Aan het lezen
Wat hangt er bij Bodine aan de muur? En waarom?

Wat hangt er bij Bodine aan de muur? En waarom?

Bodine woont in Noord. Ze maakt zelf kunst, dus het is niet zo gek dat we haar voor deze rubriek wisten te strikken. Zij is 29 jaar en werkt bij Henk Bakker Bloemen & Zo in Schagen; een bloemist. Op het Clusius College op de Drechterwaard volgde zij de opleiding Bloem & Design. Het is maandagavond 6 november en zij ontvangt mij in haar super sfeervolle woning.

Bodine, welk werk heb je uitgezocht?

‘’Het zijn er eigenlijk twee, want het is het begin van een serie.’’ Ze toont mij als eerste een kleine aquareltekening die ze in Barcelona heeft gekocht. ‘’Ik ging dit jaar voor het allereerst alleen op vakantie en dat was echt een stap. Ik liep over de Ramblas, langs alle kunstwerken en het leek mij zo vet om een stukje van daar, naar hier mee te nemen. Ik wilde altijd al een wereldkaart waarop ik foto’s van reizen zou verzamelen. Toen zag ik op de Ramblas een kunstenaar die zó gepassioneerd vertelde over zijn werk; ik moest iets van hem kopen.’’

Haar vriend Keith en Bodine zijn begonnen met koelkastmagneetjes sparen, maar dat veranderde vanaf toen eigenlijk in een verzameling van kunst.

‘’Hoe vet is het als je kunstenaars van over de hele wereld kan helpen en waarderen door werk van ze te kopen en op die manier een herinnering te maken.’’ zegt ze lieflijk en enthousiast. Het tweede werk komt uit Parijs. Daar ging ze dan samen met haar vriend heen. Ook weer een aquarel, maar daar houdt ze ook van zegt ze. Al haastend naar de bus kwamen ze bij de Notre-Dame een kunstmarkt tegen. Ze zagen veel aquarellen, maar niets dat aan Parijs deed denken. Tot ze die ene mooie tegenkwamen waar de Eiffeltoren opstond.

‘’Het is zo leuk om de kunstenaars zo gepassioneerd en enthousiast over hun kunst te horen praten. Ze hopen dan dat je iets meeneemt en hoe leuk is het als je het dan gewoon doet?’’

Een muur aan schatten van over de hele wereld Keith, haar vriend, werkt af en toe bij Fablab en kan houtbewerken. Het idee is dat hij de wereld in houtlijnen uitsnijdt en dat ze dan door middel van lijnen de schilderijen verbinden. De punaise prikt in het land, maar is met een lijn verbonden aan het schilderij. Zo heb je een muur van herinneringen aan je reizen en alle leuke kunstenaars die over de wereld wonen.

Je maakt zelf ook Kunst. Waarom doe je dat?

‘’Voor mij is het echt begonnen als uitlaatklep. Ik begon met dieren, maar daar kon ik geen emotie meer in kwijt. Mijn toenmalige relatie ging uit en dat was toen heel stom en heftig. Ik raakte alles kwijt, maar ik pakte toen wel het tekenen op. Voorheen maakte ik dan een schilderij in een avond, omdat ik graag door wilde en wilde oefenen. 

Nu kan ik gerust een half jaar of een jaar met een werk bezig zijn. Ik geniet echt van de vorderingen!’’

Wat hoop je met je kunst te bereiken?

‘’Wat een rare vraag. Ik wil gewoon mijn ei kwijt en het zou leuk zijn om mensen ermee te inspireren, maar ik doe het echt voor mijzelf. Andere mensen gaan hardlopen en ik maak kunst.’’

Heb je een favoriet thema om te schilderen?

‘’Gezichten. Daar kan ik het beste emotie en expressie in kwijt. Heel soms ook een lichaam, maar meestal focus ik mij op gezichten. Voornamelijk vrouwen ook; die zijn wat zachter. Ik wil echt de expressie laten zien.’’

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online