Aan het lezen
Het gaat dakloos AZ voor de wind

Het gaat dakloos AZ voor de wind

Avatar foto
AZ stadion 1

The boys are back in town

De Amerikaanse band The Drifters had in 1962 een hit met Up On The Roof en zo zijn er in de loop der jaren veel meer nummers geschreven waarin over een dak wordt gesproken. Het is een populair onderwerp. Phil Collins schreef het pianoliedje The Roof Is Leaking in 1981. Up The Ladder To The Roof werd op plaat gezet door The Supremes van Diana Ross in 1970. The Flaming Lips namen Sleeping On The Roof op in 1999. Maar de winnaar is uiteraard onze bloedeigen Peter Koelewijn, die samen met zijn Rockets reeds in 1959 een hit over een dak schreef. Kom Van Dat Dak Af is inmiddels 61 jaar oud en staat nog als een huis. De eerste Nederlandstalige rock-‘n-rollsingle? We kunnen dat stempel er zonder meer op drukken. Ongelooflijk hoe krachtig het nummer nog altijd is.

Door Pieter Visscher

Krachtiger dan het dak van het AZ-stadion, dat er gedeeltelijk afwaaide, 10 augustus vorig jaar. Dat er toen geen publiek in het stadion zat is misschien wel de grootste meevaller sinds het ontstaan van Alkmaar, dat in 1254 stadsrechten kreeg. Al werden de Spanjaarden natuurlijk ook vrij rap weggevaagd in 1573. Ook dat had een stuk beroerder kunnen aflopen. In het leven moet het soms een beetje meezitten en dat doet het dit seizoen voor AZ. Want doordat de club moest uitwijken naar Den Haag werden daar vrienden gemaakt.

Een kleine drie uur in de file staan voor Europese ‘thuiswedstrijden’ in de Hofstad? Er waren honderden supporters die het eerste halfuur van AZ -Manchester United misten door de continue congestie op de vaderlandse wegen. Net voorbij Kooimeer stond je vaak al muurvast met de bus. Maar ín die bussen werden vrienden gemaakt. Je zat naast medesupporters, met elk een eigen verhaal. Sommigen kwamen al bij AZ toen het nog Alkmaar ’54 heette. ‘Echt, heeft u Gerard Snabilie nog zien keepen?’ Je trok een blik pils open en nog een. Het werd al snel gezellig.

Ook de terugreis was goed te doen, omdat AZ bijna alle wedstrijden in Den Haag prima presteerde. AZ kon sowieso al mooie cijfers overleggen op kunstgras. Den Haag bleek een schot in de roos. ‘Met een hamburger in je maag naar AZ in Den Haag!’, schreeuwde de verkoper in de snacktent. Waar de sateetjes ook liepen als een malle. ‘Beetje extra saus?’

Inspecties

Maar dat dak dan? Ja, dat dak. Dat werd er volledig afgehaald terwijl AZ zijn wedstrijden afwerkte in Den Haag. De lichtmasten werden keurig teruggeplaatst en alles werd in het werk gesteld om in december aan te kunnen treden tegen provinciegenoot Ajax. 15 december was het richtdoel. Factoren als rivaliteit en politie-inzet speelden daarin een voorname rol. Een hoop gesteggel ging eraan vooraf, tussen de gemeente Alkmaar en AZ met name. Maar nadat alles gewikt en gewogen was en er talloze inspecties door diverse zeer deskundige partijen hadden plaatsgevonden, was de kogel door de kerk: het stadion werd vrijgegeven voor de beladen derby.

AZ stadion dak eraf

Voor aanvang van het duel werden mutsen en sjaaltjes met de opdruk The Boys Are Back In Town uitgedeeld aan AZ-fans. De klassieker van Thin Lizzy (1976) schalde loeihard door het stadion, twee jaar jonger dan Retteketet AZ van De Mirlitons. Het B-kantje Ga Je Mee Naar Wastora? mocht er ook zijn. Er hing een magische sfeer in het stadion, dat er zonder dak prachtig bleek uit te zien. En natuurlijk zijn er wereldwijd ook veel meer stadions zonder dak dan met dak. Maar dan vooral in landen waar minder neerslag valt dan in Nederland.

AZ speelde een prima wedstrijd tegen Ajax. Fel en vol overtuiging werd de strijd aangegaan om op gelijke hoogte te komen met de koploper. Boadu kopte AZ in de laatste minuut naar een 1-0-overwinning en dat gaf extra cachet aan de terugkeer in eigen huis. The boys were back in town en het bleef droog. Wie heeft zo’n dak überhaupt nodig, zei een enkeling. Ook tijdens de volgende twee thuiswedstrijden, tegen Groene Ster (KNVB Beker) en Willem II viel geen spatje regen. Poncho’s bleven in de binnenzak zitten.

Uitbreiding

Maar hoe nu verder? Komt er toch een nieuw dak? Jazeker. Aankomende zomer wordt dat geplaatst op het AFAS Stadion. Maar er staat meer te gebeuren. Voordat het dak er gedeeltelijk afwaaide waren die plannen er al.

AZ gaat het stadion uitbreiden. Er komt geen extra ring op, maar de club gaat de diepte in. In eerste instantie worden twee tribunedelen doorgetrokken. Plannen die de zomer erop moeten worden gerealiseerd. Uiteindelijk zal de stadioncapaciteit boven de 20.000 uitkomen, hetgeen de ambities voor de lange termijn illustreert. Supporters dichter op het veld. Intimiderender voor tegenstanders (kijk naar de Kuip) en sfeervoller voor het publiek.

De toekomst van AZ, dat er financieel erg goed op staat (voor alle dak-ellende is de club bijvoorbeeld verzekerd) ziet er rooskleurig uit. Het ene na het andere talent breekt door vanuit de beste jeugdopleiding van Nederland, tegenwoordig in Wijdewormer, en er staan enkele spelers op het veld die niet voor minder dan 30 miljoen per stuk zullen verkassen naar een andere club. De beste speler in de Noorse competitie, Hakon Evjen, werd in de winterstop aangetrokken en AZ is nog actief op drie fronten: Eredivisie, KNVB Beker en Europa League. De rest van het seizoen wordt zonder dak afgewerkt en velen verheugen zich reeds op het lentezonnetje dat eraan komt. Zondag 23 februari misschien al, thuis tegen PEC Zwolle? Vergeet de zonnebrandcrème niet.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online