Aan het lezen
Heden en verleden komen samen in de natuur

Heden en verleden komen samen in de natuur

Avatar foto

We mochten bij Shuffle zeer dankbaar gebruikmaken van de ruimte bij Pluktuin van Geesje voor een klein redactioneel uitje. In een geleende tent konden we gelukkig droog zitten en uit de wind. Voor wie, net zoals ik, geen idee heeft waar deze pluktuin is gelegen: pak de fiets en rij naar Wagenweg 6 in Oudkarspel. Lijkt ver weg maar het is gelegen naast Geestmerambacht en dat is dichtbij.

Over de Pluktuin van Geesje hebben we al eerder een artikel geschreven. We halen je nu graag nóg een keer over om erlangs te gaan. Naast plukken en oogsten is daar heel veel kennis te krijgen over biologische teelt. Groei en bloei. Richt de zaken goed in en krijg van het leven de ruimte.

Aan de andere kant van Geestmerambacht ligt de natuurbegraafplaats. Daar schreven we eerder ook een artikel over, dat lees je hier. Wees niet bang om stil te staan bij de dood, sta open voor een klein beetje reflectie. Steeds meer lijkt de huidige vorm van leven ingericht te zijn op niet doodgaan. Helaas pindakaas, de dood is onlosmakelijk met het leven verbonden. Dat neemt echt niet weg dat het een emotionele gebeurtenis is, laat ook die emoties de vrije loop en geef het ruimte en een plek.

In de tent tussen de bloei en naast de dood hoorden we over de moeizame start van de pluktuin. Het verkrijgen van een plek om op een natuurlijke wijze voedsel te produceren is lastig. Uiteraard hebben we dat met een berg van regels goed voor elkaar, maar dat het zo lastig is en er zó weinig ruimte beschikbaar is stemt ontevreden. Vreemd genoeg was dat ook bij de natuurbegraafplaats het geval. Het zou in strijd zijn met de regels van de provincie. Maar de doden stop je niet weg met zes planken en veel niet-afbreekbare lijm op een afgelegen gebied. Soms denk ik wel eens, waarom nemen we zó veel afstand van de natuur?

Naast het heerlijke eten van de bodem van de pluktuin, een biertje en ouderwetse gezelschapspellen kwamen een aantal goede vragen op tafel. Vragen helpt altijd. De beste vraag en daarmee de vraag die ik graag wil meegeven om bij het volgende feestje eens te stellen aan iemand die je niet zo goed kent: “Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?” Onafhankelijk van het antwoord sta je dan even stil bij een door haar of hem gemaakte keuze in het leven. Vergeet het verleden niet en laat het heden niet versloffen.

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online