Aan het lezen
IJkgebouw Alkmaar: vrijetijdsgeest, voorbij het geijkte

IJkgebouw Alkmaar: vrijetijdsgeest, voorbij het geijkte

Door weer en wind moesten Ramona Nijssen en Marcel Hansen tijdens hun eerste bezoek aan het IJkgebouw in het Alkmaarse Victoriepark. Het hele pand was dichtgeplakt en zag er vervallen, leeg en verlaten uit. Toch zagen Ramona en Marcel, eigenaren van het huidige restaurant IJkgebouw Alkmaar, meteen dat – als er licht in het pand zou komen – er een waanzinnige plek zou ontstaan. Er werd niet lang getwijfeld over het idee om hier een restaurant te beginnen; ondanks het gebrek aan goed werkende stroom en riolering. Ondertussen oriënteerden Ramona en Marcel zich op panden in Bergen en mogelijkheden in Amsterdam. Maar het IJkgebouw vonden ze toch het bijzonderste pand op een simpelweg unieke locatie. Ze zijn om tafel gegaan met de eigenaren van het pand, John Steenbeek en Erik Vasbinder, en in overleg met hen hebben Ramona en Marcel besloten om het restaurant IJkgebouw Alkmaar te realiseren.

“Ze zijn de ramen al aan het lappen, terwijl ze de muren nog moeten stuken”

In korte tijd werd er door Ura Bouw BV voor gezorgd dat het pand levensvatbaar werd gemaakt. Mede door een stalen constructie werd alle instortingsgevaar vermeden. De staalconstructies en de originele muren mochten gezien worden. Het IJkgebouw mocht – voor zover mogelijk – zijn en blijven wat het was. Het ruige werd een onderdeel van het interieur. Ook werd er een interieurontwerper ingeschakeld die de bar, de wijnbar, de verlichting en het jaren 50-teintje vormgaf. Ramona vertelt dat ze voorbijgangers zich hoorde afvragen waarom de ramen al werden gelapt, terwijl de muren nog gestukt moesten worden – wat niet is gebeurd. Tja, niet iedereen zag in één oogopslag het beoogde – en het mag gezegd worden – geweldige eindresultaat.

Ze noemen het vintage van nu. Mensen gaan ook gewoon op de boomstronken zitten, er is geen traditioneel terras nodig.

Vrijetijdsgeest midden in Alkmaar

Ramona en Marcel wilden puur koken en freewheelen. Vrijuit denken in een oud pand, waar basic wordt gekookt. Dat kan prima in Alkmaar: iedereen mag zichzelf zijn, voorbij het geijkte. Ze zijn veel steden binnen en buiten Europa afgegaan; het IJkgebouw is het resultaat van een mengeling van alles wat ze gezien hebben. Het gaat om de gastvrijheid en eten en drinken van kwaliteit. Het maakt niet uit dat je op een versleten Chesterfield zit. Het interieur is een mengeling van alles, van Hema tot Ikea, van vintage tot marktplaats en van design tot eigengemaakt meubilair. Ze noemen het vintage van nu. Mensen gaan ook gewoon op de boomstronken zitten, er is geen traditioneel terras nodig.

Verfijnde versnaperingen en ruige maaltijden

Het IJkgebouw hanteert een menukaart met ‘all day breakfast-gerechten’: deze gerechten kunnen – logisch – de hele dag gegeten worden. Overdag vind je fijnere versies van versnaperingen en ’s avonds is de kaart rauw en ruig. Breekbrood met een blik vis, grote stukken vlees met een scherp mes. De koks van IJkgebouw Alkmaar hebben de grondslag gelegd voor deze kaart; het zijn ware kunstenaars en echt vakmensen. Om tot dit resultaat te komen, is het personeel bij alle beslissingen betrokken. Na drie proefmiddagen en diverse smaakontwikkelingen is de wijnkaart ontstaan. Er worden geen standaard-items aangeboden; wel geniet je van speciale biologische huiskoffie, IJkgebrouw Bier, eigentijdse cola en thee die per smaak met een eigen gebruiksaanwijzing wordt geserveerd.

Eigenlijk is deze plek – ook door de historie – een beetje van iedereen: een beetje van iedere Alkmaarder.

IJkgebouw Alkmaar: de plek van herkenning

Na de opening was het een aanloop van gasten én van nieuwsgierige mensen die graag het vernieuwde IJkgebouw wilden bezichtigen. Veel items van vroeger zijn hier nog te vinden; de herkenning is bij veel Alkmaarders groot. De oudere generatie herkent elementen van de vroegere BLO-school en de generatie daarna haalt haar hart op bij de herinneringen aan Parkhof. Mensen voelen de gastvrijheid en doen graag een rondje door het IJkgebouw. Eigenlijk is deze plek – ook door de historie – een beetje van iedereen: een beetje van iedere Alkmaarder.

View Comments (2)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online