Aan het lezen
Hoe vind je een hobby die bij je past?

Hoe vind je een hobby die bij je past?

Een van de leukste manieren om je tijd te besteden is het hebben van een leuke hobby.  Maar er zijn veel mensen die geen hobby’s hebben of die uitgekeken zijn op hun huidige hobby’(s). Dus ben jij op zoek naar een nieuw tijdverdrijf, lees dan vooral verder!

Wat is een hobby eigenlijk?

Een hobby wordt ook wel een liefhebberij genoemd. Alhoewel, tegenwoordig gebruikt volgens mij niemand dat woord meer. Wel vind ik het een mooi woord dus wil ik het hier genoemd hebben. Een hobby wordt volgende de Dikke van Dale omschreven als een ontspannende activiteit voor in de vrije tijd. En dan komt meteen de volgende vraag: Wat is eigenlijk de betekenis van ontspannen? Volgens de Dikke van Dale: Door afleiding tot rust komen. Voor iedereen is het dus anders wat jou doet ontspannen. Verder met de zoektocht dus.

Onbegrijpelijk dat er mensen zonder hobby zijn

Talitha is naast coördinator bij Artiance ook beeldend kunstenaar. Zelf vindt ze het onbegrijpelijk dat er mensen zijn zonder hobby’s. Talitha: “Er zijn zoveel leuke dingen die je kan doen namelijk. En nee, daarmee bedoel ik niet winkelen. Al is kringlopen wel heel leuk.”
Iets creatiefs doen heeft haar voorkeur. Goed nieuws dus want volgens Talitha hoef je je geen enkele dag meer te vervelen, je hebt gewoon nog niet goed genoeg gezocht.

Dan komen we nu weer terug bij de vraag. Hoe vind je dan jouw ideale hobby?

Stappenplan naar jouw perfecte hobby

Stap 1: Speur het internet af naar mogelijke hobby’s, er is nog veel meer dan jezelf kan verzinnen. Of maak gebruik van het handige lijstje onderaan dit artikel met leuke opties voor hobby’s in Alkmaar.

Stap 2: Uitproberen. Als je het nog nooit hebt gedaan weet je ook niet of je het leuk vindt.

Stap 3: Nog wat langer uitproberen.
Soms weet je na één keer ‘dit is echt helemaal niks voor mij’. Maar meestal weet je het gewoonweg nog niet na één keer. Dus, heeft de potentiële hobby je nog niet helemaal afgeschrikt? Probeer het dan nog een keer of één a twee. Want na één keer daten weet je ook nog niet of je met diegene wilt trouwen. Dus blijf het nog even proberen.

Stap 4: Evalueer.
Stel jezelf de vraag of deze hobby je een ontspannen gevoel geeft. In veel gevallen betekent het overigens niet dat je je helemaal niet hoef in te spannen. Bij veel hobby’s leer je jezelf ook iets nieuws aan. Bijvoorbeeld gitaarspelen, skateboarden of tekenen. Maar het gaat er dan om dat je even niet aan iets anders kunt denken, je helemaal focust op één onderwerp en je door het te doen uiteindelijk beter erin wordt en hier voldoening uit haalt.

Blijkt dit nou de hobby te zijn die echt bij je past? Gefeliciteerd! Zoek niet verder en geniet van je nieuwe liefhebberij.

Is dit het toch niet helemaal voor jou? Of helemaal niet? Herhaal de stappen en blijf zoeken tot je hebt gevonden wat echt bij je past.

“gitaarspelen” is puur voor de foto

Lijstje met suggesties voor hobby’s in Alkmaar

Er is zoveel in Alkmaar te vinden, dat deze lijst natuurlijk harstikke onvolledig is. Maar het is een begin om je op weg te helpen.

Ook bij slecht weer kan je Skateboarden

Lekker bouwen met Lego

Ga sporten! Gebruik het park als sportschool

Speel een bordspel De wondere wereld van de spellentoren

Ga zelf bier brouwen

Lekker het water op, suppen door Alkmaar

Word vrijwilliger en werk met je handen

Volg een creatieve cursus bij Artiance

Maak foto’s met je telefoon

Lenen en lezen doe je bij de bieb

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online