Aan het lezen
Internationale Vrouwendag in Alkmaar

Internationale Vrouwendag in Alkmaar

Internationale Vrouwendag

Sinds 1911 wordt er Internationale vrouwendag gevierd op 8 maart. En sinds 2015 wordt er niet alleen op deze dag van alles georganiseerd, maar de hele week. Over de hele wereld vinden er activiteiten plaats en zo ook in Alkmaar. De leukste evenementen pikken we er voor jou uit. Maar eerst vroegen we aan Cerise Noir waarom het eigenlijk belangrijk is om Internationale Vrouwendag te vieren.

Tekst: Maxime Zippora

Waarom internationale vrouwendag?

Cerise Noir is eigenaar van Bureau Burlesque in Alkmaar en ik vroeg aan haar waarom Internationale Vrouwendag ook in Nederland belangrijk is. In haar studio komt zij met regelmaat vrouwen tegen die geen vrouw durven of mogen zijn en die daarin onderdrukt worden.  “Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een conservatieve opvoeding, een slecht huwelijk waar ze in zitten, of een slecht zelfbeeld. Wanneer die vrouwen door scheiding, een verhuizing etc. aan de slag willen met hun nieuwe ik, help ik hen daar graag bij.”

“En of je dat nou doet in een houthakkerspak of met hoge hakken, doe dat op jouw manier!

Cerise Noire Foto: Stephan Shew

Hoe kan internationale vrouwenweek bijdragen aan verbetering?
“Het is denk ik nodig omdat er anders niet genoeg bij stil wordt gestaan. Maar eigenlijk vind ik het jammer dat er daarvoor zo’n dag nodig is.” Zelf vindt Cerise eens per jaar een vrouwenweek te weinig. Het lijkt haar beter als er meerdere keren per jaar terugkomende initiatieven worden gehouden, zoals een bijeenkomst, lezing of workshop. “Zo staan mensen er vaker bij stil en blijft het meer hangen.”

Een overzicht van activiteiten in Alkmaar

Deze week wordt er van alles georganiseerd, wij hebben vijf mooie initiatieven op een rijtje gezet.

Het WomanLink InspiratieCafe
8 maart. 16:00 – 19:00
TAQA Theater De Vest

Een gratis programma vol inspiratie, informatie, uitwisseling, entertainment en ontmoetingen. In samenwerking met Atria – Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Zo zal Zehrâ Sariaslan, projectmanager Artia, vertellen over de geschiedenis van de keuzevrijheid van vrouwen. Ook wordt de campagne “mijn oma is top” in samenwerking met fotograaf Ernst Faust gepresenteerd. Dit is een greep uit het volledige programma, kijk voor meer informatie op: WomanLink Inspiratiecafe

Night of the Drums “Ladies on stage” edition
8 maart. 17:00 – 00:30
Podium Victorie

Volg een workshop Mixed Percussie van percussioniste Femke Krone. Daarna is er gelegenheid om samen heerlijk Indisch te eten en dan gaan de deuren open voor Night of the Drums. Daarna volgt er een voorprogramma verzorgd door leerlinggroepen percussie. Het hoofdprogramma wordt verzorgd door professionals; dit keer door Venus Tunes Live met drie topvrouwen. Venus Tunes Live is Jazz, Soul, Funk en House in de blender…Alleen naar de workshop of het programma is ook mogelijk. Kijk voor meer informatie: Night of the Drums

Workshop Dance Fitness
8 maart. 20:00 – 22:00
Koel 310

Bureau Burlesque organiseert een lekkere work-out, gegeven door docente Tessa, om het vrouw zijn te vieren. Denk aan tropische klanken, Spaanse tunes en booty bouncende nummers en achteraf gezellig een drankje.
Kijk voor meer informatie op: Workshop Burlesque

Schrijfworkshop – Wek je heldin in jezelf
9 maart. 13:00 – 14:30
Bibliotheek Alkmaar Centrum

Patricia Wessels geeft de schrijfworkshop ‘Wek de heldin in jou’. Angst, moed, bereidheid, persoonlijke kwaliteiten en een creatieve geest, dat zijn de basisingrediënten voor een spannend verhaal waarin jij de heldin mag zijn. Ervaar ‘empowerment’ via de verbeeldingskracht en schrijf je sterk. Kijk voor meer informatie op: Schrijfworkshop

Wijkcentrum Overdie in samenwerking met VROUWenKRACHT
4,6 en 9 maart
Wijkcentrum Overdie

VROUWenKRACHT organiseert 4 en 6 maart allerlei activiteiten, met een feestelijke afsluiting op 9 maart. Zo heeft Fotograaf Rick Akkerman portretten van zes vrouwen gemaakt die zullen worden tentoongesteld. Ook zullen er vier vrouwelijke sprekers zijn die hun levensverhaal vertellen om zo elkaar te te ­motiveren/inspireren ­en zo verder te komen.
Er valt die dagen nog veel meer te zien en te beleven, kijk voor het volledige programma op: VROUWenKRACHT

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online