Aan het lezen
De jacht op een koophuis

De jacht op een koophuis

Avatar foto

Het is zondag. We zijn brak en hangen aan de keukentafel. “Laten we stoppen met huren en een huis kopen”, floep ik er ineens uit. Mijn vriend schrikt op, lacht en zegt dat hij het ook wel tijd vindt voor een eigen plek. Het is het begin van onze jacht naar een nieuw paleis ergens in de stad. Dat piepen we wel even… toch? Nouuú. Ehm. Niet helemaal.

 

Alsof de duvel ermee speelt schrijft Het Parool aan het begin van onze zoektocht “Alkmaar gaat Amsterdam achterna.” Uit werkelijk alle hoeken strijken mensen neer in onze kaasstad, want Amsterdam is vol én peperduur. Haarlem idem dito en als je met de vinger op de kaart iets verder naar het noorden glijdt, welke toffe stad kom je dan tegen? Jep, Alkmaar.

Funda = je grootste vriend

Maar deze Shuffelaar laat zich niet kisten en ik word grote vrienden met Funda. We zoeken een jaren ’30 erkerwoning met van dat toffe glas-in- lood, ergens in de buurt van de binnenstad. En ja, af moet ‘ie ook zijn. Het aanbod blijkt mager. Toch zien we een huis waarvan wij denken: “JA!” We bellen de makelaar en horen dat ‘ie al verkocht is. Hoezo verkocht? Hij staat net 2 dagen op Funda! Zo gaat het helaas nog een paar keer. Bah!

Oke, je moet er dus bovenop zitten. We zien Funda vaker dan Facebook, en dan begint het avontuur dat bezichtigen heet. Sommige makelaars zijn best oké maar de meesten staan half gapend en haast verveelt naast je. “En wel snel beslissen hoor. Er wordt al op geboden”, geven ze je nog gladjes mee. Jajaja, ook al wil je het niet, je wordt er toch opgefokt van.

Duur spel

Van vrienden en kennissen horen we dat veel huizen in de stad momenteel ver boven de vraagprijs verkocht worden. In de straat van mijn broer verkoopt iemand zijn huis zelfs met 60.000 euro winst. Wúttt? Gekkenhuis!

Dan zien we een heel tof huis en brengen een bod uit. Er zijn meer gegadigden en dus vraagt de makelaar ons om een nieuw bod. Hoewel dit eigenlijk ons eindbod is laten we ons toch meesleuren en gaan we nog iets hoger zitten. We verliezen en worden tweede. Aargh, stom spel!

Ineens wordt het leuk

Maanden blijven we zoeken en kijken, ook in minder favoriete buurten, maar zonder resultaat. De moed zakt ons steeds dieper in de schoenen, totdat wij ‘m ineens zien: ons paleis. En wat blijkt? We kunnen direct bezichtigen! De indruk is goed, the feeling right. We worden vrolijk en hyper en kunnen achter alle eisen een vinkje zetten. We handelen snel, doen die avond een bod en stellen ons qua verhuistermijn flexibel op. Het tegenbod volgt snel en na wat hersengekraak gaan we akkoord. We juichen en slaan de keukentafel bijna in tweeën van geluk.

Maar wacht, eerst die verdomde bouwkeuring nog afwachten. Tijdens de keuring grijpen we het moment aan om, naast de keurder, ook onze technische familieleden door het huis te duwen. En, en, en? Op een paar punten na dik in orde. Met die punten weten wij zelfs nog wat van de prijs af te praten. Whoop whoop!

Als onze handtekening op het koopcontract staat slaken we een zucht van verlichting. Niemand komt er nu meer tussen. We babbelen nog wat met de hypotheekmeneer en die verzekert ons van succes. De champagne kan open; de bubbels vloeien rijkelijk. FUCK! Hebben we zojuist een huis gekocht?! Zo blij als een ei.

Zoekt en gij zult vinden: 7 x Dit moet je doen.

Ons advies aan alle Shuffelaars die momenteel op een koophuis jagen in de stad:
1# Laat je niet gek maken door die enorme drukte op de Alkmaarse woningmarkt…
2# Kijk heel vaak op Funda en ga niet alleen op de plaatjes af. Ga erheen, ga het voelen…
3# Vertel aan iedereen dat je iets zoekt. Wie weet kun je daardoor als eerste bezichtigen…
4# Heb geduld! Is het ‘m echt? Je ultieme droomhuis komt een keer voorbij. Sowieso!
5# Bieden? Handel snel, maar niet impulsief…
6# Laat je niet opjagen, en blijf nadenken wat jij het huis waard vindt…
7# Stel je flexibel op en toon dat nadrukkelijk aan de verkopers. Vinden ze fijn en scoor je héél véél punten mee.

Kortom: zoek, vind en heb geduld. Maar het belangrijkste: blijf jezelf. Doe daar nog een klein portie geluk bij en het komt goed. Hoe dan ook!

View Comments (34)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online