Aan het lezen
Het Plantenasiel

Het Plantenasiel

Hoeveel planten heb jij al vermoord? Ik kan ze niet meer op één hand tellen, maar gelukkig is er nu een oplossing. Chantal is namelijk een plantenasiel begonnen. Dit is een plek waar je zieke, zielige halfoverleden planten naartoe kunt brengen. Zij verzorgt ze dan en knapt ze op, geeft ze wat liefde en wanneer ze weer blij en gezond zijn, kun jij ze adopteren!

Tekst: Sabrina Philipsen

Maar ook als de planten helemaal gezond zijn, maar je er geen tijd meer voor hebt, kun je bij haar terecht. Chantal komt uit de designhoek en was op zoek naar een nieuwe, conceptuele uitdaging. Via het re-integratiebureau kwam ze bij een boekenstichting. De oprichter van de stichting, Aldo, zag al snel dat ze meer kon dan wat ze deed. ​“Misschien wil jij wel een plantenasiel beginnen?” vroeg Arno haar. ​​Het idee was er al maar alles eromheen mocht Chantal bedenken.

Chantal is begonnen met een paar plantjes, niet meer dan 5 of 6. Ze maakte een pagina op Facebook en Instagram en schoot zo de lucht in met haar planten. Ondertussen heeft het plantenasiel zo’n 183 leden. Veel tijd aan het verzorgen van het groen is Chantal niet kwijt. “Doodsoorzaak nummer 1 is te veel water geven. Ze hebben maar zo’n twee keer in de week water nodig.” Een plant wordt eigenlijk een soort onderdeel van het gezin. Ze krijgt al snel door dat de planten echt leven en er vaak een heel verhaal achter zo’n plant zit. “Ik heb van mijn opa ooit een plant gekregen en die is 70 jaar oud. Maar nu is het echt tijd om afscheid te nemen en ik wil ‘m niet bij de vuilnisbak zetten”. ​​Even voor de lezers, de plant dus en niet opa. Zo heeft ze een soort kringloop voor planten opgezet.

Of je nou gaat verhuizen, op kamers gaat, jij en je plant niet meer met elkaar overweg kunnen, je hoeft ze niet in de groene bak te gooien. Er is een hele mooie facebookpagina waar je op kunt kijken en ook nog een leuke instagrampagina @plantenasielalkmaar.

Plantenasiel, foto: Marijke van Diepen

Nog een paar tipjes voor als je een doorzetter bent en je zelf je plant wilt redden:

  1. Niet te veel water geven (doodsoorzaak nummer 1!)
  2. Denk aan de plek van de plant (niet in de volle zon)
  3. Geef de plant een beetje nieuwe potgrond en een nieuw potje (vindt-ie fijn)

Als je de plant aanraakt en hij valt uit elkaar, is het toch echt gedaan met hem. Maar dan haal je toch gewoon een tweedehands bij Chantal? Succes!

 

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online