Aan het lezen
Floortje: “Sinds twee jaar koop ik al mijn kleding tweedehands”

Floortje: “Sinds twee jaar koop ik al mijn kleding tweedehands”

Avatar foto

Ik ben gek op de kringloop, het is de afgelopen jaren één van mijn favoriete plekken geworden. Sinds twee jaar koop ik al mijn kleding tweedehands. Als je nu denkt: ‘Gadverdamme! Onderbroeken, sokken en zwemkleding van een onbekende, dat wil toch niemand”. Klopt! Ik geef je helemaal gelijk en zal je meteen geruststellen: ook ik maak uitzonderingen. Ondergoed, zwemkleding en sportkleding koop ik nieuw.

Nieuw kan toch ook goedkoop?

Misschien denk je ook wel: “Waarom in godsnaam?” Als je gewoon schone, nieuwe kleding voor een relatief goedkoop bedrag kunt krijgen bij de H&M of de Zara, waarom koop je dat dan niet? Geloof me, ik moest vroeger niets hebben van tweedehands kleding. Maar na een uitzending van RAMBAM over kinderarbeid begon ik na te denken over waar de kleding in mijn kast vandaan komt. Er was geen shirtje in mijn kast zonder een label met daarop “Bangladesh”.

DUURzaam shoppen

Na de uitzending van RAMBAM was ik me er heel bewust van dat de kleding in mijn kast waarschijnlijk niet onder eerlijke omstandigheden gemaakt was. Ja, er bestaat kleding die in Nederland geproduceerd is en ja, dat kan heel leuke en modieuze kleding zijn… Maar helaas, die kleding is enorm duur. Als je geen tachtig euro voor een shirtje wil betalen (dat wilde ik niet), maar wel bewuster je kast wil vullen (dat wilde ik wel), dan moet je een andere oplossing vinden. Tweedehands kopen leek mij een slimme oplossing. Als meer mensen gebruik maken van dezelfde kleding wordt er op den duur hopelijk minder kleding ingekocht bij sweatshops (een werkplek waar mensen voor een ontzettend laag loon lange uren moeten zwoegen in barre omstandigheden.)

De ultieme kringloop tip

In het begin ging ik eens in de zoveel tijd naar de kringloop. Het was nog steeds niet mijn favoriete plek en vaak kwam ik zonder kleding en met een teleurgesteld gevoel weer thuis. Tussen al die rijen kleding zoeken naar dat ene item was nog best ingewikkeld. Later werd het echt leuk. Langzaam ontdekte ik hoe ik het beste kon zoeken en kwam ik met steeds meer items thuis. Het belangrijkste: geen verwachtingen hebben. Je weet niet wat je gaat vinden. Ga je voor een broek, kom je thuis met 4 rokken. Zo werkt tweedehands shoppen.

Geen heilige, maar wel milieubewust

Hoe meer kleding in mijn kast vervangen werd voor tweedehands items, hoe meer ik me ging verdiepen in de voordelen voor het milieu. Ik ben nooit een fanatiek milieuactivist geweest; nog steeds vergeet ik wel eens dat een melkpak bij het plastic afval hoort en ’s winters stook ik mijn oude woning warm met twee loeiende gaskachels, maar ik ben me de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van hoe wij met de wereld omgaan. Op deze manier hoop ik toch mijn steentje bij te dragen aan een iets gezondere planeet.

Alle stijlen zijn mijn stijl

Nu de kringloop dicht is, mis ik zelfs de lange rijen voor de pashokjes. Ik mis het neuzen tussen kleding en het gevoel dat je een echt uniek item in je kast hebt hangen. Ik mis het combineren van kleding, het vinden van blouses met felgekleurde bloemenprintjes en het opdoen van nieuwe ideeën en zo een nieuwe stijl vinden. Alle stijlen zijn mijn stijl, want wat je in de kringloop vindt, komt overal vandaan.

Met de buit naar huis

Tweedehands shoppen is, naast goed voor de wereld, gewoon ontzettend leuk. Bovendien is het goedkoop en zo houd je meer geld over om op een zonnige dag wijntjes te drinken op het terras. Ik ga snel weer eens een shopsessie boeken bij mijn favoriete kringloop.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online