Aan het lezen
Koekenbier bedankt!

Koekenbier bedankt!

Avatar foto
header Koekenbier

Als het bij de yogales gaat over het nieuws dat Koekenbier gaat verdwijnen, dan is een serieuze schokgolf door Alkmaar heen gegaan. Ik meen mij te herinneren dat ergens in juli van dit jaar het nieuws bekend werd. Nu de afscheidsfeesten beginnen staan we bij Shuffle graag even stil bij Koekenbier, Grand Café Koekenbier.

Tekst: Vincent Verburg

Voor iedereen

Koekenbier is een café voor iedereen, al vanaf 1941. Een aantal generaties hebben daar hun huwelijk gevierd, hebben elkaar leren kennen, hebben afscheidsfeestjes gehad, hebben muziek gemaakt, hebben gedanst, workshops gehouden en ga zo maar door. De tijd lijkt stil te hebben gestaan en dat klopt helemaal als je weer binnenkomt. Wat een oude zooi. Die oude zooi die heeft overigens wel wat en daarom kwam iedereen er ook eten, drinken en dansen.

Herrie

Herman den Blijker kwam in 2005 ook langs. Niet voor de lol, voor Herrie in de keuken. Ik pakte de krant uit 2005 erbij en citeer: “Wat moet ik daar godverdomme mee, smaakt naar karton, roergebakken bagger en personeel dat ongemotiveerd staat te kutviolen”. Uiteraard was dit onderdeel van het programma en was het lekker om even aan te dikken. Maar wees eerlijk, zo was het én zo is het nog steeds (een beetje). Gewoon prima even weg van huis, gewoon lekker gezellig.

Lekker gezellig

Want, waar kun je tegenwoordig nog “lekker gezellig” zitten in Alkmaar? Alle nieuwe net-niet-hippe koffietentjes kunnen niet tegen de sfeer en ruimtes in het pand. De locatie van Koekenbier is geweldig. Voldoende ruimte om met de auto te kunnen komen en voor de gehele regio goed bereikbaar. Nét buiten de binnenstad en daarmee niet in de massa. Grenzend aan ons stadspark, De Hout. Voldoende puzzelstukken om een goedlopend horecabedrijf uit te oefenen. Helaas bleek het niet haalbaar en klopten projectontwikkelaars aan de deur. Verandering heet dat.

Tranen

Verandering zorgt voor digitale tranen. Ik lees op sociale media dat Jeroen van der Ham (eigenaar) gul en menslievend was, dat het een mooi plekje is, dat mensen er nog steeds graag komen wegens gevierde bruiloften, een hele jonge René Froger kwam optreden in Koekenbier, in het verleden Noorse Buffet avonden werden gehouden met vuurwerk dat op het ijs stond dat naar binnen werd gedragen, na de paardenracen iets lekkers bij Koekenbier werd genomen, een bakkie werd genuttigd na de 8 oktober optocht, een moeder daar een stripper kado kreeg van haar zussen, en dat Koekenbier net zo belangrijk is als de kaasdragers.

De leukste afsluiters zijn feestjes. Die gaan komende maanden zeer zeker plaatsvinden. Daarnaast wordt op 3 oktober het toneelstuk ‘De Minnaar van Harold Pinter’ opgevoerd, over (open) relaties, elkaar bedriegen en de onmogelijkheden van de liefde. Zeker de moeite waard.

Mocht je de feestjes overslaan, ga dan nog één keertje een biertje of wijntje drinken in Koekenbier. Kijk om je heen, neem afscheid en zwaai iedereen gedag. Koekenbier bedankt!

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online