zelf. Pakjes en zakjes, dat kan echt niet meer. We willen weer groenten, vaker vegetarisch, granen, peulvruchten. Kortom: eten met voedingswaarde. En steeds meer mensen kiezen ervoor geen zuivel, gluten en suiker te eten. Verder is de smaak van 2015 bitter. Ik ben benieuwd of dat door gaat breken.

Wat we nu ook steeds meer willen, is eten dat lokaal geteeld of geproduceerd wordt. Het is ook eigenlijk logischer om boerenkool uit Langedijk te eten dan blauwe bessen uit Chili. Die besjes die je op de foto ziet hebben, voor ze bij jou op je bord belanden, al een half rondje om de wereld gevlogen in een kerosine slurpend monster. Dat is niet echt goed voor het milieu (dus die laten we vandaag links liggen).

Van geen suiker eten ben ik ook een groot voorstander. Helaas zit suiker in heel veel producten. Als je probeert het te mijden ben je twee keer zo lang bezig met boodschappen doen om alle ingrediëntenlijsten te inspecteren. Een goed voorbeeld daarvan zijn ontbijtgranen. Die bestaan vaak voor 30% uit suiker. Dat vind ik geen lekker begin van de dag, want voor je weet is het ‘uitgewerkt’ en graai je al weer in de koektrommel voor een nieuwe dosis energie. Dus ontbijt maak ik lekker zelf. En hier vertel ik je hoe jij dat ook kunt doen.

Granola is een favoriet. Granola lijkt op cruesli, maar is iets losser van structuur. Het bestaat voor het grootste deel uit gezonde havervlokken en je doet er lekkere dingen door naar smaak. Noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit, kaneel, kokos… En dan hebben we het nog niet eens over hoe lekker je huis ervan gaat ruiken! En veel werk is het ook al niet.

Granola

Ingredienten

– 300 gr havervlokken
– 3 el kokosolie
– 4 el ahornsiroop
– 1 tl kaneel
– Snufje zout (wat tussen twee vingers past)
– 50 gr geraspte kokos
– 50 gr gedroogde cranberries of ander gedroogd fruit
– 100 gram noten, zaden of pitten

Bereiding

Verwarm de oven op 175°C. Meng de havervlokken, kokos, kaneel, zout en noten in een kom. Smelt de kokosolie in een pannetje op zacht vuur en meng hierin de ahornsiroop. Roer dit mengsel goed door het havermengsel en spreid het uit over een bakblik dat je met bakpapier hebt bekleed. Zet het 10 minuten in de oven en haal het er dan uit om even om te scheppen/roeren, zet terug voor nog eens 10 minuten en kijk dan of het licht goudbruin is. Als dat nog niet het geval is, roer je nog een keer om en zet je het voor 5 minuten terug.

Laat het goed afkoelen, mix het gedroogde fruit erdoor en schep het in een goed afsluitbare pot. Het blijft wel een paar weken goed.

Meer weten over Rosa en haar cateringbedrijf Rooskookt? Bezoek haar website.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online