Aan het lezen
Is Internationale Vrouwendag nog nodig?

Is Internationale Vrouwendag nog nodig?

Avatar foto

In de Binnenkomer sprak ik af met Nathalie Kamp, co-projectmanager bij WomanLink. Al wachtende bevond ik mij in een levende podcast met de gesprekken van de dag om je heen. Twee vrouwen voor mij spraken over het seksueel overschrijdend gedrag van voor hun bekende mannen, ongewenste seks en dickpics. Hun gezichten spraken boekdelen. Mijn vraag of internationale vrouwendag nog wel nodig is, was wederom direct beantwoord. 

Waarom!? 

Nathalie schoof aan en ik kon het niet laten aan de barvrouw te vragen: “Is voor jou een internationale vrouwendag nodig?” Zeer stellig zei zij: “Waarom moet er een vrouwendag zijn, zijn er op dit moment belangen die nog behartigd moeten worden? Hebben we ook een mannendag? Kunnen we niet gewoon een mensendag organiseren op dezelfde dag?” 

Nathalie was ook stellig. “Mannelijkheid en vrouwelijkheid worden in onze huidige samenleving verschillend gewaardeerd. Vrouwelijkheid in mannen wordt over het algemeen afgekeurd en andersom ook. Laten we het gesprek met elkaar aangaan waarom we zo naar vrouwen kijken. Zo’n dag kan worden aangegrepen om na te denken over gender in het algemeen. Bekijk niet het zogenaamde hokje vrouw naar man, kijk naar het spectrum vrouwelijkheid naar mannelijkheid. Veel mensen, of eigenlijk gezegd veel mannen, zien vrouwen puur biologisch. Dat is vreemd”. 

Kwaliteit 

Ongeveer twee jaar geleden kwam die stelligheid goed van pas. Nathalie liep bij toeval binnen bij het festival van Internationale vrouwendag van WomanLink. “Ik was het niet eens met een man als host op dat moment op die plek. Daar heb ik daarna goede, open gesprekken over gevoerd. Want ik was van mening dat voor elke man met deze kwaliteiten je ook zeker een vrouw kunt vinden met deze kwaliteiten”. Nu zorgt Nathalie (met een team) voor de totstandkoming van hetzelfde event aankomende maand en host wederom een man het event.  

Festival 

Wie zie je graag verschijnen op het festival? “Ik wil heel graag dat veel jongeren langskomen”. Maar die jongeren lopen daar niet toevallig langs zoals jij deed? “We hebben een divers aanbod waar veel jongeren op af zullen komen. Samen bijvoorbeeld mediaproducten maken met Shuffle, laten zien hoe leuk Alkmaar is en workshops over bijvoorbeeld genderidentiteit/seksualiteit/werkgeluk”.

Dus daar komen geen zure feministen op af? “Haha, nee heel erg divers en ook een paar mannen”. Het lijkt mij goed als verschillende leeftijden zijn vertegenwoordigd? “Jazeker, een sprekend voorbeeld was een gesprek twee jaar geleden na het event bij de Binnenkomer buiten op het terras. Twee onbekende vrouwen die naast ons zaten luisterden met ons mee en kwamen met ons in gesprek. Zij hadden de leeftijd van rond de 40 en keken heel anders naar onze ervaringen”. Intergenerationeel het gesprek aangaan? “Ja!”. 

Vanuit mijn zevenvinkjes gedachtengangen (disclaimer; ik heb vijf vinkjes) vraag ik mij nog steeds af waarom vrouwen tijd moeten besteden aan Internationale vrouwendag? “Ok, nou laten we eerst ons afvragen hoe het is om vrouw te zijn, wanneer voel je je vrouw. Door die vraag komt iedere vrouw met haar eigen verhaal. WomanLink geeft het podium om die verhalen te delen. Dat is erg belangrijk. Het is een vooroordeel om te denken dat alle vrouwen daar op elkaar lijken. Het sterkt je als vrouw om te luisteren naar andere verhalen en ervaringen. Kijk eens uit een ander perspectief naar de ervaringen en ik weet zeker dat je daar hele goede lessen uit trekt”. 

Wanneer? 

Waar moeten we naar toe? “Podium Victorie”. Wanneer ook al weer? “Zondag 6 maart”. Kan ik eerst uitslapen? “Ja je kunt de hele middag binnenlopen. Check vooraf wel de informatie over de workshops”. Gaan de mannen buiten staan wachten? “Nee nee, we doen het samen, vrouwen en mannen, jong en oud”. 

WomanLink is een platform dat zich inzet voor vrouwenzaken in regio Alkmaar. Op zondag 6 maart organiseren zij Internationale Vrouwendag in Poppodium Victorie in Alkmaar. Je kunt je via hun Facebookpagina inschrijven voor verschillende workshops (waaronder een van Shuffle), en daar zullen ook sprekers zijn, een markt en ruimte voor een feestje!! De dag duurt van 13:00-17:00. 

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online