Aan het lezen
Aard’g voor de wereld: ‘Wij willen Nederland gezonder maken’

Aard’g voor de wereld: ‘Wij willen Nederland gezonder maken’

Aard'g header

Op een zonnige dinsdagmiddag spreek ik af met Max van Aard’g, een bedrijfje dat suikervrije frisdranken en Kombucha produceert. Bij VERS op het terras praten we over lief zijn voor jezelf, voor de wereld en ondernemen.

Tekst: Annemieke Augustus

Eigen bedrijf, eigen keuzes

Het ontwikkelen van een eigen onderneming fascineert mij. Zeker sinds ik in 2018 samen met drie vrienden een brouwerij ben begonnen. Het is supergaaf om een idee te hebben en deze te ontwikkelen en uiteindelijk in de schappen van een van je favoriete winkels te zien staan, maar voor dat het eenmaal zo ver is heb je al flink wat beslissingen moeten maken. Ook bij Aard’g is het begonnen met een goed idee. Aard’g is opgezet door Max, oorspronkelijk uit Obdam en inmiddels woonachtig in Alkmaar, en Zeger, oorspronkelijk uit Heerhugowaard en inmiddels woonachtig in Amsterdam.

Sinds begin 2018 hebben zij een bedrijf opgebouwd en dat bedrijf groeit nog elke maand: ‘Wij zijn begonnen uit een soort ondernemingsdrift. Zeger heeft onder andere International Business gestudeerd en ik meer de kant van de financiering en marketing. Onze toekomst was werken bij een grote multinational’.

Max en Zeger besluiten echter voor zichzelf te beginnen. Een toekomst, die in tegenstelling tot werken bij een multinational geen zekerheid bied, zeker niet financieel gezien. ‘Wij wilden juist niet bij een multinational werken, omdat we zo lang mogelijk eerlijke keuzes willen maken in ons bedrijf. We zijn een bedrijf dat werkt met biologisch-dynamische producten en zo weten we ook dat we een mooi product hebben.

We willen keuzes maken die, ondanks het gebrek aan financiële zekerheid, wel het best bij ons past. Met respect voor mens en natuur. Zonder valse marketing’. Met ‘vallen en opstaan’ staat Aard’g nu ‘aardig’ overeind en is er nog ruimte voor ontwikkeling en groei. Waar er eerst alleen Kombucha was, is er nu ook suikervrij fris en is de Kefir (melkdrank) en Kvass (gefermenteerd bietensap) in ontwikkeling.

Aard'g header
Zeger en Max

Kombu-wattes? Dit is het verhaal

Kombu-wattes? Kefir? Kvass? Gaan we schelden? Kombucha is een licht zure gefermenteerde drank. En schijnt, net als de andere genoemde dranken, een goed effect op de gezondheid te hebben. De basis van Kombucha is gezoete thee. Aan de thee wordt een SCOBY toegevoegd, een bacteriecultuur. Hierdoor gaat het drankje fermenteren en na twee weken heb je een lichtzuur drankje. Deze drank heeft een probiotische werking en dus worden je darmen er blij van. En blije darmen, lieve Shuffle-lezer, is algehele blijheid!

Max: ‘Wat er in je darmen gebeurt is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Zelf zat ik zes jaar geleden veel minder lekker in mijn vel dan nu. Ik had last van ademhalingsproblemen en ging op zoek naar een manier om dit op te lossen. Ik ben naar mijn voeding gaan kijken en begonnen met yoga. Ik blijk erg goed in ‘gezond’ te zijn. Dat werd ook leuk om te delen met anderen. Kombucha is een drank die perfect bij deze levensstijl past.’ En die levensstijl is suikervrij! De Kombucha van Aard’g is, in tegenstelling tot veel andere Kombuchas, suikervrij.

‘Wij willen een gezonde variant van frisdrank aanbieden. Als je kijkt naar veel grote spelers op de markt … die zijn niet gezond. Zo zitten er vaak toch nog veel verborgen suikers in’. De Kombuchamarkt is dan ook nog erg jong, aldus Max. ‘We hebben nu vooral een opvoedkundige rol. Dus wat is Kombucha en wat kan het voor je gezondheid betekenen’.

Max en Ervin

‘Groeien is goed, maar intens’

‘We zijn 1,5 jaar verder en het wordt steeds intenser’, aldus Max. ‘Er is meer discussie binnen het bedrijf, het botst soms, maar dat vind ik alleen maar goed. Het krijgt steeds meer vorm en je weet steeds beter wat je wel en wat je niet wilt. We groeien steeds meer, maar daardoor wordt het ook serieuzer. Je bent niet alleen je eigen onderneming vorm aan het geven, maar je creëert ook je eigen baan’.

De mannen kunnen financieel nog niet volledig teren op de inkomsten uit de Kombuchahandel. Zo werkt Zeger nog 1,5 dag per week bij een zuurkoolbedrijf en werkt Max nog 1,5 dag bij een bierwinkel in Amsterdam. ‘In eerste instantie pomp je zelf geld in je bedrijf. De marge die je op je producten pakt bieden je de kans om de volgende stap te maken’. En zuinig leven hoort er in de eerste jaren van je eigen onderneming bij.

Mannen met een missie

De missie van de mannen? ‘Nederland een stukje gezonder te maken.’ En goede gezondheid begint bij … jezelf. Max is daarvan wat mij betreft het goede voorbeeld. Een eigen onderneming beginnen is en blijft een avontuur, maar mocht je een goed idee hebben. Waarom niet? Spring in het diepe, zoek uit wat nodig is voor jouw missie.

En wil je Max van Aard’g nou zelf eens aan je deur hebben staan? In Alkmaar bezorgd hij de Kombucha en frispakketten zelf.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online