Aan het lezen
Kopzorgen – Op de motor naar Zuid-Frankrijk

Kopzorgen – Op de motor naar Zuid-Frankrijk

Het is dinsdag 2 augustus 2011 als Wouter van Velzen in Embrun, Zuid-Frankrijk, door een automobilist over het hoofd wordt gezien en hem van zijn motor lanceert. Vanaf dat moment zal het leven van Wouter nooit meer hetzelfde. Hij loopt een heftige hersenkneuzing op. Hij krabbelde op en besloot onlangs in actie te komen voor anderen in een soortgelijke situatie. Hij gaat geld ophalen voor de Hersenstichting. Op de motor, alleen. Shuffle sprak met Wouter. Een bijzonder verhaal. Lees je mee?

Tekst: Annemieke Augustus 

Door zijn motorongeluk in 2011 loopt Wouter meerdere botbreuken op en een hersenkneuzing. Vanaf dat moment moet hij leren leven met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Wat dit is? NAH is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen aan het brein. Er zijn zowel zichtbare als onzichtbare kenmerken en gevolgen die zich kunnen uiten. Gevolgen kunnen zijn; problemen met plannen, chronische vermoeidheid en snel boos zijn. Een persoon kan dus erg veranderen door NAH. Er is een duidelijk verschil aan te duiden tussen het leven voor en het leven na het hersenletsel (bron: Verdermethersenletsel.nl).

Levensveranderend

De gevolgen van het ongeluk vallen Wouter zwaar: “Ik heb twee weken in Frankrijk in het ziekenhuis gelegen en daarna twee weken hier in het ziekenhuis in Alkmaar. Bij mijn revalidatie lag de focus vooral op het lichamelijk herstel. Dit terwijl NAH werd vastgesteld, maar hier is niks mee gedaan. Toen mijn lichaam begon te herstellen voelde ik nog steeds de vermoeidheid in mijn hoofd. Nog steeds ben ik erg gevoelig voor prikkels.”

Het is moeilijk om daarna weer een ritme te vinden: “De re-integratie op mijn werk ging dramatisch. Ik wist zelf nog niet hoe ik hier mee om moest gaan. Ik wilde niet zeuren, maar gassen. Gewoon doorgaan.”

Eind 2012 knapt er bij Wouter iets tijdens het hardlopen in de sportschool. “Ik was volle bak aan het revalideren, maar opeens drong het tot me door. Dit komt nooit meer goed. Ik belandde in een depressie”. Met hulp van onder andere een jobcoach bij Heliomare lukt het Wouter om langzaam weer sterker te worden.

wouter revalidatie
Wouter aan het revalideren

Stap voor stap vooruit

“Sinds 2016 voel ik mij weer een stuk beter. Ik heb besloten om weer leuke dingen te doen. Spontane keuzes te maken. Ik ben nu heel ver met mijn verwerking”. Inmiddels heeft Wouter een baan waarbij hij zich goed voelt. Nog steeds slaat de vermoeidheid toe, maar met de juiste planning lukt er veel.

“Afgelopen jaar ben ik met de motor naar Denemarken gereden. Ik moest alles plannen, maar het ging eigenlijk wel goed. Het idee ontstond om de reis van 2011 opnieuw te gaan rijden. En nu heeft die reis een dubbel doel gekregen. Mijzelf overwinnen én geld ophalen voor de Hersenstichting.”

Terug op de motor naar Zuid-Frankrijk

Eind juli stapt Wouter weer op zijn motor om alleen de 1800 km naar Zuid-Frankrijk te gaan maken. “Ik heb van deze rit een sponsorrit gemaakt, omdat ik denk dat er veel sneller actie kan worden ondernomen bij de diagnose NAH. Mijn artsen wisten dat ik NAH had, maar hebben mij niet de juiste begeleiding geboden. Wellicht was ik met de juiste begeleiding sterker geweest en had ik de zaken anders aangepakt”.

De planning is om dit jaar voor 2 augustus aan te komen op de camping. “Ik ben vooral benieuwd naar mijn emoties. Ik vind het moeilijk te voorspellen hoe ik op de reis ga reageren. Ik heb vooral zin in de interactie met de mensen en om met mijn motor de camping op te rijden!’

Wouter nu
Wouter nu: klaar om in actie te komen

Doneren?

Het oorspronkelijke doelbedrag voor de sponsorrit is al overschreden, maar tot aan de reis kan er nog gedoneerd worden. Wil je doneren? Of Wouter gewoon volgen? Dat kan hier.

View Comment (1)

Laat een reactie achter

© 2021 Shuffle Alkmaar. Alle rechten voorbehouden.
Website door: Assured Online