Klein is het nieuwe groot; Tiny Forest

Klein is het nieuwe groot! Kijk maar naar de opkomst van tiny houses, ontspullen met Marie Kondo en feestjes in kleine setting die vroeg beginnen en vroeg eindigen. En ook op het gebied van natuur zet deze trend door. Het Tiny Forest. Een klein bos. Soort van een struik? Of hoe moet ik mij dat voorstellen? Laat het nou zo zijn dat vlak bij mijn huis het eerste Tiny Forest van Alkmaar gaat komen, dus ik liet mijn oor te luister bij de informatieavond om te weten te komen wat ermee wordt bedoeld en hoe ik dit moet zien in het hele gebeuren der dingen.
Tekst en foto’s: Tibor Klüppel
Wilde natuur in Nederland
Eerst een klein stukje over de natuur in Nederland. Echte (wilde) natuur is er in Nederland bijna niet. Alles is aangelegd of gevormd door de mens. Wanneer een stukje natuur ongerept gelaten wordt dan vind men het al snel te rommelig of moet er wat gedaan worden om dieren te laten (over)leven. Denk aan de Oostvaardersplassen en het bijvoeren van de daar geplaatste herten en paarden. Of recent de konikpaarden in de Slufter op Texel. Met ander woorden, natuur is niet altijd maakbaar.
Deze planten zijn onmisbaar voor insecten
Wat we ook steeds meer zien is het betegelen van tuinen en straten waardoor de “ruige” planten zoals bijvoorbeeld de brandnetels of andere “onkruidsoorten” dreigen te verdwijnen. Deze planten zijn onmisbaar voor insecten. Ze gebruiken deze planten als voedsel, bescherming en als plek om hun eitjes af te zetten.
Tiny Forest
Terug naar het onderwerp Tiny Forest. Wat is nou een Tiny Forest? Een Tiny forest is dus echt letterlijk zoals het er staat; een klein bos. Denk aan de afmeting van een tennisbaan of een oud ongebruikt voetbalpleintje. Die plekjes in een stad die daar maar een beetje te liggen niks te doen. Iemand (in Japan) heeft bedacht om daar wat mee te gaan doen. En dat werd dus een Tiny Forest. Doel ervan is legio. Verbinden, educatie, vergroten van de biodiversiteit en natuur.

Kinderen worden rangers
Hoe gaat dit in zijn werk? In samenwerking met IVN (Instituut voor Natuureducatie) en de gemeente wordt er een plek gevonden waar ruimte is voor een Tiny Forest. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij een lagere school die het bos adopteert. De leerlingen van deze school planten dit bos aan en beheren en gebruiken het voor educatie. Ze worden Tiny Forest Rangers! Wat is nu leuker dan een biologieles in een bos.
Waar komt dit bos?
In dit specifieke geval gaat het om een bos dat aangeplant wordt op de plek naast de basisschool Het Kompas aan de Kofschipstraat waar nu een plak asfalt ligt. Hier onstaat een dichtbegroeid inheems bos met ongeveer 30 verschillende soorten bomen. Deze verschillen allemaal in hoogte waardoor er dus in de loop van de jaren een zeer dicht bos(je) ontstaat. Er omheen komt gras met wilde bloemen en samen zorgt dat voor een ideale plek voor vinders, bijen, vogels en zoogdieren. En wat helemaal speciaal is; door de samenwerking met de “Klas op Wielen” is dit het eerst rolstoelvriendelijke Tiny Forest van Europa! En dat gewoon hier in Alkmaar.
Zijn er ook nadelen?
Natuurlijk zitten er ook wat haken en ogen aan. Wie beheert het bij droogte en in de zomervakantie? Hoe zorgen we ervoor dat het geen hangplek wordt? En alle andere “first world problems” die de buurt maar kan bedenken. Maar ook hier is aan gedacht. Als omwonende kan je het bos adopteren en krijg je een rol als een soort boswachter en daarnaast is er samenwerking met de gebiedsconsulent van de gemeente en natuurlijk de wijkagent. Dus dat moet wel goed komen.
Super initiatief
In mijn ogen een super initiatief. En naast dit Tiny Forest gaan er nog twee in Alkmaar komen. Waar? Geen idee, bij jou in de buurt? Wellicht kan je de lagere school bij jou in de buurt enthousiast krijgen?
Mocht je nou willen helpen; op 6 maart wordt door de leerlingen van basisschool Het Kompas met het planten van de bomen begonnen. Hierbij kan je als je het leuk vindt helpen. Vanaf half 11 gaat de eerste schep de grond in.
Meer informatie:
Wikipedia
Website IVN
Website klas op wielen
Website basisschool Kompas