Aan het lezen
Interview met Ed Dorrestein, mede-eigenaar Cameraland en Redged

Interview met Ed Dorrestein, mede-eigenaar Cameraland en Redged

Eigenaar van een van de grootste camerawinkels in Nederland met een webshop die in de hele Benelux levert en een high-end statieven merk dat inmiddels in 18 landen verkocht wordt.

Op zijn vijftiende begon hij met het kopen van oude caravans. Die bouwde hij om tot aanhangers en verkocht ze. Na zijn studie MTS Werktuigbouwkunde, die hij door het niet schrijven van een verslag niet heeft afgerond, is hij bij ASA trouwfoto’s gaan werken. Ed vond dat hij de boel beter kon runnen en begon daarom zijn eigen trouwservice. In 1987 kwam Fotokiekie in het Hoefplan in Alkmaar te koop te staan en Ed ging daarop af. Fotokiekie werd Cameraland en tussendoor had hij 9 jaar een Safaribedrijf. Hij was gids in Zuid-Afrika en gaf mensen fotocursussen in een van de mooiste gebieden van de wereld. Ook wanneer hij daarover vertelt is de passie te proeven. “Toen ik voor het eerst in Johannesburg landde voelde het alsof ik er geboren was”, aldus Ed. Nog steeds gaat hij ieder jaar met zijn vrouw, over wie hij heel liefdevol spreekt, naar Zuid-Afrika en schiet hij de mooiste foto’s.

 Vrij snel in het gesprek haalde hij een post van de Facebookpagina van Shuffle aan die wij op 13 juli jl. gepost hebben.

Hij licht toe: “Mijn ervaring met dit soort initiatieven is dat mensen die ze starten, vanuit een soort helikopterview hobbels op de weg zien en dan maar niet beginnen. Wij krijgen wekelijks rond de tien verzoeken om te sponsoren en als wij voor ieder initiatief om tafel gaan, blijft er van werken niets meer over.” Ik voelde mij wat bezwaard en wilde meteen weten of hij ons onder een dergelijk initiatief had geplaatst, dus ik vroeg wat hij van Shuffle vindt en hij vindt het leuk. Fieuw, gelukkig. Anders had ik meteen mijn biezen kunnen pakken. “Een echte ondernemer heeft een doel voor ogen, begint zijn onderneming en gaat. Als dan ergens halverwege blijkt dat die hobbels zwaarder zijn dan gedacht, is teruggaan net zo hobbelig als verdergaan. Tot je doel bereikt is.” Dat is volgens Ed de ondernemersgedachte.

Misschien is dit herkenbaar voor de lezer? Denk eens aan de dromen en plannen die half, een beetje of helemaal niet verwezenlijkt zijn omdat er tegenslagen waren.

Volgens Ed moet je dus gewoon beginnen. Dit klinkt misschien makkelijker dan het is en tegelijkertijd is het natuurlijk logisch. Onderneem dagelijks dingen om dichter bij je doel te komen. Fotograaf worden voor National Geographic in Mexico? Misschien heb je geen geld voor die vette camera, maar een boekje ‘Spaans leren’ kan er wel vanaf en sparen voor een camera kan zolang je wilt. Doen dus! Iedere keer weer een stapje dichterbij komen en focus houden. Een van de fijne adviezen die Ed mij gaf tijdens ons gesprek.

De tijd vloog voorbij; het was leuk om Ed te ontmoeten. Een grappige man, een lieve man (zover ik kon merken) en een interessante man. Iemand waar je van kunt leren en best een beetje tegenop mag kijken. Ik merkte meteen dat hij genoeg te vertellen had en ik hing aan zijn lippen. Leuk! Hij is open en vertelt makkelijk over zichzelf. Passie druipt van hem af en rebelsheid ook wel een beetje. “Wij onderzoeken hier niks. Wij doen alles op gevoel”, zei hij. Best stoer, Cameraland plus web shop runnen op gevoel. Misschien juist daarom zo’n succes.

Hij gaf zelf aan dat hij een korte spanningsboog heeft en ik herken mij daar ook in. Ik denk dat ik ook voor Ed spreek als ik zeg dat we het knap hebben uitgehouden anderhalf uur lang en dat het dus een leuk gesprek was. Ondernemer – hobbyist – levensgenieter. Dank je wel, Ed.

Leuk weetje: Ed had een eigen vermogen van 1000 gulden toen hij Fotokiekie wilde kopen, hij had geld van zijn vader gekregen voor zijn bruiloft en dat hij nog over. Er moest dus nog een lening komen om zijn koop rond te maken en al zes banken hadden hem afgewezen. Bij de zevende kreeg hij de lening. Een bankmedewerker hield zijn jas aan tijdens het gesprek met Ed; hoe ongeïnteresseerd en gehaast wil je overkomen? Toch kreeg Ed de lening.
View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online