Aan het lezen
Koffietest

Koffietest

Avatar foto
Koffie, we drinken het bijna allemaal. Tegenwoordig kun je, als beetje lunchroom, er niet omheen een knappe espresso te serveren of een cappuccino met ‘latte art’, bereid door een barista. Koffie is eigenlijk heel complex met een rijk palet aan smaken als zuur, bitter en zoet. Daarbij zijn het mondgevoel en de afdronk ook van belang. Kortom, genoeg te testen! Shuffle Magazine proefde espresso en cappuccino in een vijftal willekeurige Alkmaarse zaken. De prijzen zijn ongeveer gelijk en daarom niet meegenomen in de uitslag.

Echt Alkmaar

Een mooie zaak op de Marktstraat. De espresso heeft een zachte, volle smaak, met een aangename afdronk die lang blijft hangen. Hij neigt wel iets bitter te zijn, maar verder een prima espresso. Daar waar de espresso misschien wat bitter is, is de cappuccino juist goed in balans. Een mooie latte art toont de kunsten van de barista en laat een goede schuimlaag zien die vol en romig is. Echt Alkmaar blijkt de enige zaak die de exacte naam van de bonen weet te vertellen.

Koffieboon: biologische arabica, yellow bourbon van Fazenda Camocim uit Brazilië.

Cijfer: 8.0

Coffea Terra

De enige zaak die haar eigen bonen zelf brandt. Een bijzonder leuke zaak in een ‘kelder’ op het Fnidsen. Deze zaak ademt koffie uit en ze hebben dan ook een rijke collectie die ook te koop is. De espresso heeft een mooi mondgevoel met een goede balans tussen de verschillende smaken. Hij had wel wat krachtiger gemogen. De afdronk is aangenaam maar snel verdwenen. De cappuccino heeft een beetje teveel melk en schuim, waardoor de verhouding niet helemaal klopt. De dikte is wel perfect en de latte art is zeer fraai.

Koffieboon: Biologische arabica uit Bolivia.

Cijfer: 7.5

Kowalski

Nog een mooie tent op het Fnidsen. De espresso heeft een vol en rijk aroma met een perfecte balans tussen het zuurtje, bittertje en zoetje. Een zeer aangenaam mondgevoel met een plezierige afdronk die lang en aangenaam blijft hangen. Met zo’n goede espresso moet de cappuccino ook wel goed zijn. Het schuim is vol en romig, maar helaas wel net te dun. Evengoed een lekkere combinatie door de uitstekende espresso.

Koffieboon: een blend van cook&boon (fair trade).

Cijfer: 8.5

Doppio

Geroemd in diverse testen, hierdoor waren we zeer benieuwd. De espresso viel meteen op doordat deze te koud was geserveerd, waardoor de aroma’s niet tot hun recht kwamen. Deze viel dus tegen. Op de vraag uit welk land de koffiebonen vandaan kwamen, werd “Italië” geantwoord, omdat dat op de verpakking stond. Het bord aan de muur deed toch vermoeden dat we met ‘echte’ barista’s te maken zouden hebben. Helaas!

De cappuccino was wel op goede temperatuur, maar veel te bitter. De balans van de koffie was volledig zoek en schuimlaag was te dun. Voor een vestiging met zo’n gerenommeerde naam was dit een tegenvaller. Wellicht (en hopelijk) was het een incident.

Koffiebonen: een blend van verschillende bonen uit Azië en Latijns Amerika (zelf opgezocht op de website).

Cijfer: 5

Alkmaars Koffiehuis

Recent geopende zaak op de Gedempte Nieuwesloot die gezelligheid uitstraalt.

De espresso is zoals deze moet zijn: vol van smaak met een goede balans tussen het frisse zuurtje, het bittertje en de zoete ondertoon. Daarnaast beschikt hij over een heerlijke geur en een volle zachte body.

Ook hier is de schuimlaag net te dun. Het schuim zelf is wel mooi stevig en vol en romig van smaak.

Koffiebonen: een blend uit Zuid- en Midden-Amerika van 7Grams.

Cijfer: 7.5

View Comments (0)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online