Aan het lezen
Kaasmeisje een kutbijbaan? Echt niet!

Kaasmeisje een kutbijbaan? Echt niet!

Joancey als kaasmeisje

Het is vrijdag en vanavond heb ik een verjaardag. Ik ga snel nog even de stad in om een cadeautje te kopen. F*CK, helemaal vergeten, er is vandaag kaasmarkt! Overal waar je kijkt zie je toeristen. Groot, klein, dik, dun en allemaal met een camera of smartphone in hun hand. Want al die kaas moet je natuurlijk vastleggen! Ik ben alleen maar bezig om zo snel mogelijk hier weg te komen. Tot mijn grote verbazing hoor ik diezelfde week dat mijn eigen nichtje kaasmeisje is geworden. Mijn nichtje is een hele toffe chick, hoog tijd om te vragen waarom zij de kaasmarkt juist opzoekt.

Tekst: Maxime Zippora

Kaasmeisjes kennen wij hier in Alkmaar al heel lang. Maar ook kaasmeisjes gaan met hun tijd mee, dus waar kan je die het beste vinden? Just ja, via Facebook. Zo werd Joancey (19) getagd in een oproep op Facebook en ging het balletje rollen. Sinds mei dit jaar is zij wekelijks verkleed als kaasmeisje tijdens de kaasmarkt.

Waarom zou je kaasmeisje worden?

“Waarom niet?! Dat was mijn eerste gedachte”

Ik heb toerisme gestudeerd en tijdens mijn studie heb ik ook weleens in een animatieteam gezeten en dit werk lijkt daarop. En het is voor mij een manier om mijn talen ‘bij te houden’.  Op deze manier kan ik mijn Frans en Spaans blijven oefenen.

Wat is het doel van een kaasmeisje?

Het doel is eigenlijk heel simpel, met zoveel mogelijk toeristen op de foto gaan. Zij delen het weer op hun social media en zo promoten wij Alkmaar.

Zo’n kostuum zit toch helemaal niet lekker?

Nee hoor, het is hele lichte kleding en zit eigenlijk prima. Oké, de wollen wintersokken in je klompen en de klompen zelf, dat is inderdaad wel even wennen ja. Al moet ik zeggen ‘de klompen lopen beter dan ik dacht’. Je moet er een beetje een handigheid in krijgen. Al denk ik na drie uur wel, lekker ik mag mijn Nikes weer aan.

kaasmeisje klederdracht

Tijdens het afbouwen viel er een keer een ijzeren stang op mijn klompen. Het was dat ik het hoorde, anders had ik niet geweten dat het was gebeurd. Want ik voelde er helemaal niks van.

Is het niet irritant dat het altijd zo druk is?

Klopt het is heel druk tijdens de kaasmarkt. Maar ik heb daar eigenlijk niet zo’n last van. Dat komt omdat wij niet per se op een plek moeten blijven staan. Ik loop dus eigenlijk rondjes door de stad en bepaal zelf waar ik het prettig vind om naartoe te gaan.

Oké, het is dus eigenlijk best leuk werk.
Wat maakt het vooral zo leuk om te doen?

Ik kom in aanraking met allerlei culturen en de verschillen tussen culturen vind ik heel leuk om te ervaren. Zo vinden de Amerikanen alles “fantastisch!”, zijn de Engelsen heel nuchter en lopen de Aziaten met de grootste telefoons en selfiesticks rond.

Zou je zelf de kaasmarkt bezoeken?

“Als je al je hele leven in Alkmaar woont, dan is de kaasmarkt inderdaad niet zo spannend.  Dus nee, ikzelf zou de kaasmarkt niet bezoeken. Maar dat zou ik zeker wel doen als ik een toerist was.”

joancey met scooter

Conclusie

Ik probeer mezelf voor te stellen als toerist in Alkmaar. En ja, dan is een kaasmeisje tegenkomen hartstikke leuk. Het is toch een hele leuke herinnering aan een bezoek in een mooie stad.

En eigenlijk heeft Joancey groot gelijk dat ze kaasmeisje is geworden. Eens per week is ze een aantal uur toerist in eigen land. Ze dompelt zich helemaal onder, waardoor je misschien ook wel wat van het vakantiegevoel meekrijgt. En zij maakt een hele hoop toeristen blij. Eigenlijk heeft zij een van de mooiste bijbaantjes die er is. Naast dat ze hier wat geld voor ontvangt, mag ze een klein onderdeel zijn van andermans vakantie. Als zij hun vakantiefoto’s later terugkijken, verschijnt er vast een glimlach op hun gezicht als ze zichzelf en het kaasmeisje zien.

Wat ik hiervan heb geleerd? Dat ik niet zo moet zeuren! Of ik moet gewoon eens onthouden dat er elke vrijdag nou eenmaal kaasmarkt is en twee minuutjes omfietsen. En mocht ik het nou weer vergeten en daar onverwachts staan, misschien moet ik dan zelf maar een keer met een kaasmeisje of hé, een leuke kaasjongen op de foto!

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online