Aan het lezen
Insecten eten of niet te (vr)eten?

Insecten eten of niet te (vr)eten?

Sinds 2017 heeft Bagels & Beans de Bugs Bagel op de kaart staan. Dit is het AntiKudde-beleid van deze keten. Op een leuke manier willen zij aandacht vragen voor de wereld om ons heen. Om te laten zien dat het ook anders kan. Insecten kweken is namelijk een duurzame manier van voedsel produceren. Nu vroeg Shuffle zich af, is dat nou ook lekker zo’n insectenbagel?

Door: Maxime Zippora

Bugs Bagel

In Europa vinden wij het een gek idee, maar in grote delen van de wereld staan insecten vaak op het menu. Een duurzame keuze, want van een insect kan je maar liefst 80% eten en van een koe of varken maar 40%. Verder hebben zij minder water en ruimte nodig.

Er zijn in totaal zo’n 2.100 verschillende soorten insecten eetbaar voor de mens, keuze genoeg dus. Het zou een mooie alternatieve eiwitbron zijn. En de smaak, die wordt vooral omschreven als notig. Qua bereiding kan je er alle kanten mee op, bakken, koken, roosteren of frituren.

Wie gaat er mee insecten eten?

“Deze sla ik over” of “laat me weten hoe het was” zeiden mijn Shuffle collega’s. Een aantal waren er wel enthousiast maar zij konden helaas niet. Tibor was enthousiast en had ook tijd. Mooi zo, dan zijn we bijna compleet. Ik zocht nog een persoon die mee zou willen gaan. Het was zondag en Dionne had een er-rug gezellige zaterdagavond achter de rug. Dus die lag, samen met haar kater, gezellig op de bank. Veel meer was ze eigenlijk niet van plan, ze had geen honger en al helemaal geen trek in een bagel met insecten. Maar heldin als ze is, alles voor Shuffle, dus Dionne ging mee.

En zelf? Vond ik het best wel een beetje spannend. Maar gelukkig wint mijn nieuwsgierigheid het op dit soort momenten. En daar zaten we dan zondagmiddag bij de Bagels and Beans, gezellig met zijn drietjes. Over onze bestelling hoefden wij niet lang na te denken “drie maal een Bugs Bagel alstublieft.”

De eet-ervaring

Blij verrast toen de broodjes geserveerd werden, het zag er mooi opgemaakt uit. Naast elke bagel kregen we ook een gefrituurde sprinkhaan. Terwijl ik de sprinkhaan nog aandachtig aan het bestuderen was, at Tibor het beestje al met gemak op. Het zag er zo gemakkelijk uit, dat moeten wij ook kunnen dacht ik. Dionne en ik volgden snel.

Daarna de bagel, belegd met avocado en meelwormen. De eerste hap nog wat onwennig, maar wat een aangename verassing. De smaken van de bagel, roomkaas, avocado en meelwormen pasten goed samen. De meelwormen zelf smaakten wat notig, maar de pittige kruiden en het romige van de avocado was wat je vooral proefde. Verder lekker knapperig. “Het zou ook lekker in een salade zijn”, Bagel & Beans, lezen jullie mee ????

En wat wij bij toeval ook getest hebben; is de bagel goed antikatervoedsel? Nou en of!
“Ik voel me helemaal opknappen” zei Dionne terwijl ze het broodje at. De kater van Dionne was verleden tijd, ze heeft zich verder goed gevoeld. Alsof ze wél op tijd naar huis was gegaan van het feestje.

Dus zowel met als zonder kater is de Bugs Bagel wat ons betreft een aanrader!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online