Aan het lezen
Help jij de lokale boer?

Help jij de lokale boer?

Avatar foto

Iedereen is met eten bezig. Naast te voldoen aan onze meest primitieve behoeften drank en seks, moeten we een paar keer per dag iets eten. Wat we eten, hoe vaak we eten en hoe creatief we zijn met eten moet iedereen lekker zelf weten. Te veel is niet goed, te weinig is niet goed, de oorsprong is soms niet goed, de kok is soms erg goed en ga zo maar door. Als de kok goed is laten we onze omgeving dat uiteraard snel weten en delen we dat massaal via foodstagram. Je kent ze vast, die goede koks?

Al dat voedsel moet wel op het bord terecht komen. Daar hebben we de lokale groenteboer voor, de lokale bakker en de lokale slager. Het is knap dat zij overleven onder de grootte van de supermarkten van deze tijd. De supermarkten maken gebruik van neuromarketing om maar eens een truc te benoemen. Ze zuigen je naar binnen en eenmaal buiten sta je met een tas vol voedsel, op naar de vind-ik-leuk. Eenmaal thuis kijk je eens naar wat je hebt en waar het eigenlijk vandaan komt. Niet uit de buurt in ieder geval.

Heb je weleens iets “uit de buurt” gekocht? Ben je wel eens langs geweest bij Arie en Corrie voor een stuk kaas? Bij boer Laan voor vlees? Geen tijd of geen zin? Te duur? Ver van je bed? Net als dieren zijn wij zelf uiteindelijk allemaal kuddedieren en koopt ongeveer 80% van de consumenten zijn of haar boodschappen in de supermarkt. Liefst lekker goedkoop en ja waarom niet. Doe ik zelf ook soms. Gelukkig zijn in Alkmaar tal van initiatieven te vinden. We hebben bijvoorbeeld al een tijdje Boeren & Buren in Alkmaar. Tijd om eens langs te gaan, maar door de beperkte openingstijden moet dat eerst eens ingepland worden.

Zo is eten bedoeld

Boeren & Buren is een tof initiatief, mede mogelijk gemaakt door Patrick de Cock. Via een online platform kan je tot zondag diep in de nacht allerlei producten bestellen, zoals fruit, zuivel, vlees, dranken en nog veel meer. Al die producten komen uit onze eigen streek en zijn vaak exclusief te verkrijgen via de site. Op dinsdagavond en woensdag de gehele dag kan je vervolgens de producten afhalen. Je koopt dan direct bij de producent, je ontmoet de producent en je ontmoet andere “buren”. Afhalen en ontmoeten doe je bij VERS, naast Alkmaar CS.

Plan even wat tijd in, bestel iets lekkers en ga eens langs. Biologisch eten, nee biologisch eten uit de buurt uit het seizoen is echt lekker. Zo is eten bedoeld.

(Foto header: Lonneke van Heugten)

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online